Zwakte van de regering moedigt de vijanden van Israël aan

Met Israël dat achter het stuur blijkbaar in slaap is gevallen na het vertrek van Netanyahu, heeft Iran de kans gezien om alle losse eindjes aan elkaar te knopen in zijn voortdurende campagne tegen de Joodse staat.

Deze campagne, die wordt gevoerd in de Perzische Golf, de Gazastrook, Syrië of Zuid-Libanon, is niets nieuws. Om de een of andere reden heeft Israël nooit het gevoel gekregen dat het de controle over de situatie de afgelopen jaren aan het verliezen was. Israël is de afgelopen twee maanden passiever geworden, ook al probeert Jeruzalem in de Gazastrook een nieuwe balans af te dwingen op de grond .

In de Israëlische realiteit, als je niet initieert en handelt, word je een doelwit, of liever, een zittende eend. Zelfs als de proactieve initiatieven niet tot eenduidige resultaten leiden, kunnen ze toch dienen om de situatie onder controle te krijgen, waardoor de vijand wordt afgeschrikt en een lager profiel wordt behouden. 

In de afgelopen drie jaar hebben verschillende veiligheidsincidenten ervoor gezorgd dat Israël dicht bij de rand kwam. Het begon met Operatie Northern Shield, waarbij Israël de grensoverschrijdende tunnels van Hezbollah vernietigde en werd voortgezet met consistente aanvallen op troepen in Syrië .

De Israel Defense Forces wisten hoe ze zich moesten voorbereiden op contra-militaire actie tegen Hezbollah en wisten hoe ze ervoor konden zorgen dat deze gebeurtenissen een duidelijk begin, midden en einde hadden. Dit gebeurde met succes en meestal zonder Israëlische slachtoffers.

Is de recente Israëlische actie uiteindelijk afgedwaald van de bekende scenario’s? Is dit de reden waarom de IDF zo onduidelijk is geweest in haar reactie ? Alle ogen zijn gericht op de stafchef van de IDF, luitenant-generaal Aviv Kochavi. Hij is de belangrijkste figuur in de defensiehiërarchie, waartoe ook premier Naftali Bennett en minister van Defensie Benny Gantz behoren.

Het lijdt geen twijfel dat de vermeende zwakte van de Israëlische regering heeft bijgedragen aan de agressie van de vijand. De regering van voormalig premier Benjamin Netanyahu had een sterk afschrikkend effect op Iran en Hezbollah. Bij Hamas is dat minder het geval. De Hamas-leiding wist wat ze van Israël konden verwachten en herkende de grenzen van het front. 

Dat is de reden waarom toen de nieuwe regering aantrad, het gevoel bestond dat er een grotere afschrikking zou zijn vanwege het simpele feit dat Hamas niet wist wat te verwachten. Het is moeilijk te zeggen wat er precies is gebeurd, maar de vijanden van Israël zoeken de grenzen van hun activiteiten op. De verzoenende houding van de regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft deze spelers alleen maar verleid om te zien hoe ver ze konden gaan.

Onze vijanden weten dat het Biden Witte Huis niet wil vastlopen in problemen in het Midden-Oosten. Ze weten dat Israël opnieuw worstelt met een regering die minder pro-Israël is dan zijn voorganger, en ze denken dat ze niets te verliezen hebben.

Minister van Defensie Benny Gantz had de leidende rol op zich moeten nemen, maar hij heeft zijn zwakte getoond sinds de aanval op het aan Israël gelieerde schip. Het is niet dat zijn reactie zwak was, hoewel het verward en verre van dodelijk leek; er is tot nu toe gewoon geen leiderschap geweest om van te spreken. 

Het blijkt dat de zaken er heel anders uitzien als de persoon aan het hoofd van de regering iemand als Netanyahu is. Zowel Kochavi als zijn voorganger Gazi Eizenkot leken iets groter terwijl ze op Netanyahu’s schouders stonden. De recente verslechtering geeft aan dat er geen vervanging kan zijn voor besluitvorming. Dat, en de realiteit bijt.

Bronnen:

 • naar een artikel van Amnon Lord “Government weakness emboldening Israel’s enemies” van 9 augustus 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Zwakte van de regering moedigt de vijanden van Israël aan

 1. Stuurloos & verdeeld.

  Een regering met 8 ideologisch totaal verschillende spelers die krampachtig ‘saamhorigheid’ blijven uitstralen.

  Dit voorspelde scenario begint openbaar te worden.

  Iran & friends moeten gewoon achterover leunen en lachend toekijken.

  Biden & EU zullen de funderingen wel leggen want……………….

  De gemene deler voor alle partijen is dat Bibi niet terug aan de macht komt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.