Heeft Maimonides de cannabisrage aangestoken? Boek onderzoekt rol van Joden in de geneeskunde

Maimonides, straatgraffiti door Solomon Souza. Mahane Yehuda, Jeruzalem, februari 2016 [beeldbron: Renee Ghert-Zand/TOI]

Een nieuw boek beschrijft de remedies die werden voorgeschreven door de eerste Joodse artsen en hun Levantijnse tegenhangers tot aan de allernieuwste innovaties van vandaag.

Als je denkt dat medicinale marihuana een hedendaagse rage is, is dit een verrassing: niemand minder dan een wijsgeer dan arts-rabbijn Moses ben Maimon schreef in Caïro tijdens de middeleeuwen plantaardige medicijnen met psychoactieve effecten voor.

Voor de behandeling van melancholische patiënten koos Maimonides, zoals ben Maimon bekend staat, uit 100 afzonderlijke geneesmiddelen, waarvan sommige met kalmerende effecten. Verschillende, zoals basilicum, druiven en peper, zijn bekend uit de tuin of supermarkt. Een ongewoon dierlijk product stond bovenaan de lijst van de rabbijn: castoreum, een vloeistof die door bevers wordt uitgescheiden.

We zullen Maimonides misschien nooit op dezelfde manier bekijken, dankzij een nieuwe bloemlezing waarin hij in verschillende hoofdstukken voorkomt, ‘Medicine: From Biblical Canaan to Modern Israel‘, onder redactie van Drs. Kenneth Collins en Stuart Stanton.

Evenzo geeft dit baanbrekende boek lezers de kans om de rol van de geneeskunde zelf in het land dat nu de staat Israël en een deel van zijn omgeving vormt, opnieuw te beoordelen.

‘We hebben alles behandeld, van de Bijbel tot de moderne tijd’, zei Collins in een gezamenlijk Zoom-interview tussen de redactie en The Times of Israel, voorafgaand aan de persoonlijke boekpresentatie op 27 juli in Jeruzalem.

Een van de medewerkers, Prof. Markham Geller van de afdeling Hebreeuwse en Joodse Studies aan University College London (UCL), schreef een hoofdstuk over Babylonische geneeskunde waarin hij zijn kennis van spijkerschrift incorporeerde. “Dat is geen gemakkelijk hoofdstuk om te schrijven – een echt diepgaand hoofdstuk over de vroege ontwikkelingen in de geneeskunde dat aansluit bij vragen uit de Talmoed,” zei Collins.

Universele gezondheidszorg

Gezondheid lijkt verweven met het jodendom – denk aan kippensoep, of het mi shebeirach-gebed dat hardop wordt voorgelezen in de synagoge op sjabbat en op feestdagen. Maar ook in andere religies speelt de geneeskunde een belangrijke rol.

De bloemlezing onderzoekt het lange islamitische tijdperk van de achtste tot de 18e eeuw na Chr., inclusief de bijdragen van artsen zoals Ibn Sina (Avicenna) en Ibn Rushd (Averroes).

Maimonides – of Musa ibn Maymon in het Arabisch – diende als lijfarts van de islamitische sultan van Egypte, al-Afdal.

Het boek behandelt de traditionele Arabische en Joodse geneeskunde, evenals de geneeskunde onder het Britse mandaat en in de decennia na de Israëlische onafhankelijkheid – inclusief hoe Israël een polio-epidemie uit de jaren vijftig oploste door een vaccinatiecampagne die vergelijkbaar is met de huidige aanpak van het land van de coronaviruspandemie.

“De zionistische beweging wilde echt een nieuwe jood creëren, een gezonde jood, die op het veld werkt en niet in de overvolle getto’s van Oost-Europa leeft”, zei Collins. “Een van de dingen die ze wilden doen, was ervoor zorgen dat de bevolking gezond zou zijn.” Dit ging door tijdens het Britse mandaat, zoals beschreven in een hoofdstuk dat Collins schreef.

Tegen het einde van de 19e eeuw stond het Ottomaanse rijk dat Palestina eeuwenlang had geregeerd, bekend als ‘de zieke man van Europa‘. Rond die tijd streden Joodse filantropen van de Rothschilds tot Sir Moses Montefiore samen met Europese mogendheden om ziekenhuizen te bouwen in het Ottomaanse Palestina. Voor veel van de Joodse donateurs was het bouwen van ziekenhuizen verweven met hun inspanningen om een ​​Joodse staat te stichten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Rich Tenorio “Did Maimonides ignite the cannabis craze? Book probes roles of Jews in medicine” van 13 augustus 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.