België verwerpt Israëlisch rapport en blijft indirect Palestijnse terreurorganisaties steunen

Op 21 mei 2021, het Belgische Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking kondigde een toezegging van € 8 miljoen voor humanitaire hulp aan Gaza naar aanleiding van de gevechten die die maand heeft plaatsgevonden. Dat daarvan een groot deel naar de Palestijnse terreurorganisatie PFLP gaat, intereseert de Belgen geen barst.

Verontrustend is dat sommige medewerkers van dit ministerie, die verantwoordelijk zijn voor het beoordelen, goedkeuren en verdelen van internationale hulp, eerder hun steun hebben uitgesproken voor gewelddaden en de Palestijnse terreur hebben geprezen op hun sociale media-accounts. Verschillende van de posten van deze overheidsmedewerkers bevatten gewelddadige en antisemitische beelden.

Echter de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir ziet na “eigen onderzoek” geen reden om gelden te bevriezen:

Op basis van dat onderzoek zie ik geen reden om middelen te bevriezen, noch om bijkomend extern onderzoek te laten uitvoeren. Ik behoud het vertrouwen in onze Belgische partnerorganisaties en in de bestaande controlesystemen. Het Israëlische dossier bevat geen concrete materiële bewijsstukken voor mogelijke fraude bij de partnerorganisaties. Sinds 5 mei hebben we geen bijkomende info of documenten van de Israëlische autoriteiten ontvangen. Ook tijdens mijn onderhoud met de Israëlische ambassadeur op 24 juni is geen bijkomende info overhandigd.

“Voor België is daarmee de zaak (voorlopig) gesloten,” schrijft De Tijd en de krant vervolgt:

Maar ook de Europese antifraudedienst Olaf startte op basis van de Israëlische info een vooronderzoek naar het geld dat de Europese Commissie gaf aan twee Palestijnse organisaties. Nederland voegde de Israëlische info toe aan een onderzoek dat er al liep naar ‘terreursubsidies’. Daarbij was midden vorig jaar de betaling aan UAWC al stopgezet. Ook de Nederlandse regering vindt dat de nieuwe Israëlische info te weinig concreet is.

Ook N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter reageerde boos:

‘Het is hallucinant dat de minister zulke verontrustende informatie, die komt van een officiële instantie van een ander land, niet grondiger onderzoekt’, vindt N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter. ‘Ik pleit voor een onafhankelijk onderzoek, maar de minister is duidelijk niet geneigd daartoe de opdracht te geven. Ze vindt het ook niet nodig de Staatsveiligheid erover te consulteren, terwijl de info komt uit een rapport van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet.’

‘Ik betwijfel niet dat bekwame mensen op dit onderzoek zijn gezet, maar dat zou beter gevoerd worden door een onafhankelijke instantie. Als we miljoenen euro’s belastinggeld spenderen in het teken van solidariteit, moeten we dat ook afdoende controleren. In Nederland gebeurt dat wel een daar ging het maar om twee organisaties, voor ons land zijn het er vier. Waarom geven we het dossier niet aan de Dienst Bijzondere Evaluatie, die als externe dienst de ontwikkelingssamenwerking evalueert?’

Bronnen:

  • naar een artikelSupport for Terror by Belgian Ministry of Development Cooperation Employees” van 8 juli 2021 op de site van NGO Monitor
  • naar een artikel van Lars Bové “België zet door met heikele steun aan Palestijnse organisaties” van 3 augustus 2020 op de site van De Tijd
  • naar een artikel “België blijft Palestijnse organisaties gelieerd aan de PFLP steunen” van 3 augustus 2021 op de site van Joods.nl

Een gedachte over “België verwerpt Israëlisch rapport en blijft indirect Palestijnse terreurorganisaties steunen

  1. “Volledig vertrouwen in Belgische vertrouwens organisatie & controle systeem”…….en daar zijn géén nieuwe feiten/bewijzen naar boven gekomen”.

    Met dit soort opmerkingen bewijst Belgie, middels haar minister Kitir v. ontwikkelingshulp die met haar eigen onderzoek géén terreur heeft kunnen vaststellen, dat ze niet het niet het slimste jongetje van de klas is.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.