VK geeft miljoenen uit aan NGO die beschuldigd wordt van het voeren van ‘proxy-oorlog’ tegen Israël

De overblijfselen van Humsa al Ba’qaia, een bedoeïenendorp in Judea & Samaria dat in november 2020 door Israël werd gesloopt. De Britse regering heeft opgeroepen om een ​​einde te maken aan dergelijke acties [beeldbron: Getty Images/JC]

Het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen drie jaar ongeveer £ 9 miljoen (€ 10,58 miljoen) besteed aan het financieren van een hulporganisatie die wordt beschuldigd van het voeren van een “proxy-oorlog” tegen Israël, volgens een Israëlisch onderzoeksinstituut. 

NGO Monitor zegt dat de Norwegian Refugee Council (NRC) honderden zaken heeft gesubsidieerd die jaarlijks namens Palestijnen worden ingediend en die het Israëlische beleid ter discussie stellen met behulp van Brits geld. 

NGO Monitor zegt ook dat het Foreign, Commonwealth and Development Office een “opzettelijk gebrek aan transparantie” heeft getoond over de financiering van de raad. 

Een woordvoerder van het instituut zei:

Ik weet zeker dat de Britse belastingbetaler geïnteresseerd zou zijn in waarom hun geld een organisatie financiert die actief werkt tegen een van de belangrijkste bondgenoten van het VK in het Midden-Oosten, en waarom er een compleet gebrek aan transparantie is in een Brits ministerie.

Drie jaar geleden bracht NGO Monitor een rapport uit aan de raad, getiteld  Flooding the Courts: the Norwegian Refugee Council’s European-Fund Proxy War . 

Het beschuldigde de raad van “enorme en ongekende politieke campagnes die het Israëlische rechtssysteem uitbuiten”, eraan toevoegend dat als de betrokkenheid van de raad rechtstreeks door de donorregeringen was uitgevoerd, dit zou worden beschouwd als “een onaanvaardbare schending van internationale normen, inclusief het beginsel van nationale soevereiniteit”. 

Het rapport zei dat veel van de partners van de NRC een boycot van Israël promootten en dat over het algemeen de “gepolitiseerde activiteiten en partnerschappen van de raad de humanitaire principes van neutraliteit, onpartijdigheid, onafhankelijkheid en menselijkheid schenden.” 

Via haar programma voor Internationale, Counseling en Juridische Bijstand heeft de NRC jaarlijks 600 tot 800 zaken ondersteund die door Israëlische en Palestijnse organisaties of privé-advocaten werden aangespannen. 

Tussen 2016-17 ontving de raad bijna $ 16 miljoen van de Europese en Noorwegen voor zijn juridische activiteiten, plus $ 5 miljoen (£ 3,6 miljoen) van het VK. 

Volgens het NGO Monitor-rapport droeg het Britse ministerie voor Internationale Ontwikkeling tussen 2013 en 2016 £ 1,4 miljoen bij voor gevallen waarin “vernieling of ontruiming werd betwist”. 

Maar NGO Monitor zegt nu dat het is belemmerd om meer details over Britse financiering te verkrijgen, omdat de FCDO heeft gepleit voor vrijstelling van het reageren op haar vragen over vrijheid van informatie. 

Andere openbaar beschikbare bronnen, waaronder de Verenigde Naties en de NRC zelf, geven aan dat het VK vanaf 2018 ongeveer $ 13 miljoen (£ 9 miljoen) heeft gegeven. 

Volgens de eigen devtracker- website van de FCDO , waarop de hulpbijdragen worden vermeld, werd in de loop van twee jaar van 2018 tot 2020 ongeveer £ 17 miljoen toegewezen aan het “vredesproces in het Midden-Oosten”.  

Iets meer dan £ 3,3 miljoen was bestemd voor “informatie, counseling en juridische bijstand”. Maar de site houdt informatie achter over partnerorganisaties om het programma uit te voeren op “veiligheidsredenen”. 

In een verklaring deze week zei de FCDO: “Het VK is een sterke vriend van Israël, maar onze zorgen over vernielingen en uitzettingen van Palestijnen uit hun huizen zijn al lang bekend en bekend. 

  “Onze financiering aan de Noorse Vluchtelingenraad maakt deel uit van een programma om rechtsbijstand te bieden aan Palestijnen die te maken hebben met vernielingen en uitzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Dit programma is door de FCDO aan het parlement geschetst.” 

NRC heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

NGO Monitor From the Beginning: 15 Years since Durban

Bronnen:

  • naar een artikel van Simon Rocker “UK spends millions funding NGO accused of waging ‘proxy war’ against Israel” van 11 augustus 2021 op de site van The Jewish Chronicle (JC)
  • naar een artikelPrivate Funders: The Norwegian Refugee Council (NRC)” van 13 augustus 2020 en een artikelFlooding the Courts: The Norwegian Refugee Council’s European-Funded Proxy War” van 2 augustus 2018 op de site van NGO Monitor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.