Israël wil duizend woningen bouwen voor Palestijnen in Area-C in Judea & Samaria

Israël heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) toestemming gegeven om 1.000 nieuwe woningen te bouwen in Area C in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, volgens Palestijnse bronnen.

De bronnen zeiden dat de ongebruikelijke beslissing werd genomen door minister van Defensie Benny Gantz te midden van Israëlische en internationale inspanningen om de PA te versterken, die begon met de vorming van de nieuwe regering.

Volgens het rapport op de Ynet-website zal er in vijf dorpen worden gebouwd: Maatzra bij Bethlehem, Bir al-Basha bij Jenin, al-Mascupa bij Nokdim, Khirbet Abba bij Jenin en Khirbet Zakaria bij Gush Etzion.

Tijdens de vorming van de regering werd gemeld dat Yamina en New Hope in de coalitieonderhandelingen eisten om een ​​regering op te richten die de Palestijnse overname van gebied C in Judea en Samaria zou afhandelen, maar Benny Gantz drong erop aan dat de regering onder zijn verantwoordelijkheid zou vallen onder zijn Ministerie van Defensie.

Op dat moment benadrukte Ad Kan tegen Bennett:

Het opgeven van gebied C in Judea en Samaria zal leiden tot het verlies van de bakermat van het historische thuisland van het volk Israël en zal de staat Israël terugbrengen naar de ‘grenzen van Auschwitz’ aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog, en we zijn er zeker van dat het in jouw handen ligt om dit te voorkomen.

Parlementslid voor Likoed, Shlomo Karahi, protesteerde fel tegen de verhuizing en zei dat de actie van Gantz tot een ramp zou leiden:

In plaats van de controle en handhaving van Israël over [de Westelijke Jordaanoever] te verdiepen en uit te breiden, helpt het de Palestijnen om hun gevaarlijke plan om het gebied over te nemen vooruit te helpen. Dit is een ramp voor de vestiging en een ernstig veiligheidsrisico voor de bewoners.

De Israel Civil Administration, een IDF-orgaan dat toezicht houdt in Judea & Samaria, zou volgende week bijeenkomen om de nieuwe Palestijnse constructie en tegelijk ook de bouw van 2.200 nieuwe huizen voor Israëliërs goed te keuren.

In overeenstemming met de Oslo-vredesakkoorden staat Area C – dat ongeveer 60% van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever beslaat – onder Israëlische civiele en militaire controle.

Het gebied is een hotspot geworden van frequente botsingen tussen Joodse bewoners en Palestijnen, terwijl beide partijen proberen land te veroveren door middel van wilde constructie.

De bronnen zeiden dat Ramallah een grote diplomatieke betekenis ziet in de beslissing nadat het Israël jarenlang onder druk had gezet om nieuwbouw in Area C toe te staan, pogingen die werden afgewezen door de Israëlische autoriteiten, eraan toevoegend dat de beslissing een grote diplomatieke betekenis heeft.

Eerder woensdag had Gantz een ontmoeting met CIA-directeur William Burns, die ook een aparte ontmoeting had met premier Naftali Bennett tijdens een bezoek aan Israël.

In zijn ontmoeting met Gantz bespraken de twee ‘verschillende initiatieven voor samenwerking op het gebied van inlichtingendiensten en de noodzaak om de Palestijnse Autoriteit te versterken, evenals aanvullende gematigde actoren in de regio’, aldus het ministerie van Defensie.

Burns zou ook gesprekken voeren met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De Britse MI6-chef Richard Moore zou woensdag ook een ontmoeting hebben met Abbas.

Bronnen:

  • naar een artikel van Elior Levy “Israel said to approve new Palestinian homes in West Bank’s Area C” van 11 augustus 2021 op de site van Ynet News
  • naar een artikel van Hezki Baruch “Thousands of units to be approved in Judea and Samaria, 1,000 for PA in Area C” en een artikelGantz approves 1,000 PA units in Area C” van 11 augustus 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Israël wil duizend woningen bouwen voor Palestijnen in Area-C in Judea & Samaria

  1. De huidige 8 partijen regering is een regering van politieke amateurs & jaknikkers……m.a.w. een regelrechte rampenregering.

    Maar ze zullen blijven toegeven om maar te voorkomen dat de boel uit mekaar valt en Likud/Bibi weer aan de macht komen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.