België blijft Palestijnse organisaties gelieerd aan de PFLP steunen

Brussel, 22 januari 2018. Toenmalig vicepremier en huidig premier van België Alexander De Croo besprak met president Mahmoud Abbas de toekomst van de Belgisch-Palestijnse internationale samenwerking en diens verzoek om erkenning van een Palestijnse staat door België [beeldbron: VRT]

Volgens een Israëlisch onderzoek wordt Belgisch ontwikkelingsgeld gebruikt om de Palestijnse terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) te financieren. Desondanks ziet de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir geen reden om gelden te bevriezen.

Op 5 mei ontving de Belgische ambassadeur in Tel Aviv een verontrustend rapport van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet over de frauduleuze praktijken bij vier Palestijnse NGO’s die Belgisch ontwikkelingsgeld krijgen, waarbij ontwikkelingshulp wordt doorgespeeld aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een extreemlinkse Palestijnse terreurorganisatie.

Het betreft Defense for Children International, het Bisan Center for Research & DevelopmentHealth Work Committees (HWC) en de Union of Agricultural Work Committees (UAWC).

Vanaf 2017 heeft Defense for Children 170.800 euro uit België ontvangen, het Bisan Center for Research & Development 337.892 euro, HWC 297.925 euro en de UAWC 286.000 euro.

Volgens de Shin Bet bedriegen de Palestijnse organisaties de EU landen door fictieve projecten te melden, documenten te vervalsen en te hoge facturen in te dienen. “De aanzienlijke financiering die hiermee wordt ontvangen, wordt overgedragen in onder meer betalingen aan families van ‘martelaren’ van het Volksfront, salarissen voor militanten, het rekruteren van nieuwe leden, het bevorderen en versterken van terroristische activiteiten, het financieren van militanten van het Volksfront in Jeruzalem en de verspreiding van berichten en ideologieën van het Volksfront”, aldus het rapport.

PFLP staat op de lijst van Europese Unie van verboden terreurorganisaties:

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir ziet op basis van resultaten van een eigen onderzoek door de Belgische Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) echter “geen reden om middelen te bevriezen, noch om bijkomend extern onderzoek te laten uitvoeren.” Volgens Kitir is er volledig vertrouwen in de Belgische partnerorganisaties en in de bestaande controlesystemen.

Kitir zegt dat het Israëlische dossier “geen concrete materiële bewijsstukken voor mogelijke fraude bij de partnerorganisaties” bevat. Ook de Nederlandse regering vindt dat de nieuwe Israëlische info te weinig concreet is.

‘Het is hallucinant dat de minister zulke verontrustende informatie, die komt van een officiële instantie van een ander land, niet grondiger onderzoekt’, vindt N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter.

‘Ik pleit voor een onafhankelijk onderzoek, maar de minister is duidelijk niet geneigd daartoe de opdracht te geven. Ze vindt het ook niet nodig de Staatsveiligheid erover te consulteren, terwijl de info komt uit een rapport van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet.’

‘Ik betwijfel niet dat bekwame mensen op dit onderzoek zijn gezet, maar dat zou beter gevoerd worden door een onafhankelijke instantie. Als we miljoenen euro’s belastinggeld spenderen in het teken van solidariteit, moeten we dat ook afdoende controleren. In Nederland gebeurt dat wel een daar ging het maar om twee organisaties, voor ons land zijn het er vier. Waarom geven we het dossier niet aan de Dienst Bijzondere Evaluatie, die als externe dienst de ontwikkelingssamenwerking evalueert?’

Bronnen:

 • naar een artikelBelgië blijft Palestijnse organisaties gelieerd aan de PFLP steunen” van 3 augustus 2021 op de site van Joods.nl

Een gedachte over “België blijft Palestijnse organisaties gelieerd aan de PFLP steunen

 1. “Volledig vertrouwen in Belgische vertrouwens organisatie & controle systeem”.

  Misschien zouden zij eens moeten luisteren naar de slachtoffers van de vloedgolf in de Ardennnen/Wallonie. Mensen die ook vertrouwen in de Belgische organisaties & controle systemen hadden…..en wat een fout blijkt dat te zijn!!!!!!!!!!

  Mevr. Kitir is samen met haar Nederlandse collega Kaag niet bereid om een koe een koe te noemen, zelfs al zegt deze boe & geeft ze melk.

  Dit soort politici zijn niet meer te veranderen.

  Door hun obsessieve anti Israel bias ziten zij te diep met hun gat in de palestijnse politieke str**d.

  Dat zij hiermee ‘normale’ palestijnen de vernieling in helpen zal ze verder een zorg zijn.

  Zij zoeken excuus op excuus om hun foute agenda erdoor te blijven drukken i.n.v. ‘ontwikkelingshulp aan hun geliefde hulp project “de palestijnen”.

  Hoe cynisch & wreed!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.