Minister Lapid in Marokko: ‘Israël vormt een as van gematigde landen tegen Iran’

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita, rechts, en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, houden een persconferentie na de ondertekening van samenwerkingsovereenkomsten tussen de twee landen, in Rabat, 11 augustus 2021 [beeldbron: AP]

Tijdens een bezoek aan Marokko zegt topdiplomaat dat de Joodse staat samenwerkt met bondgenoten uit het Midden-Oosten om ‘een pragmatisch alternatief voor religieus extremisme te presenteren. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken zal de komende maanden naar Israël reizen om daar de officiële ambassade in te huldigen.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei donderdag dat Israël een as vormt van gematigde landen in het Midden-Oosten om zich te verzetten tegen het religieuze extremisme van Iran en zijn handlangers in de regio.

Strategisch gezien creëren we hier een diplomatieke as met Israël, Marokko, Egypte, Jordanië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten om een ​​pragmatisch alternatief voor religieus extremisme te presenteren. We creëren een cyclus van leven tegen de cyclus van de dood van Iran en zijn proxies“, zei Lapid tijdens een bezoek aan Marokko.

Lapid was in Marokko voor de inhuldiging van de Israëlische diplomatieke vertegenwoordiging in het Noord-Afrikaanse land als een symbool van de normalisering van de betrekkingen tussen de twee naties. Het tweedaagse bezoek van de Israëlische topdiplomaat is het eerste bezoek aan het land door een Israëlische minister sinds 2003.

Het bezoek komt minder dan een jaar nadat Israël en Marokko een deal bereikten om formele banden aan te gaan onder de door de VS bemiddelde ‘Abraham-akkoorden’. Lapid zei dat hij overeenstemming had bereikt met zijn Marokkaanse ambtgenoot Nasser Bourita over het verder verbeteren van de banden tussen de naties en de opening van wederzijdse officiële ambassades.

Hij voegde eraan toe dat Bourita naar de Joodse staat zal reizen met de eerste vlucht van Air Morocco naar Tel Aviv om de Marokkaanse missie daar in te wijden zodra de coronavirussituatie in het land dit toelaat.

Lapid tweette foto’s van hem die formeel het Israëlische verbindingsbureau in Rabat, de hoofdstad, opende, samen met de Marokkaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Mohcine Jazouli. Hij zou toen naar Casablanca gaan waar hij een synagoge zou bezoeken, de Tempel Beth-El.

Op woensdag had Lapid een ontmoeting met Bourita en beide landen ondertekenden een luchtdienstovereenkomst en een andere overeenkomst om samen te werken op het gebied van cultuur, sport en jeugd.

Ze ondertekenden ook een memorandum van overeenstemming over de oprichting van een politiek overlegmechanisme tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken van hun land, dat tijdens het bezoek van Lapid leek te passen in de bredere opzet van de persoonlijke diplomatie.

Bronnen:

  • naar een artikel van Itamar Eichner “Israel forming axis of moderate countries against Iran, Lapid says” van 12 augustus 2021 op de site vaan Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.