EU gezant zetelt bij Iraanse presidentiële ceremonie naast terroristische leiders

Teheran, 5 augustus 2021. De Europese diplomaat Enrique Mora (rood omcirkeld) nam namens de EU deel aan de inauguratie van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Vooraan van links naar rechts: Ziad al-Nakhalah, de chef van de Palestijnse Islamitische Jihad, Hamas-leider Ismail Haniyeh en Hezbollah-plaatsvervangend chef Naim Qassem [beeldbron via Tiwtter]

Israëlische functionarissen en mensenrechtenactivisten bekritiseerden de aanwezigheid van een topdiplomaat van de Europese Unie die direct achter de hoge leiders van de terreurgroepen Hamas en Hezbollah zat bij de inauguratie van de hardvochtige Iraanse president Ebrahim Raisi donderdag.

Ongelooflijk maar waar

De Israëlische ambassade in Oostenrijk – het land dat de lopende besprekingen organiseert tussen Iran en de wereldmachten over de nucleaire deal van 2015 – noemde de aanwezigheid van EU-vertegenwoordiger Enrique Mora bij de inauguratie van de geestelijke “ongelooflijk maar waar”.

Raisi werd in 2019 onder Amerikaanse sancties geplaatst na zijn benoeming om de Iraanse rechterlijke macht te leiden, vanwege zijn vermeende rol bij het executeren van duizenden politieke gevangenen in 1988.

Bij het evenement van donderdag waren ook leiders van drie militante groeperingen aanwezig die volgens de Israëlische ambassade op de EU-terroristenlijst staan.

Mora werd gespot achter de Palestijnse Islamitische Jihad-chef Ziad al-Nakhalah, Hamas-leider Ismail Haniyeh en Hezbollah-plaatsvervangend chief Naim Qassem, die op de eerste rij plaatsnamen tijdens de presidentiële ceremonie.

Gilad Erdan, Israëls ambassadeur bij de Verenigde Staten en de Verenigde Naties, reageerde:

Hezbollah, Hamas & de EU op één foto bij de inhuldiging van de ‘slager van Teheran’. Hoe kunnen ze [EU] prediken over mensenrechten terwijl ze met vertegenwoordigers van terroristische organisaties zitten, dagen na de moorddadige aanval van Iran op een burgerschip en vlak voordat de VN-Veiligheidsraad de kwestie bespreekt?

Een internationale waakhondgroep en Iraanse mensenrechtenactivisten verwierpen het besluit van de EU om een ​​hoge vertegenwoordiger naar de inauguratie van Raisi te sturen als “beschamend”.

“Wij Iraanse mensen zijn woedend en we veroordelen de steun van de Europese Unie voor een massamoordenaar als Raisi door een vertegenwoordiger naar zijn presidentiële inauguratie te sturen”, zei de Iraanse journalist en activist Masih Alinejad.

Wat beschamend”, twitterde Alinejad. “Ik roep het Westen op om de goedkeuring van Raisi door de EU te veroordelen.”

Hillel Neuer, hoofd van de NGO UN Watch, zei dat de aanwezigheid van Mora de nieuwe Iraanse leider legitimeerde:

De nieuwe president van Iran, Ebrahim Raisi, maakte in 1988 deel uit van de doodscommissie van het regime die opdracht gaf tot de massa-executie van 5.000 politieke gevangenen. Westerse functionarissen zouden zijn inauguratie niet moeten vieren, ze zouden hem moeten vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid.

Ook het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op donderdag:

Het is onvoorstelbaar dat een moordenaar die is beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, de president van het Iraanse regime zal worden, terwijl vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap erbij zitten en toekijken.

Bronnen:

 • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israeli Officials, Human Rights Activists Condemn EU for Envoy Appearance at Iranian Presidential Ceremony Next to Terrorist Leaders” van 5 augustus 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “EU gezant zetelt bij Iraanse presidentiële ceremonie naast terroristische leiders

 1. Duidelijker kan het niet zijn…..

  DIT zijn de veelgeprezen normen & waarden van de EU.

  In bed met slachters & slagers van mensen & hun rechten!

  Recht & stram applaudiserend voor iedere dictator, despoot & tiran…….waaronder de “president” van palestina & de slager van Iran.

  Ze buitelen over mekaar heen om hen het leven te verzoeten door sancties te laten vallen en miljarden te doneren.

  Geld van onze belastingen, bedoeld voor onze problemen & noden!

  Onder de huidige NL minister van BZ Kaag, EU Borrell & de rest van het hypocriete zootje (niet verkozen) ministers zijn Putin & Orban de boosdoeners en verdient Israel haar plaats als paria tussen de “fatsoenlijke” naties.

  Vandaag, bij de herdenking van 75 jaar Heroshima, kan er maar een conclusie zijn………..er is niets geleerd!

  De politiek probeert nog stééds kwaadaardige kwaadwilligen met stroop te smeren.

  Men kan zich op Europa altijd verlaten om de foute beslissingen te nemen……..*maar met mensenrechten heeft dit nooit iets te maken!

  Niet in het verleden en niet in het heden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.