Israël woedend op Polen nadat president een wet ondertekende om de Joodse restitutie terug te schroeven

Polen heeft kennelijk een slecht geweten en tracht thans haar weinig verkwikkelijke geschiedenis van collaboratie met de nazi’s en het inherent aanwezige antisemitisme in de Poolse samenleving wit te wassen door de geschiedenis van het land te herschrijven

Israël riep zijn gezant uit Polen terug om te protesteren tegen een nieuwe wet  die het vermogen van Joden beperkt om eigendommen terug te krijgen die tijdens de Holocaust door de nazi’s in beslag zijn genomen en door de naoorlogse communistische heersers zijn behouden.

“Polen heeft vandaag – niet voor de eerste keer – een immorele, antisemitische wet goedgekeurd”, zei minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid in een videoboodschap die hij zaterdagavond uitbracht.

“Vanavond heb ik de zaakgelastigde van onze ambassade in Warschau [Tal Ben-Ari Yaalon] opgedragen om voor onbepaalde tijd onmiddellijk naar Israël terug te keren voor overleg”, zei Lapid. De nieuw benoemde ambassadeur in Polen, Yacov Livne, is gevraagd om “voorlopig” in Israël te blijven.

Bovendien heeft Lapid de Poolse ambassadeur Marek Magierowski, die het land uit is, gevraagd niet terug te keren. “Hij zou de tijd die hij over heeft moeten gebruiken om aan de Polen uit te leggen wat de Holocaust betekent voor de burgers van Israël en in hoeverre we geen minachting tolereren voor de nagedachtenis van degenen die zijn omgekomen en voor de herinnering aan de Holocaust. Het zal hier niet stoppen“, zei Lapid.

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in reactie dat het een negatief standpunt innam over de reactie van Israël en zijn “ongegronde beslissing” om zijn gezant terug te roepen, een beweging die het waarschuwde dat de relatie tussen de twee landen “ernstig zou kunnen beschadigen.”

Het voegde eraan toe dat de Poolse regering “passende politieke en diplomatieke maatregelen zou nemen, rekening houdend met het principe van symmetrie in bilaterale betrekkingen”. Israël besprak verdere stappen met de Verenigde Staten, voegde Lapid eraan toe.

De twee naties hadden gehoopt dat de Poolse president Andrzej Duda zou afzien van het ondertekenen van de controversiële wet en hadden geprobeerd een dergelijke stap te voorkomen. Hun inspanningen waren echter tevergeefs.

Zaterdag zei Duda: “Ik heb vandaag een besluit genomen over de wet, die de afgelopen maanden het onderwerp was van een levendig en luid debat in binnen- en buitenland.” Hij voegde eraan toe dat ik “na een diepgaande analyse heb besloten het amendement te ondertekenen.

Het was een stap die de crisis tussen de twee landen verdiepte, waardoor wat ooit een sterke relatie was, nog meer onder druk kwam te staan. Tot deze crisis was Polen een trouwe bondgenoot van Israël binnen de Europese Unie. Premier Naftali Bennett zei dat “dit een ernstige stap is waar Israël niet onverschillig tegenover kan blijven staan.“

Israël ziet met de grootste ernst de wet in die voorkomt dat Joden compensatie ontvangen voor eigendommen die tijdens de Holocaust van hen zijn gestolen, en betreurt het feit dat Polen ervoor heeft gekozen door te gaan met het schaden van degenen die alles hebben verloren. “Dit is een schandelijke beslissing en een schandelijke minachting voor de herinnering aan de Holocaust“, voegde Bennett eraan toe.

Vóór de Tweede Wereldoorlog was Polen de thuisbasis van een van ’s werelds grootste joodse gemeenschappen, maar het werd bijna volledig weggevaagd door de nazi’s. De joodse voormalige eigenaren van onroerend goed en hun nakomelingen voeren sindsdien campagne voor compensatie voor hun verloren bezittingen en eigendommen.

Tot nu toe konden Joodse expats of hun nakomelingen aangeven dat een eigendom illegaal in beslag was genomen en de teruggave ervan eisen, maar Poolse functionarissen voerden aan dat dit onzekerheid veroorzaakte over het eigendom van onroerend goed.

In 2015 oordeelde het Poolse Constitutionele Tribunaal dat er specifieke deadlines moesten zijn waarna administratieve beslissingen over eigendomstitels niet langer konden worden aangevochten. Wijzigingen in de wet werden eerder deze week door het Poolse parlement aangenomen.

Het wetsvoorstel stelt een limiet van 30 jaar voor restitutieclaims. De kwestie van Joodse eigendomsrechten in Polen wordt verder gecompliceerd omdat het, in tegenstelling tot andere EU-staten, geen fonds heeft opgericht om schadevergoeding te geven aan mensen op wiens eigendom in beslag is genomen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag alleen dat “we op de hoogte zijn van de recente wetgeving die in Polen wordt ondertekend.” De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei donderdag dat Washington diep bezorgd was dat het Poolse parlement het wetsvoorstel had aangenomen, en drong er bij Duda op aan het niet te ondertekenen.

Washington is een van de belangrijkste bondgenoten van Warschau, maar de betrekkingen tussen de twee landen zijn gespannen door de eigendomskwestie, evenals andere kwesties, zoals plannen om veranderingen door te voeren waarvan de oppositie zegt dat ze bedoeld zijn om een ​​nieuwszender in Amerikaanse handen het zwijgen op te leggen die kritiek heeft op de regering.

De Wereld Joodse Restitutie Organisatie (WJRO) drong er zaterdag bij de Poolse regering op aan om te werken aan een oplossing voor de kwestie van in het verleden in beslag genomen eigendommen.

“Democratie en rechtvaardigheid bereiken een nieuw dieptepunt in Polen, aangezien president Duda een wet ondertekent die het vrijwel onmogelijk maakt voor alle voormalige Poolse eigenaren van onroerend goed om verhaal te halen voor eigendom dat illegaal in beslag is genomen tijdens het communistische tijdperk”, zei Gideon Taylor, voorzitter van de operaties van de WJRO in een verklaring die naar Reuters werd gestuurd.

Minister van Defensie Benny Gantz zei: “Als zoon van Holocaustoverlevenden, ben ik diep verontrust door de wet die in Polen is aangenomen en die de gerechtigheid van de slachtoffers van de Holocaust en hun families effectief verhindert.“

“Teruggave van eigendom is een klein maar belangrijk onderdeel van het proces om de rechten te vervullen van degenen die het hebben overleefd en om degenen te erkennen die zijn omgekomen in een van ’s werelds grootste genociden. Ik roep mijn internationale partners op om deze stap met één stem te veroordelen”, zei Gantz.

Polen knoopte in 1948 banden met Israël aan, maar verbrak ze in de nasleep van de Zesdaagse Oorlog in 1967. Het herstelde die banden in 1990 na de val van de Sovjet-Unie.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael Furious as Poland’s President Signs Bill to Limit Property Claims” van 14 augustus 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Tovah Lazaroff “Israel recalls envoy to protest signing of Poland’s anti-restitution law” van 15 augustus 2021 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Israël woedend op Polen nadat president een wet ondertekende om de Joodse restitutie terug te schroeven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.