Waarom negeert de media ‘andere’ Palestijnse humanitaire kwesties?

De berichtgeving over de veronderstelde erbarmelijke levensomstandigheden van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook is niet moeilijk te vinden. 

In de nasleep van de Gaza-oorlog (die werd geïnitieerd door Hamas), waren talrijke stukken gepubliceerd in spraakmakende verkooppunten die specifiek gericht waren op de ontberingen waarmee Gazanen werden geconfronteerd, die toevallig onder terroristische heerschappij leven (zie hierhier en hier).

Zoals helaas de normale gang van zaken is, negeert veel van de berichtgeving de rol die Hamas heeft gespeeld bij het creëren en behouden van de slechte omstandigheden die bewoners in de Strip ervaren.

Gaza zou er inderdaad veel beter aan toe zijn als Hamas bijvoorbeeld zou instemmen met de teruggave van twee Israëlische burgers die al meer dan vijf jaar gegijzeld worden, evenals de stoffelijke overschotten van twee IDF-soldaten. Jeruzalem zou dan meer geneigd zijn om meer hulp te bieden en flexibeler te zijn met betrekking tot de naoorlogse wederopbouwinspanningen in de enclave. 

Palestijnen zouden ook beter af zijn als Hamas de internationale fondsen die het heeft ontvangen daadwerkelijk zou gebruiken om de levensomstandigheden te helpen verbeteren, in plaats van zijn terroristische infrastructuur opnieuw op te bouwen.

Bovendien houden veel media ervan om het feit te begraven of volledig te negeren dat terwijl de meeste inwoners van Gaza in armoede leven, Hamas de schandelijke status geniet van een van de rijkste terroristische organisaties ter wereld. 

Dankzij genereuze financiering door Iran halen de heersers van Gaza ongeveer 700 miljoen dollar per jaar binnen – een aardig bedrag waarmee de organisatie de munitie kan kopen die ze gewoonlijk opslaat in dichtbebouwde burgergebieden , of onder scholen en ziekenhuizen; dit, in plaats van te investeren in civiele infrastructuur of programma’s om het leven van gewone mensen te verbeteren.

Er werden onlangs ook stapels kolom inches gewijd aan de Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik-affaire (zie hier en hier ) – in wezen een eigendomsgeschil rond Arabische huurders die hun huurverantwoordelijkheden willen ontlopen – die de aandacht van de wereld trokken omdat het een nieuwe kans was om Israël opwerpen als een agressor tegen weerloze Palestijnen.

In de afgelopen week is Israël opnieuw in de internationale krantenkoppen geduwd na het uitbreken van vijandelijkheden langs de noordgrens met Libanon. Raketaanvallen opgeëist door Palestijnse terroristische facties en, meest recentelijk, Hezbollah, evenals de vergeldingsbeschietingen en luchtaanvallen door de IDF werden breed uitgemeten.

Wat echter nauwelijks het vermelden waard was in deze artikelen, is dat Libanon momenteel op de rand van de totale ineenstorting staat als gevolg van een economische en politieke crisis. Bovendien wordt zelden verwezen naar de rol van de Iraanse terreurproxy Hezbollah bij het verdiepen van de opkomende catastrofe, onder meer door een alomvattend reddingsprogramma van het Internationaal Monetair Fonds te hebben afgewezen .

Misschien wel het meest opvallende is de afwezigheid van artikelen in de reguliere pers die de aandacht vestigen op de benarde situatie van een van de zwaarst getroffen groepen in Libanon – de Palestijnen die daar wonen.

De ellende van deze 300.000 inwoners tellende bevolking kan niet worden onderschat: ze worden uitgesloten van verschillende werkterreinen; in veel gevallen verhinderd eigendom te bezitten; en hebben geen toegang tot onderwijs. Goede doelen hebben opgemerkt dat hun toch al slechte situatie is verergerd door de aanhoudende crisis in het land en nu hebben velen niet eens genoeg te eten.

Toch zijn er geen artikelen over dit onderwerp verschenen in een van de reguliere publicaties die normaal gesproken graag de aandacht vestigen op vermeende onrechtvaardigheden waarmee Palestijnen worden geconfronteerd.

Volgens eigen gegevens van HonestReporting werden Palestijnse vluchtelingen in Libanon in de afgelopen 30 dagen in totaal slechts 86 keer genoemd door alle nieuwssites in de Verenigde Staten. In dezelfde periode werd er meer dan 5.000 keer over Palestijnen in Gaza geschreven.

Evenzo zijn vermeldingen op sociale media – vooral van beroemdheden die er trots op zijn de onrechtvaardigheden van de wereld te benadrukken – stil over dit verergerende probleem.

Voorbeeld: supermodel Bella Hadid gebruikte deze week haar Instagram-platform en de bijna 50 miljoen volgers om tegelijkertijd reclame te maken voor haar Vogue- covershoot en op te roepen tot een ‘vrij Palestina’. Ondanks het feit dat haar vader ooit een korte vluchteling was in Libanon voordat hij naar de Verenigde Staten emigreerde en vastgoedmagnaat werd, heeft ze het probleem nog niet specifiek aangepakt.

Bestaat er enige twijfel over waarom de media ervoor kiezen de Palestijnse kwestie in Libanon te negeren, maar toch talloze artikelen publiceren over inwoners van de Gazastrook?

Bronnen:

 • naar een artikel van Rachel O’Donoghue “Why Do Media Ignore ‘Other’ Palestinian Humanitarian Issues?” van 11 augustus 2021 op de site van Honest Reporting

Een gedachte over “Waarom negeert de media ‘andere’ Palestijnse humanitaire kwesties?

 1. Omdat die ‘andere palestijns humanitaire kwesties de media geen zak interesseert…..net zo min als die duizenden protesterende humanisten & ‘vrienden’ van palestina.

  Het énige wat hen interesseert is om de beste methode(s) te vinden om de Joodse Staat Israel naar de eeuwige jachtvelden te brengen.

  Zie hier hoe succesvol al deze pogingen zijn.
  “Palestina”………………….een boze droom voor palestijnse Arabieren.
  Libanon/Hezbollah……..een catastrophe voor Libanezen.
  Iran/Ayatolla’s…………….een horror verhaal voor Iraniers.
  Syrie/Assad…………………een rampen scenario voor Syriers.

  *Als Jordanie niet uitkijkt…..gaat ze dezelfde richting uit.
  *Turkije/Erdogan ook zo een ‘vriend van palestina…..een rommeltje.
  etc.etc.etc.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.