Kabinet Bennett verlaagt belastingen geïnd voor PA met $ 31 miljoen uitbetaald aan terroristen

Een maand nadat het Politiek-Veiligheidskabinet het besluit had goedgekeurd om geen terroristische fondsen over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit, maakte Israël maandagochtend het belastinggeld over dat het namens de Palestijnse Autoriteit had geïnd na verrekening van NIS 100 miljoen ($ 31 miljoen). 

De compensatie werd gedaan in overeenstemming met het kabinetsbesluit en volgens een berekening gepresenteerd door de IDF en het ministerie van Financiën als een schatting van de sommen geld die de PA tussen de jaren 2019-2020 aan de families van terroristen heeft overgemaakt.

Volgens een wet die in 2018 is aangenomen, is de minister van Defensie belast met het aan het eind van elk jaar presenteren van het totale bedrag dat de Palestijnse Autoriteit in dat jaar aan terroristen en hun families heeft betaald, en in het volgende jaar wordt een gelijk bedrag bevroren van de belastingen die Israël int voor de PA, in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs.

Maar in de afgelopen jaren heeft de regering van Netanyahu zich niet gehouden aan de vereisten van de wet van 2018 die zij heeft ingevoerd, en in maart 2020 heeft ze in feite 800 miljoen NIS ($ 248 miljoen) aan de PA overgemaakt om haar te helpen haar economische crisis het hoofd te bieden na de Corona pandemie. 

Maar zoals de rechtse nieuwswebsite Hakol HaYehudi destijds aangaf, was de belangrijkste reden die tot de economische crisis van de PA leidde de overdracht van meer dan anderhalf miljard sjekels per jaar als loon aan terroristen die aanslagen op Joden pleegden.

Het Bennett-kabinet besloot door te gaan met het bevriezen van die terroristische lonen en het herstarten van de maandelijkse betalingen van geïnde belastingen zonder de terroristische betalingen aan de PA, die wordt geconfronteerd met een ineenstorting omdat ze haar ambtenaren enkele maanden niet heeft betaald. 

In het verleden weigerde voorzitter Mahmoud Abbas om de gereduceerde fondsen van Israël te ontvangen, maar hij lijkt in de loop van de tijd te zijn afgezwakt en nu zal hij alles aannemen wat Israël hem geeft.

Volgens het rapport dat is opgesteld door het hoofdkwartier voor economische oorlogsvoering van het ministerie van Defensie, heeft de Palestijnse Autoriteit in 2020 NIS 597 miljoen ($ 185 miljoen) uitbetaald als indirecte steun voor terrorisme. Na de goedkeuring van het rapport zal elke maand 1/12 van deze fondsen worden bevroren van het geld dat Israël aan de PA overmaakt.

In 2019, nadat Israël de wet had aangenomen, weigerde de PA maandenlang de verlaagde belastinginkomsten te accepteren en wilde ze de ontvangst van het bedrag dat van Israël naar haar rekening was overgemaakt, niet bevestigen, waardoor het op de rand van een economische crisis stond. 

In zijn toespraak op de Algemene Vergadering van de VN dat jaar zei Abbas dat de PA de families van terroristen zou blijven betalen, zelfs als dit het laatste geld in handen was. Thans is hij bereid om te onderhandelen. Daar zit misschien een les in voor Israëlische politici.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Bennett Cabinet Cuts Taxes Collected for PA by $31 Million Paid Out to Terrorists” van 9 augustus 2021 op de site van The Jewish Press


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.