Polen neemt wet aan die Joodse eigendomsclaims aan banden legt

Op 25 april 2018 demonstreerden Poolse nationalisten aan de Amerikaanse ambassade in Warschau met een spandoek “Zeg neen tegen Joodse eisen“, gericht tegen een wetsvoorstel dat unaniem werd aangenomen in het Amerikaanse Congres [beeldbron: Attila Husejnow/Alamy.com]

Het Poolse parlement heeft woensdag een wet aangenomen die moet voorkomen dat voormalige Poolse eigenaren van onroerend goed, inclusief overlevenden van de Holocaust en hun nakomelingen, eigendommen terugkrijgen die zijn onteigend door het communistische regime van het land.

Israël veroordeelde de wetgeving, waarbij minister van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend premier Yair Lapid zei dat het “zowel de herinnering aan de Holocaust als de rechten van de slachtoffers schaadt“.

De aangenomen wijziging van het Poolse bestuursrecht zou voorkomen dat eigendomsrechten en andere administratieve besluiten na 30 jaar nietig worden verklaard. Het treft joodse en niet-joodse eigenaren die in het communistische tijdperk eigendommen in beslag hebben genomen.

In het geval van de voormalige Joodse eigenaren gaat het in veel gevallen om de huizen of bedrijven van families die zijn weggevaagd in de Holocaust en wier eigendommen later in beslag zijn genomen door de Poolse autoriteiten uit het communistische tijdperk.

Toen het communisme in 1989 viel, opende het de mogelijkheid voor voormalige eigenaren om te proberen verloren eigendommen terug te krijgen. Sommige zaken zijn via de rechtbanken terechtgekomen, maar Polen heeft nooit een alomvattende wet aangenomen die restitutie of compensatie voor in beslag genomen eigendommen regelt.

Polen zegt dat de nieuwe wetgeving een reactie is op fraude en onregelmatigheden die naar voren zijn gekomen in het restitutieproces, wat heeft geleid tot huisuitzettingen of het geven van onroerend goed aan vastgoedhandelaren in een proces dat “wilde herprivatisering” wordt genoemd.

Het wetsvoorstel wacht nu op de goedkeuring van de Poolse president Andrej Duda, die 21 dagen heeft om het te ondertekenen.

De staat Israël zal geen compromis sluiten als het gaat om de herinnering aan de Holocaust“, voegde Lapid eraan toe. “Ik veroordeel de Poolse parlementaire wetgeving die vandaag is aangenomen.

Onder verwijzing naar een record van de strijd tegen het Poolse Holocaust-revisionisme, zwoer Lapid “zich te verzetten tegen elke poging om de geschiedenis te herschrijven, evenals compromissen ten koste van de Holocaust van het Joodse volk en de rechten van Holocaustslachtoffers. Polen weet wat het juiste is om te doen: de wet intrekken.

Gideon Taylor, de voorzitter van de World Jewish Restitution Organization, of WJRO, een pleitbezorger voor teruggave van eigendom, zei dat de groep “verontwaardigd” was en noemde het wetsvoorstel “even oneerlijk voor zowel joden als niet-joden”.

Michael Bazyler, een expert op het gebied van internationaal recht en restitutie aan de Chapman University School of Law in Californië, stelt dat dit het verkeerde instrument is om het probleem te bestrijden en dat het voor altijd afschaffen van claims van voormalige eigenaren neerkomt op ‘het onrecht door de communisten bestendigen’.

De manier waarop je wilde herprivatisering en corruptie een halt toeroept, is door corruptie tegen te gaan“, zei hij tegen The Associated Press . “Je doet het niet door de claims van legitieme erfgenamen in te nemen.

Taylor, van de WJRO, riep Duda ook op om een ​​veto uit te spreken over het wetsvoorstel en drong er bij de Poolse regering op aan om ermee samen te werken om “eens en voor altijd de kwestie van de teruggave van privé-eigendom op te lossen“.

Hij betoogde dat Polen meer dan 30 jaar na de val van het communisme nog steeds profiteerde van onrechtmatig verkregen eigendom.

Teruggave van onroerend goed gaat over meer dan geld – voor veel overlevenden van de Holocaust en hun families is een huis de laatst overgebleven fysieke verbinding met het leven dat ze ooit hebben geleid, met de landen waar ze zijn geboren en met de steden waar ze zijn opgegroeid, voordat hun leven was verbrijzeld“, zei Taylor.

In Israël besloot Knesset-voorzitter Mickey Levy om de Israëlisch-Poolse parlementaire vriendschapsgroep niet opnieuw op te richten:

De anti-restitutiewet die eigendomsclaims van slachtoffers van de Holocaust beperkt, is een roofoverval die de herinnering aan de Holocaust schendt. Het besluit van Polen om deze immorele wet aan te nemen schaadt de vriendschap en de bilaterale betrekkingen tussen Israël en Polen.

De Verenigde Staten hadden Polen onder druk gezet in de hoop de wetgeving te stoppen.

We zijn diep bezorgd dat het Poolse parlement vandaag wetgeving heeft aangenomen die het proces voor overlevenden van de Holocaust en hun families, evenals andere joodse en niet-joodse eigenaren van onroerend goed, om restitutie te verkrijgen voor eigendommen die ten onrechte in beslag zijn genomen tijdens het communistische tijdperk van Polen, ernstig beperkt“, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken in een verklaring. 

Blinken drong er bij Duda op aan het wetsontwerp niet te ondertekenen of het naar het constitutionele tribunaal van Polen te verwijzen.

Ondertussen schreef een tweeledige groep Amerikaanse parlementsleden een brief aan de voorzitter van het lagerhuis van het Poolse parlement, waarin ze er bij haar op aandrong om te voorkomen dat het wetsvoorstel zou worden ingediend, waarbij ze beweerden dat de bijna totale vernietiging van het Poolse jodendom tijdens de Tweede Wereldoorlog een “kwestie was”. van moraliteit en afsluiting.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Dan Levie “Poland passes law that would cut off Jewish property claims” van 12 augustus 2021 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “Polen neemt wet aan die Joodse eigendomsclaims aan banden legt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.