Vandaag internationale kattendag en dag van talloze kattenliefhebbers van Israël

Vandaag, zondag 8 augustus is Internationale Kattendag – een dag om een ​​van de meest voorkomende en oudste huisdieren van de mens te vieren. Ze zijn werden zelfs ooit aanbeden als goden (farao Egypte.)

Nou, het is niet verwonderlijk, katten zijn een van de coolste wezens op de planeet: ze zijn onafhankelijk, leergierig, avontuurlijk, hebben een verbazingwekkende fysionomie en (meestal) de kracht om zichzelf te genezen.

De eerste historische menselijke vermelding omtrent katten kon worden gevonden in de cultuur van de oude Egyptische beschaving. We lijken allemaal katten in verband te brengen met Egyptenaren, vanwege hun aanbidding en overweging van katten als goden. 

De Egyptische godin Mafdet

Mafdet was de eerste bekende kattengod en werd vijfduizend jaar geleden tijdens de Eerste Dynastie (3100 v.Chr. tot 2900 v.Chr) beschouwd als de beschermer tegen slangen, schorpioenen en het kwaad, dus voor hen waren katten niet alleen goden, maar ook beschermers.

Later, nadat de Egyptische dynastie was ingestort, werden katten overal populair! Grieken en Romeinen gebruikten ze als ongediertebestrijding, en in het Oosten waren katten oorspronkelijk eigendom van rijke en rijke mensen. 

Maar tijdens de Middeleeuwen, in Europa, werden katten geassocieerd met bijgeloof en verdacht van het dragen van de ziekte tijdens de Zwarte Dood van 1348, dat is de reden waarom er in die tijd te veel katten werden gedood, en het was pas in de jaren 1600 dat de reputatie van katten begon te herstellen.

Israëliërs zijn ongewoon grote liefhebbers van honden en katten. In Israël is het niet ongewoon om overal katten te zien. Ze werden in de jaren dertig door de Britten overgebracht om een ernstig muizenprobleem op te lossen.

De kattenpopulatie groeide echter exponentieel vanwege de gretigheid van mensen om de zwerfkatten te voeren, evenals het verzorgende mediterrane klimaat.

Een bekende kattenliefhebber in Jeruzalem was de 72-jarige Arabische straatkeerder Ghassan Younes. Van 1971 tot 2020 liep hij dagelijks met zijn keerborstel rond op het plateau van de Tempelberg in Jeruzalem.

Hij stond erg beroemd om zijn dagelijkse medeleven en zorg voor dieren, met name katten. Hij voerde ook elke ochtend de vogels en katten na het beëindigen van zijn gebeden.

“Toen ik de binnenplaatsen van Al-Aqsa betrad, zag ik hem omringd door katten en vogels. Ik zag hem al sinds ik minder dan 8 jaar oud was. Hij was erg aardig voor alle mensen, een welwillend persoon die zowel goed was voor dieren als voor mensen”, vertelde de 23-jarige Zighari, een fotograaf uit Jeruzalem.

Younes raakte in oktober 2020 besmet met COVID-19. Zijn gezondheid verslechterde en hij overleed op dinsdag 19 januari 2021.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.