UNRWA lanceert intern onderzoek na golf van online antisemitisme

Het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen startte een onderzoek naar 10 van haar leraren en werknemers die door de waakhondgroep UN Watch waren beschuldigd van het promoten van haatzaaiende uitlatingen en antisemitisme online.

Vorige week zei de in Genève gevestigde niet-gouvernementele organisatie UN Watch in een rapport dat meer dan 100 UNRWA-medewerkers publiekelijk geweld en antisemitisme op sociale media hadden gepromoot.

Het rapport, getiteld “Beyond the Textbooks”, vermeldde 22 recente gevallen van online opruiing door personeel van de dienst, in strijd met UNRWA’s eigen “nultolerantiebeleid voor haat”.

Zo plaatste UNRWA-wiskundeleraar in Gaza, Nahed Sharawi, een video op sociale media van nazi-leider Adolf Hitler met “inspirerende” citaten om “je gedachten en geest te verrijken en te verlichten”, en UNRWA-leraar Husni Masri deelde antisemitische samenzweringstheorieën die Joden de wereld beheersten, verantwoordelijk waren voor de pandemie van het coronavirus en probeerden de islam te vernietigen.

In reactie daarop publiceerde de UNRWA zondag een verklaring waarin zij UN Watch “een organisatie met een diepe geschiedenis van ongegronde en politiek gedreven beweringen tegen het agentschap” noemde.

Het zei ook dat slechts 10 van de 22 mensen die in het rapport worden genoemd, banden hadden met het bureau, tegen wie ze onmiddellijk een “grondig onderzoek” startten om te bepalen of ze in feite “het sociale-mediabeleid van het bureau hebben geschonden”.

Het bureau beweerde verder dat de waakhond opzettelijk de ernst van de zaak overdreef.

“In eerdere rapporten over een periode van vijf jaar identificeerde UN Watch in totaal 101 gevallen waarin UNRWA-personeel naar verluidt inhoud op sociale media plaatste die in strijd was met het regelgevingskader”, zei het.

“Suggereren dat haat wijdverbreid is binnen het agentschap en scholen is niet alleen misleidend en vals, maar valideert sensationele en politiek gemotiveerde aanvallen die opzettelijk schade toebrengen aan een toch al kwetsbare gemeenschap: vluchtelingenkinderen.”

De verklaring zei dat “UNRWA’s mandaat is om levensreddende humanitaire hulp te bieden aan meer dan vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen”, en benadrukte dat het agentschap enorme inspanningen levert in het opleiden van zijn personeel om hun begrip van neutraliteit en ethiektraining te bevorderen.

De uitvoerend directeur van UN Watch, Hillel Neuer, reageerde daarop en zei dat UNRWA het grotere geheel niet aanpakte:

Het feit dat het onderwijssysteem van UNRWA herhaaldelijk leraren in dienst neemt en in de klas plaatst die Hitler bewonderen en haat en terrorisme propageren, is het probleem. Het verwijderen van een bericht op Facebook neemt de haat in de harten en geesten van die leraren niet weg. Het lost het probleem niet op. Palestijnse kinderen verdienen het om volledig beschermd te worden tegen leraren van haat en racisme. Nultolerantie op scholen betekent dat je racisten uit de klas verwijdert. Punt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dan Lavie “UNRWA launches probe after online antisemitism row” van 9 augustus 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel “UNRWA Accuses NGO of ‘Politically-Motivated Attacks’ After Report on Antisemitic Hatred Among Agency Employees” van 6 augustus 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.