Libanon vuurt drie raketten af naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël

“Als vrouwen depressief zijn, gaan ze winkelen of eten. Mannen vallen een ander land binnen.” (dixit comédienne Elayne Boosler)

Gisteren werd de explosie in de haven van Beiroet herdacht die exact een jaar geleden voor een enorme ravage zorgde.

De Europese pers legde de klemtoon op de ontreddering en chaos die er sindsdien heerst. Alle Europese landen vermeden om expliciet de dader – Hezbollah – te vernoemen. Vreemd.

Politici hebben in een crisis die ze niet kunnen oplossen vaak de gewoonte om ergens een oorlog te beginnen om de aandacht af te leiden van hun eigen onbekwaamheid. En dan komt uiteraard Israël – de Jood onder de naties – in het vizier.

Op woensdagochtend begonnen opeens de alarmsirenes te loeien in de stad Kiryat Shmona, nabij de noordgrens van Israël, waardoor Israëli’s zich naar de schuilkelders haastten. Volgens een eerste rapport van de IDF klonken de sirenes in Kiryat Shmona, Kfar Giladi en Tel Hai, nadat drie raketten waren afgevuurd vanuit Libanon op Israëlisch grondgebied.

Een van de raketten schoot tekort en landde op Libanees grondgebied, terwijl de andere twee binnen de grenzen van Israël landden. Volgens berichten was ten minste één raket gevallen in een open gebied in de buurt van Kiryat Shmona. Hoewel er geen meldingen zijn van lichamelijk letsel, behandelt Magen David Adom momenteel vier slachtoffers voor shock.

Als reactie op de aanval op Israëlische burgers schoten de IDF-artillerietroepen op Libanees grondgebied, in de richting van de plaats van waaruit de raketten werden afgevuurd. Later op woensdagmiddag merkte een verklaring van het ministerie van Defensie op dat de IDF doorgaat met het uitvoeren van aanvullende artillerie-aanvallen langs de Libanese grens.

De huidige schatting van de IDF is dat een pro-Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk is voor de aanslagen. Het Iron Dome-raketafweersysteem werd niet geactiveerd en geen van de raketten werd neergeschoten.

IDF-straaljagers hebben deze nacht van woensdag op donderdag in Libanon de plek onder vuur genomen van waaruit overdag raketten werden afgevuurd op de staat Israël, evenals infrastructuur die wordt gebruikt voor terrorisme, zei de IDF-woordvoerderseenheid.

Een ander doelwit werd aangevallen in het gebied van waaruit in het verleden raketten werden afgevuurd. ‘IDF-aanvallen zullen doorgaan en zelfs intensiveren in het licht van terroristische pogingen tegen de staat Israël en zijn burgers. De staat Libanon is verantwoordelijk voor wat er op zijn grondgebied gebeurt.

‘De IDF waarschuwt voor aanhoudende pogingen om Israëlische burgers en hun soevereiniteit schade toe te brengen’, aldus de verklaring.

Ondertussen houden minister van Defensie Benny Gantz (Blauw en Wit) en IDF-stafchef Aviv Kochavi een briefing over de kwestie. Ook woonden de vergadering de directeur van het MoD-beleidsbureau, het hoofd van het directoraat Operaties en het hoofd van het directoraat Inlichtingen van de IDF bij.

Tijdens de bijeenkomst instrueerde Gantz de functionarissen om na de aanval een duidelijk bericht aan UNIFIL te bezorgen. Doron Shenper, een woordvoerder van de gemeente Kiryat Shmona, verzocht de bewoners om tot nader order in hun ‘veilige ruimtes’ te blijven. ‘We zijn sterk en we zullen hier doorheen komen’, zei hij. ‘Niemand raakte gewond, en dat is het belangrijkste.’

Bronnen:

 • naar een artikelIDF attacks terrorist infrastructure in Lebanon” van 5 augustus 2021 en een artikelThree rockets fired towards northern Israel, IDF retaliates” en een artikelIDF launches third strike along Lebanon border” van 4 augustus 2021 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Libanon vuurt drie raketten af naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël

 1. How to help Beirut? Beirut is niet meer te helpen!

  En daarom vuren ze raketten af op Israel want dát gaat de oplossing brengen voor al hun problemen en de totale collaps.

  Israelische vergelding…..dat is precies wat ze nodig hebben!

  Iran staat intussen aan de zijlijn te wachten om dat gebied over te nemen.

  Gelukkig hebben ook zij deze week hun hand verspeeld en beginnen Engeland & US wakker te worden voor het Iraanse gevaar.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.