Nieuwe president van Iran benoemt zijn beulsknecht als vice-president

De nieuwe president van Iran, Ebrahim Raisi, heeft zondag de voorzitter van een machtige, door de Verenigde Staten gesanctioneerde staatsstichting benoemd tot zijn eerste vice-president, meldde AFP, daarbij verwijzend naar de officiële website van de president.

Mohammad Mokhber (°1955), waarvan de lokale media al lang zeggen dat hij de beste keuze is voor de functie, heeft jarenlang de stichting geleid die bekend staat als Setad, of de uitvoering van het Executiebevel van Imam Khomeini (EIKO).

Mokhber werd in 2007 benoemd door de hoogste leider ayatollah Ali Khamenei, na een reeks officiële posities in de zuidwestelijke provincie Khuzestan, volgens AFP.

De Setad werd oorspronkelijk opgericht in de late jaren 1980 om geconfisqueerde eigendommen te beheren na de Islamitische Revolutie van 1979. Sindsdien is het uitgegroeid tot een uitgestrekt conglomeraat met belangen in verschillende industrieën, waaronder de gezondheidszorg.

Standrechtelijke executies tijdens de Iraanse Revolutie 1978-1979

De Barekat Foundation produceerde het eerste lokale COVID-19-vaccinproject van Iran. AFP merkte op dat de Setad en Mokhber in januari beide op de zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën stonden. Washington zei dat Setad ‘een belang heeft in bijna elke sector van de Iraanse economie, inclusief energie, telecommunicatie en financiële diensten’.

Raisi, 60, werd donderdag beëdigd als president van Iran, na zijn verpletterende overwinning bij een verkiezing in juni. Zijn rol in een reeks massa-executies in 1988 kwam onder vuur te liggen – executies die sommigen ertoe brachten Raisi de ‘Slager van Teheran’ te noemen. Ongeveer 5.000 mensen werden gedood bij de executies, die critici een zuivering van politieke gevangenen noemden.

Raisi was lid van een zogenaamd ‘doodspanel’ dat gevangenen ter dood veroordeelde tijdens de massa-executies. Toen hem onlangs werd gevraagd naar zijn acties in het verleden, beweerde hij dat hij een ‘verdediger van de mensenrechten’ is. De VN-onderzoeker op het gebied van mensenrechten in Iran riep onlangs op tot een onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen van de door de staat opgedragen executies in Iran en de rol van Raisi.

Mohammad Mokhber functies:

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “Raisi names head of blacklisted group as vice president” van 9 augustus 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.