Palestijnen betogen in Ramallah tegen corrupte Al-Fatah en eisen het ontslag van miljardair Mahmoud Abbas

Ramallah, 3 juli 2021. Palestijnse demonstranten heffen spandoeken in het Arabisch op en dringen er bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas op aan om te ‘vertrekken’ [beeldbron: Al Jazeera/AFP]

De aanhoudende protesten van de afgelopen weken op de Westelijke Jordaanoever tegen de Palestijnse Autoriteit over de moord op oppositieactivist Nizar Banat door veiligheidstroepen hebben geleid tot zware kritiek op de onderdrukking van de PA.

Volgens een rapport van het Middle East Media Research Institute dat dinsdag is gepubliceerd, hebben de protesten diepe ontevredenheid geuit over de aanhoudende corruptie en de afwezigheid van democratie. De onrust volgde op het besluit dit voorjaar door PA-hoofd Mahmoud Abbas om de verkiezingen uit te stellen uit angst om van andere facties te verliezen.

De demonstranten hebben de autoriteiten aan de kaak gesteld en hebben geschreeuwd om de ‘omverwerping van het regime’.

Als reactie daarop heeft de PA tegenprotesten gelanceerd waarbij Fatah-leden beweerden dat de oppositie “een poging tot staatsgreep onder leiding van Hamas” is. Zo zei de plaatsvervangend voorzitter van Fatah, Mahmoud Al-Aloul, tijdens een bijeenkomst in Ramallah: “Provoceer Fatah niet, want we zullen niemand genade betonen!”

Als reactie hierop heeft de Palestijnse pers volgens het rapport scherpe kritiek geuit op de manier waarop Fatah het Banat-incident heeft aangepakt en op het gedrag van de functionarissen van de beweging.

Artikelen van academici en intellectuelen, maar ook van huidige en voormalige politici, hebben de teleurstelling geuit dat Fatah, die oorspronkelijk werd opgericht als een nationale bevrijdingsbeweging, een regerende partij is geworden die volgens hen “de PA blindelings verdedigt tegen legitieme kritiek”.

Bronnen:

  • naar een artikelFed up with Fatah’s corruption Palestinians protest across West Bank” van 12 augustus 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelHundreds of Palestinians in West Bank protest against PA’s Abbas” van 3 juli 2021 op de site van Al Jazeera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.