Toen Hitlers moefti, Amin al-Husseini van ‘Palestina’, een persconferentie gaf

De ‘Palestijnse’ Moefti Amin al-Husseini tijdens een ontmoeting met Adolf Hitler op 28 november 1941

In maart zestig jaar geleden hield een beruchte nazi-collaborateur en Palestijnse leider een persconferentie in Beiroet, waarbij hij zowel elke betrokkenheid bij de Holocaust als elke relatie met een van de belangrijkste architecten, Adolf Eichmann, ontkende. 

Toch kende Amin al-Husseini, algemeen bekend als ‘Hitlers moefti’, Eichmann wel. En het bestuderen van de relatie tussen de twee mannen, die tientallen jaren en continenten omvatte, geeft inzicht in een oorlog tegen het Joodse volk die lang na de Shoah voortduurde en nog steeds bij ons is.

Vrijgegeven CIA-documenten en -kabels, evenals recente wetenschap, helpen het verhaal te vertellen.

Op 23 mei 1960 kondigde de Israëlische premier David Ben-Gurion aan dat Israëlische agenten met succes Adolf Eichmann hadden gevangengenomen, die onder een alias in Argentinië had geleefd. Twaalf dagen eerder hadden Israëlische inlichtingenofficieren Eichmann gegrepen en hem naar Israël afgevoerd voor berechting. Hoewel de operatie later in films en boeken werd gevierd, wat hielp om de mythe van een onoverwinnelijke Mossad te polijsten, veroordeelden veel grote westerse nieuwszenders Israël aanvankelijk voor zijn acties.

De Washington Post bijvoorbeeld ,  “katte Israël terecht omdat het ‘wraak wilde bedrijven’ in plaats van gerechtigheid te zoeken”, zoals de historicus Francine Klagsbrun documenteerde in haar biografie van de Israëlische premier Golda Meir uit 2017. De New York Times uitte soortgelijke gevoelens en beweerde dat “geen enkele immorele of illegale handeling een andere rechtvaardigt”.

Zoals Daniel Gordis opmerkte, zei de Christian Science Monitor dat het besluit van Israël om “misdaden tegen Joden gepleegd buiten Israël te berechten, identiek was aan de bewering van de nazi’s over ‘de loyaliteit van personen van Duitse geboorte of afkomst’, waar ze ook woonden.”En van zijn kant bestempelde het tijdschriftTIME de inbeslagname van een gezochte nazi-oorlogsmisdadiger als ‘omgekeerd racisme’.

En de pers was niet de enige. Acht landen, waaronder de Verenigde Staten, stemden voor een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin werd verklaard dat Israël de soevereiniteit van Argentinië had geschonden en er bij de Joodse staat op werd aangedrongen herstelbetalingen te doen.

Maar Argentinië en tal van andere landen hadden onderdak geboden aan nazi-oorlogsmisdadigers. Ondanks hun beloften om de daders van genocide voor het gerecht te brengen, had de wereld, inclusief de geallieerden, een oogje dichtgeknepen – of erger. De gevangenneming van Eichmann en het daaropvolgende proces zorgden er ook voor dat anderen vroegen naar de verblijfplaats en betrokkenheid van andere nazi-apparatsjiks en bondgenoten.

Golda Meir, die toen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken was, was van plan zich te concentreren op één medewerker in het bijzonder: Amin al-Husseini.

Zoals de Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis (CAMERA) opmerkte in een Mozaïek-essay van 27 juli 2021, hadden de autoriteiten in het door de Britten geregeerde Mandaat Palestina Husseini prestige, macht en positie verleend, in de hoop tegelijkertijd te kalmeren en te gebruiken een Palestijns-Arabische leider die onlosmakelijk gekant was tegen het zionisme, dat de Britse regering beloofde te steunen. Het is niet verwonderlijk dat de beslissing om Husseini te steunen voor de inaugurele positie van “Grootmoefti van Jeruzalem” en het hoofd van de Hoge Moslimraad een slechte investering van de Britten bleek te zijn.

Husseini zette in 1920, 1921 en 1929 pogroms. Tegen 1936 lanceerde Husseini, gelijk met geld van het fascistische Italië, en later bewapend en uitgerust door nazi-Duitsland, de zogenaamde Arabische Opstand, waarbij zowel Joden als Britse functionarissen werden vermoord.

De moefti ontvluchtte het Mandaat Palestina en zou later in Berlijn verschijnen, waar hij assisteerde bij SS-rekrutering, operaties tegen Joden in het Midden-Oosten plande en oorlogspropaganda tegen de geallieerden uitzond, waarvan een groot deel bezaaid was met antisemitisme. Hij greep ook met succes in om te voorkomen dat Joodse vluchtelingenkinderen aan Hitlers klauwen zouden ontsnappen, waardoor duizenden de dood in werden gestuurd.

Ondertussen vermoordden Husseini’s handlangers Arabische rivalen en critici om zijn dominantie als onbetwiste leider van de Palestijnse Arabieren te verzekeren. De moefti begeerde inderdaad grote delen van het Midden-Oosten, in de hoop dat het hem zou worden toegekend in het geval van een nazi-overwinning.

In de jaren zestig was de positie van Husseini echter aanzienlijk verslechterd. Zijn troepen verwierpen vrede en elke aanpassing aan het zionisme en hadden geprobeerd – en faalden – om Israël te vernietigen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948. Husseini had niet langer een grote machtspatroon en was afhankelijk van steun uit Egypte en later Saoedi-Arabië. Desalniettemin leefde hij in relatieve luxe met een gevolg van personeel, waaronder een chauffeur voor zijn limousine, en smeedde hij voortdurend een complot tegen de Joodse staat en het Westen.

Meir wilde dat Gideon Hausner, de Israëlische procureur-generaal en aanklager bij het proces van Eichmann, de beruchte nazi aan Husseini zou binden, en daardoor “de Arabische vijanden van Israël aan de nazi’s zou koppelen”. Hausner liet Avraham Zellinger, die onderzoek deed voor het proces, de relatie tussen de twee mannen onderzoeken.

SS-Obersturmbannführer Adolf Eichmann (1906-1962) op zijn proces op 11 april 1961 in Jeruzalem

Zellinger vond een aantekening in het dagboek van de moefti waarin wordt gesproken over de ‘beste van de Arabische vrienden’ met de naam ‘Eichmann’ eronder geschreven. Maar de rechtbank, merkte Klagsbrun op, “ging niet verder dan te erkennen dat Eichmann de moefti een keer had ontmoet, zonder bewijs van een nauwe relatie tussen hen.”

Tegen deze achtergrond hield Amin al-Husseini op 4 maart 1961 een persconferentie in Beiroet. De Mufti, onthullen CIA-kabels “ontkenden categorisch elk verband met de vervolging van Joden in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.”Hij beweerde dat “alle beschuldigingen in dit opzicht ongegrond waren en werden ingegeven door de vijandschap van de zionisten jegens hem en de Palestijnse nationale beweging.”

De Mufti verspreidde ook een verklaring naar aanleiding van een recent boek over Eichmann van de Amerikaanse journalist Quentin Reynolds, waarin werd beweerd dat Husseini verschillende contacten had met de SS-officier en nazi-vernietigingskampen had bezocht.

Husseini “zei dat hij Eichmann niet kende en dat hij geen enkele band met hem had. “Verder,” had noch hij, noch enige andere Arabier in het verleden of op dit moment plannen om welk ras dan ook, Joden of anderen te vernietigen.”

Husseini sloot de persconferentie af door te beweren dat “wat de Joden hebben gedaan” in Israël “vergelijkbaar is met wat de nazi’s hen in Duitsland hebben aangedaan” – een laster die vandaag de dag nog steeds wordt herhaald door antisemieten.

De persconferentie van Husseini stond bol van de leugens.

Husseini was zich terdege bewust van Hitlers plannen voor het Europese Jodendom. Inderdaad, hij hoopte ze in het Midden-Oosten te repliceren.

In zijn eigen memoires noteerde de moefti een ontmoeting met Hitler op 28 november 1941:

“Onze fundamentele voorwaarde voor samenwerking met Duitsland was een vrije hand om elke laatste Jood uit Palestina en de Arabische wereld uit te roeien. Ik vroeg Hitler om een ​​expliciete toezegging om ons in staat te stellen het Joodse probleem op te lossen op een manier die past bij onze nationale en raciale aspiraties en volgens de wetenschappelijke methoden die door Duitsland zijn geïnnoveerd in de omgang met zijn Joden.”

“Het antwoord dat ik kreeg was: ‘De Joden zijn van jou.'”

Moefti Al-Husseini maakt een rondreis door het nazi-concentratiekamp in Trebbin, een bijkamp van KZ Sachsenhausen, ten zuiden van Berlijn [beeldbron: Hamodia]

Veel apologeten, journalisten en academici hebben decennialang ontkend dat Husseini concentratiekampen heeft bezocht, maar in 2017 kwam er overtuigend fotografisch bewijs naar voren dat Husseini een rondreis maakte door het Trebbin-kamp bij Berlijn.

“De foto’s” schreef de historicus Wolfgang Schwanitz in het tijdschrift Table, “leveren het onweerlegbare bewijs” dat Husseini “precieze kennis had van het lot van de Joden in Hitler-Duitsland.”Het is ook mogelijk dat de moefti andere kampen heeft bezocht terwijl ze in Polen waren.

Moefti Al-Husseini maakt een rondreis door het nazi-concentratiekamp in Trebbin, een bijkamp van KZ Sachsenhausen, ten zuiden van Berlijn [beeldbron: Hamodia]

Husseini’s bewering over Eichmann was eveneens een leugen.

Zoals Schwanitz en wijlen historicus Barry Rubin beschreven in “Nazi’s, islamisten en het ontstaan ​​van het moderne Midden-Oosten”, op 4 december 1941, nam Eichmann Husseini “naar de kaartenkamer van de afdeling Joodse Zaken van het Reich Main Security Office om uit te leggen hoe Duitsland zou de Joodse kwestie oplossen.”

Dit, moet worden opgemerkt, was vóór de Wannsee-conferentie, die officieel het lot van het Europese jodendom bepaalde. Husseini” vroeg Eichmann zelfs om een ​​expert – waarschijnlijk Dieter Wisliceny – naar Jeruzalem te sturen om zijn eigen persoonlijke adviseur te worden voor het opzetten van vernietigingskampen en gaskamers zodra Duitsland de oorlog had gewonnen en hij aan de macht was.”

Kort nadat de nazi’s aan de macht waren gekomen, was Husseini inderdaad begonnen met zijn zending naar Duitsland. En op 2 oktober 1937 stuurden de nazi’s een toen nog onbekende functionaris naar Haifa om Husseini te ontmoeten. Zijn naam was Adolf Eichmann. De Britten waren wantrouwend en Eichmann werd op een schip naar Egypte gezet, maar hij slaagde er niettemin in om de vertegenwoordigers en assistenten van Husseini in Caïro te ontmoeten.

Husseini kwam Eichmann zelfs na de Tweede Wereldoorlog te hulp. Zoals Schwanitz en Rubin opmerken: “Husseini stuurde zijn afgezant, Husain Haurani, in oktober 1949 om Eichmanns vrouw, Veronica, geld te geven zodat zij en hun kinderen zich bij haar man in Argentinië konden voegen.”

Dit feit illustreert de diepten van Husseini’s hoogmoed: hij kende niet alleen Eichmann, maar hij speelde ook een sleutelrol bij het helpen van de nazi-oorlogsmisdadiger.

Eichmann zelf zou in 1962 door Israël worden geëxecuteerd. Hitlers moefti zou echter aan gerechtigheid ontsnappen en stierf in 1974. Maar zijn erfenis van virulent antisemitisme leeft voort.

Unearthed Pictures of Grand Mufti and Nazis Are Up For Auction

Bronnen:

  • naar een artikel van Sean Durns “When Hitler’s Mufti Gave a Press Conference” van 9 augustus 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Wolfgang G. Schwanitz “Photographic Evidence Shows Palestinian Leader Amin al-Husseini at a Nazi Concentration Camp” van 7 april 2021 op de site van The Tablet

Een gedachte over “Toen Hitlers moefti, Amin al-Husseini van ‘Palestina’, een persconferentie gaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.