Israëls levendige Joodse etnische mix

Een Jemenitische Joodse familie op weg naar het doorgangskamp Gueoulah in Aden tijdens de clandestiene ‘Vliegende Tapijt’-operatie, die tussen 1949 en 1950 bijna alle Jemenitische Joden naar Israël bracht [beeldbron: Zoltan Kluger/GPO]

Dat Israël een Joods land is, betekent niet dat al zijn Joden hetzelfde zijn.

Loop door de openluchtmarkt Carmel in Tel Aviv en je hoort Russisch, Arabisch, Jiddisch, Amhaars, Duits, Spaans en natuurlijk Hebreeuws. Je ruikt voedsel uit Libië, Rusland en Venezuela, en je ogen zullen heuvels van gele en rode kruiden uit het Midden-Oosten opmerken in grote houten vaten. Als je met een fruitverkoper praat, zal hij nors zeggen dat hij drie soorten feloranje dadelpruimen in voorraad heeft: zacht voor de Russen, hard voor de Israëli’s en medium voor Amerikanen.

Terwijl je probeert te verwerken hoe het land van herkomst de voorkeuren voor fruithardheid beïnvloedt, en hoe een zakenman het ooit kan bijhouden, zwiept een vrouw voorbij in een gekreukte katoenen sjaal met gouden munten aan het uiteinde, in traditionele Jemenitische stijl. Vervolgens botst een oude vrouw in perfect geperst linnen tegen je aan, waardoor je een perfecte momentopname krijgt van wat er in 1932 in Berlijn in stijl was. Voor iedereen die denkt dat een Joods land betekent dat iedereen er hetzelfde uitziet, hetzelfde klinkt of hetzelfde eet eten, een paar dagen in Israël kan een schokkende opleiding zijn.

Terwijl je winkelt, kan de radio liedjes schallen met beats variërend van buikdansende wartels tot een langzame ballad die aanvoelt alsof hij op de rivier de Wolga zou kunnen zijn geschreven. Geen wonder – deze liedjes zijn geschreven door mensen van wie de ouders uit elk denkbaar land kwamen, en sommige zangers hebben een Libische ouder en een andere Braziliaanse ouder. 

Op de markt staat een duizelingwekkend aanbod van bereide gerechten – Argentijns rundvlees, Hongaars gebak en een hele reeks Iraakse opties. Je kunt gefilte vis op de ene hoek eten, shish kebab op de volgende. Gevulde druivenbladeren en zwarte olijven in overvloed, en als je daar genoeg van hebt, kun je met je blote handen wat Ethiopisch eten gaan eten. 

Je hoort gebeden in tientallen accenten en intonaties. Sommigen zeggen zelfs dat het hedendaagse Israël de enige plaats is waar het mogelijk is om de omvang en reikwijdte van de diaspora te begrijpen.

Een beetje geschiedenis

Vervolging, omzwervingen, economische belangen en avontuur stuurden Joden over de hele wereld, en Israël heeft immigranten gezien uit Shanghai, India, Moskou en Zuid-Afrika, om er maar een paar te noemen. De moderne zionistische beweging viel samen met opkomend antisemitisme in Europa, waar pogroms , dienstplicht en constante discriminatie de droom van een Joodse staat tot een zeer aantrekkelijk en enigszins gek klinkend idee maakten. Wat begon als een pragmatische reactie op het Europese antisemitisme is een levende droom geworden: de wereldwijde terugkeer naar het Joodse thuisland.

De Joodse bevolking van Israël kwam in verschillende golven. De eerste golf immigranten naar het huidige Israël begon in 1882 aan te komen, na twee jaar van verschrikkelijke Russische pogroms, en die eerste Aliyah immigranten kwamen daarom uit Rusland. De Tweede Aliyah, van 1904-1914, werd aangewakkerd door een nieuwe toename van de vervolging van Russische Joden. In de jaren veertig kwam de overgrote meerderheid van de immigranten uit Europa, en dus waren Duitse, Poolse en Russische tradities belangrijk voor de belangrijkste instellingen van Israël.

De nazi-dreiging bracht in de jaren dertig hordes Duitse joden, of yekkes , naar Israël en zij drukten hun stempel op de belangrijkste instellingen van Israël. Het wetboek is gebaseerd op dat van Duitsland en ook de universiteiten zijn gebaseerd op het Duitse model. Duitse immigranten stichtten orkesten, kunstmusea en bevolkten hele buurten, zoals Rehavia in Jeruzalem, bekend om zijn nette, stijlvolle appartementen en bewoners die perfect geperste overhemden droegen.

Tijdens de jaren van het Britse mandaat kwamen stijve, hoedendragende Duitse joden in botsing met vrolijke, onstuimige en grappende Russische joden. Duits-Russische stellen verbood soms elkaars liedjes uit het huis en Hebreeuws was de compromistaal.

Maar na de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 werden meer dan 700.000 Joden uit Arabische landen verdreven. Te voet of via Operatie Magic Carpet, die tienduizenden naar Israël bracht, hadden deze Joden een donkerdere huid, andere liederen en ander voedsel. De komst van deze Sefardische Joden veranderden de dynamiek in Ashkenazi en Sefardisch in tegenstelling tot Russische en Duitse, of Duitse en Poolse stijlen.

Decennia lang woedde er spanning tussen Asjkenazische joden en Sefardische joden in Israël. Een huwelijk tussen een Ashkenazi en een Sefardische jood werd een van de ‘nisuei ta’arovet‘ of gemengde huwelijken genoemd. Het stereotype was dat Sefardische joden minder intellectueel, minder rijk en minder opgeleid waren dan de Asjkenazische.

Op Pesach eten Sefardische Joden voedsel dat Asjkenazische mensen tijdens de vakantie niet zullen aanraken.

Langzaam samen komen

In de loop van de tijd zijn Sefardische en Asjkenazische joden dichter bij elkaar gekomen. Tegenwoordig bekleden Sefardische joden belangrijke politieke, rabbijnse en defensiefuncties. Shaul Mofaz, de stafchef van het leger, is een Sefardische jood, en Binyamin Ben-Eliezer, die minister van Defensie was, is geboren in Irak. Het grote aantal Arabisch sprekende Joden is een grote aanwinst voor de inspanningen van het leger en de inlichtingendiensten. Jonge mensen die samen studeren en vervolgens samen in het leger dienen, zien niet dezelfde verschillen als hun ouders en grootouders, en velen lachen om het idee dat een Asjkenazisch-Sefardisch ‘gemengd huwelijk’ een mix is.

Terwijl verschillen in praktijk en traditie ooit de Asjkenazische en Sefardische joden verdeelden, worden er tegenwoordig pogingen gedaan om slechts één opperrabbijn van Israël te hebben in plaats van de twee die momenteel worden gekozen – de ene die zich richt op de Asjkenazische en de andere op de Sefardische gemeenschap. Tel Aviv heeft al één rabbijn die religieuze beslissingen neemt voor alle burgers. Als verkoopcijfers een indicatie zijn, zijn veel Ashkenazim van alle leeftijden de vibrerende Jemenitische invloeden van Ofra Haza gaan waarderen en zelfs gaan prijzen, het pittige eten dat op de markten verkrijgbaar is en de nadruk op grote familie-evenementen die kenmerkend is voor Sefardische traditie. Iedereen eet falafel , olijven, hummus , labne  en andere traditionele Midden-Oosterse gerechten.

Hoewel de betrekkingen zijn verbeterd, zijn de meeste Israëli’s zich bewust van de geschiedenis van etnische spanningen. Tijdens de eerste 40 jaar van de staat was de Asjkenazisch-Sefardische kloof bijzonder opvallend, wat een groot politiek probleem vormde bij het smeden van regeringen en het creëren van een samenhangende samenleving. Menachem Begin kwam aan de macht door de Sefardische stemming het hof te maken, en sindsdien hebben politici geprobeerd een of beide groepen aan te spreken. Twee immigratiegolven aan het eind van de jaren tachtig en negentig gaven echter meer pit aan de etnische mix van Israël.

Hedendaagse uitdagingen

De val van het communisme veroorzaakte een stroom immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie . Jarenlang hadden Sefardiem terrein gewonnen in de Israëlische samenleving, terwijl Ashkenazim hun aantal voelde slinken. Maar met de komst van de Russen waren honderdduizenden Ashkenazim terug. Tegenwoordig zijn een miljoen Israëlische burgers recente immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie, goed voor een op de vijf joden in het land. De Russische immigranten brachten veel getalenteerde muzikanten, wetenschappers en professoren mee. Lokale orkesten waren plotseling gevuld met eersteklas muzikanten die klassieke Europese muziek speelden, en de universiteiten zagen een golf van studenten en professoren uit de Europese traditie.

Rond dezelfde tijd brachten drie dramatische moderne pogingen om een ​​exodus te creëren – Operaties Moses, Joshua en Solomon genoemd – Joden uit Ethiopië naar Israël. Deze joden waren zwart en spraken Amhaars, een ras en een taal die grotendeels nieuw waren voor Israël. Aanvankelijk werden Ethiopische Joden met euforie begroet als afstammelingen van de 10 verloren stammen, maar na verloop van tijd kregen deze immigranten met speciale problemen te maken. Ze hadden weinig of geen formele opleiding, waren gewend aan het leven in een onontwikkeld land en spraken geen Hebreeuws of Engels. 

Veel volwassenen waren analfabeet en hun vooruitzichten op een baan waren somber. Het niet verstaan ​​van Hebreeuws tijdens een gespannen veiligheidssituatie zorgde voor extra problemen, dus moesten er nieuwe stappen worden ondernomen om de bijna 40.000 Ethiopiërs die nu Israël hun thuis noemen, te huisvesten. Een televisiestation begon het nieuws in het Amhaars uit te zenden en maatschappelijk werkers maakten speciale programma’s voor de Ethiopische gemeenschap. Toch is er geen woordenboek Amhaars-Hebreeuws, hoewel veel jongere Ethiopiërs het goed doen,

De toekomst van Israël is altijd afhankelijk geweest van het vermogen van immigranten om te integreren in een levendige en veranderende samenleving. De “Israëlische” is een relatief nieuwe creatie, en veel immigranten omarmen de idealen van fysieke vitaliteit, toewijding aan het land en aan het Joodse volk, en de unieke mix van hardheid en zoetheid die het land is gaan bepalen. Terwijl een bezoeker van de markt in 1956 misschien aan zijn accent kan zien waar iemand vandaan komt, hebben de jonge Israëli’s van tegenwoordig vaak geen Sefardisch of Ashkenazi-accent. 

Wat de Israëli’s nu in de 21e eeuw verenigt, is niet waar hun ouders vandaan kwamen, maar waar ze nu wonen – een van de meest diverse kleine landen in de geschiedenis van de aarde.

Joden van alle kleuren en origine in Israël

Bronnen:

  • naar een artikel van Aviya Kushner “Israel’s Vibrant Jewish Ethnic Mix” op de site van My Jewish Learning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.