Oorspronkelijke bronnen van de Arabische dreiging om ‘de joden in de zee te drijven’

In 2014 keek ik naar de oorsprong van de uitdrukkingde Joden de zee in drijven“, omdat sommigen beweerden dat de uitdrukking een hoax was van de Joden en dat Arabieren die uitdrukking nooit gebruikten in verwijzing naar Joden in Israël.

Ik vond solide bewijs dat het na 1948 werd gebruikt, en zag toen dat de uitdrukking in het boek O Jeruzalem werd gedocumenteerd als eerst gebruikt door een politiechef van Jeruzalem, Kamal Irekat, geadopteerd door de beruchte moefti van Jeruzalem en vervolgens gebruikt door Fawzi al-Qawuqji, een veldcommandant van de Arabische Liga.

Yisrael Medad bekeek de kwestie en vond een memo uit augustus 1948 van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Ernest Bevin:

Het is volkomen onjuist om te suggereren dat we de Arabieren in de steek hebben gelaten of hebben gefaald in enige verplichting jegens hen. We hebben er niet bij hen op aangedrongen om met geweld in Palestina in te grijpen, en we hebben hen ook geen steun beloofd als ze dat zouden doen. Ze gingen uit eigen beweging naar binnen, in de meeste gevallen zonder ons van tevoren te informeren. Een zeer kleine mate van militaire successen die ze behaalden, toont aan dat hun strijdkrachten, hoewel ze misschien in staat waren om bevriend gebied te bezetten, niet voorbereid waren op en niet in staat waren om grote militaire operaties uit te voeren, die nodig zouden zijn geweest om het aangekondigde doel van de Arabische staten te bereiken, namelijk om de Joden de zee in te drijven.

Ik wilde kijken of ik een eerdere versie in hedendaagse kranten kon vinden. Een AP-bericht van 10 juni 1948 zei dat Joden geamuseerd waren met Arabische beweringen dat ze Joden al in zee hadden gegooid:

Dit artikel uit de News York Daily News van 6 april 1948, meer dan een maand voor Israël de onafhankelijkheid zal uitroepen, citeert Fawzi al-Qawuqji rechtstreeks:

Een AP-analyse van 8 februari 1948 gebruikt aanhalingstekens voor de zin die verwijst naar Arabische leiders in 1947:

Het vroegste citaat dat ik kan vinden is van AP van een bericht van 19 december 1947, waarin “Arabische informanten” worden geciteerd:

Dat zijn veel verschillende bronnen voor een identieke uitdrukking. Het klinkt alsof dit een algemeen Arabisch antwoord was op het Verdeelplan van 29 november 1947 aka Resolutie 181 van de Verenigde Naties.

Medad vond voor de oorlog van 1967 ook deze omslag van een Egyptisch pamflet met de letterlijke titel “Gooi de Joden in de zee”:

Een typische antisemitische cartoon uit het M-O: Egyptisch president Gamal Abdel Nasser schopt de Jood in de Zee, met de legers van Irak, Libanon en Syrië bij de hand, twee weken vóór het begin van de Zesdaagse Oorlog van 1967. Nasser was zeker niet de eerste die dat probeerde en zal evenmin de laatste zijn: talloze genocidale leiders en trawanten in Arabistan en Perzië staan in dichte drommen aan te schuiven en dat al 3000 jaar lang [beeldbron: cartoon verscheen op 25 mei 1967 in de Libanese krant Al-Djarida] 

Hierboven: gelijkaardige cartoon van drie jaar eerder: Arabisch: “Na een topbijeenkomst in Caïro ‘gooien de leiders van de Arabische staten stenen in de diepte.'” Israël en zijn premier David Ben-Gurion die verdrinken in de Zee, daarvan dromen tot op vandaag nog veel Arabieren. Arabisch: “Reactie Israël: ‘Als dit maar de eerste fase is – o wee de volgende dan.'” [beeldbron: cartoon verschenen in het Egyptische weekblad Raz-al-Yussef van 18 mei 1964]

Bronnen:

 • naar een artikel van EoZ “Original sources of the Arab threat to “drive the Jews into the sea”” van 8 augustus 2021 op de blog van Elder of Ziyon
 • een artikel op deze blogIraanse generaal tegen Netanyahu: ‘Leer maar al zwemmen in de Middellandse Zee’” van 5 oktober 2018

Een gedachte over “Oorspronkelijke bronnen van de Arabische dreiging om ‘de joden in de zee te drijven’

 1. Om de Joden de zee in te drijven, moesten de arabieren Palestina verlaten, dat was een oproep van de arabische leiders, die met behulp van oud officieren van de wehrmacht de joden uit het gebied wilden verdrijven, dit zou 14 dagen duren.
  En dat wil dus zeggen dat de zo genaamde palestijnse vluchtelingen vrijwillig het gebied hebben verlaten, en helemaal geen vluchtelingen zijn.
  En als ze al als vuchteling omschreven mogen worden is dat de schuld van de arabische leiders, en hebben de joden hier geen enkele schuld aan.
  De palestijnse leiders waren in 1948 niet te vertrouwen, en dat zijn ze nu nog niet.
  Het is ze erg goed gelukt om de joden de schuld te geven van hun falen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.