Bewijs van tunnels onder straten in Gaza die ‘onderzoekers’ van Human Rights Watch niet konden vinden

In het rapport van Human Rights Watch over de gevechten in mei in Gaza (Operation Guardian of the Walls) is verreweg de meest absurde verklaring te lezen:

‘Human Rights Watch heeft geen enkel bewijs gevonden van een militair doelwit op of nabij de plaats van de luchtaanvallen, inclusief tunnels of een ondergronds commando Centrum onder al-Wahda straat of gebouwen in de buurt.’

Wauw. Welnu, hier is enig bewijs dat de ‘experts’ bij HRW lijken te hebben gemist. Hier is hoe een tunnelaanval eruit ziet, vanuit een andere straat in Gaza, met name in de Aqsastraat:

Je ziet drie kleine kraters van de Israëlische munitie het straatoppervlak binnendringen. Ze explodeerden ondergronds en stortten de wanden van de tunnel in, waardoor de grotere kraters overeenkwamen met de kleine die zich dichter bij de camera bevonden.

De grotere kraters zijn precies hoe een krater bovenop een ingestorte tunnelsectie eruitziet. Merk op dat er geen granaatscherven zijn, geen puin – alleen een instorting.

Volgens Abir Khatib zijn hier foto’s van de weg die naar een ziekenhuis in Gaza leidt. Dat is inderdaad de al-Wahda-straat, die rechtstreeks naar het Shifa-ziekenhuis leidt waar Hamas een militair hoofdkwartier heeft gehad.

Dit is hoe een ingestorte tunnel eruit ziet vanaf Al-Wahdastraat-niveau – net als die in Aqsastraat. Als Human Rights Watch niet weet dat dit aantoont dat er tunnels waren in Al-Wahda Street, dan zijn ze ronduit incompetent. Ze kunnen in geen enkele militaire kwestie worden geloofd.

Er is meer bewijs dat er tunnels waren onder Al Wahda die HRW ontgingen. Uit de Wall Street Journal, 26 mei:

Azzam Al-Kolak [Qowlaq], 42, woonde op de bovenste verdieping van een gebouw met drie verdiepingen dat instortte. Hij zei dat hij met zijn vrouw en kinderen was ontsnapt via zijn keuken, die zich plotseling op de begane grond bevond. Hij zei dat ingenieurs die de locatie bezochten hem vertelden dat het gebouw zo’n 40 voet onder straatniveau viel. ‘Het voelde alsof ik de grond in werd gezogen’, zei dhr. Al-Kolak.

Hoe kan een gebouw 40 voet onder straatniveau vallen, tenzij er een enorme lege grot eronder is? Inderdaad, de ineenstorting van het gebouw van meneer Kolak is geen bewijs van IDF-misdaden, zoals HRW het zou interpreteren, maar bewijs dat sommige Hamas-tunnels of -bunkers zich direct onder woongebouwen uitstrekten – wat absoluut een oorlogsmisdaad is!

Dit is solide bewijs dat er tunnels waren onder de al-Wahda Street. Wat nog belangrijker is, het is solide bewijs dat Human Rights Watch-onderzoekers partijdige hacks zijn die geen militair forensisch onderzoek goed kunnen analyseren.

Herstellingen?

Zoals hierboven is te zien, tonen sommige foto’s aan van door Israël aangevallen straten in Gaza een karakteristiek instortingspatroon vertonen dat aangeeft dat een terroristische tunnel onder de drukke straten instortte nadat Israëlische aarddoordringende bommen waren gedropt.

NPR merkt op – zonder het natuurlijk te beseffen – dat de eerste prioriteit van Hamas was om dit bewijs te verdoezelen en te beginnen met het beschermen en herbouwen van de onderliggende tunnels:

GARCIA-NAVARRO: Dus eerst werden duizenden gebouwen in Gaza beschadigd, vele vernietigd. Dus breng ons daarheen. Hoe is de situatie?

ESTRIN: Nou, veel van het puin is daadwerkelijk opgeruimd. Egypte deed dat. Hamas heeft wegen gerepareerd.

Hamas repareert niet alleen wegen. Het kost veel geld om straatstenen op sommige wegen te plaatsen, zoals de Felesteen-site van Hamas laat zien:

Straatstenen bedekken ongeveer 5-10 keer zoveel als bestrating met asfalt en nemen veel meer tijd in beslag. Waarom zou Hamas dit soort geld uitgeven om wegen te repareren?

Omdat de straatstenen bedoeld zijn om de tunnels te beschermen. Israël schoot relatief kleine, gravende bommen die gemakkelijk door het asfalt op straat gingen en explodeerden vervolgens de tunnelfunderingen eronder.

Deze straatstenen, die ongeveer 10 centimeter diep lijken te zijn, zouden Israël dwingen meer vernietigende bommen te gebruiken om bij de tunnels te komen – bommen die waarschijnlijk onschuldige Gazanen doden.

Deze straatstenen lijken lokaal geproduceerd te zijn. Bakstenen kunnen op dezelfde manier worden geproduceerd. Hamas zou gebouwen kunnen repareren en Gazanen kunnen helpen. In plaats daarvan geeft het veel geld uit om zijn terreurinfrastructuur te beschermen.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Here’s the evidence of tunnels under Al Wahda Street in Gaza that Human Rights Watch “researchers” couldn’t find” van 29 juli 2021 en een artikelHamas’ top priority in Gaza- protect and repair the tunnels” van 2 augustus 2021 op de site van Elder of Ziyon

2 gedachtes over “Bewijs van tunnels onder straten in Gaza die ‘onderzoekers’ van Human Rights Watch niet konden vinden

  1. Zeer waarschijnlijk zijn er geen mensen van HRW in Gaza geweest om te kijken naar de tunnels, en schrijven ze maar wat antie Israelische propaganda. Het is net zo’n onbetrouwbare organizatie als de UN, die leeft van de leugens .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.