EU present op inauguratie van Ebrahim Raise, aka de Slager van Teheran, die president van Iran wordt

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde maandag het besluit van de Europese Unie om diplomaat Enrique Mora deze week naar de inauguratie van de nieuwe president van Iran, Ebrahim Raisi, te sturen, en zei dat het gebaar een ‘beschamende’ weergave was van ‘slecht beoordelingsvermogen’.

De Slager van Teheran

De ultraconservatieve Raisi, 60 jaar oud, zal dinsdag worden ingehuldigd door de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, en twee dagen later voor het parlement worden beëdigd. De beslissing ‘is raadselachtig en getuigt van een slecht beoordelingsvermogen’, zei het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring en voegde eraan toe:.

De deelname van de EU-vertegenwoordiger aan de ceremonie komt slechts een paar dagen nadat Iran twee burgers heeft gedood, van wie er één afkomstig was uit een EU-lidstaat, bij een daad van staatsterrorisme tegen de civiele scheepvaart.

Israël, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben Iran de schuld gegeven van een aanval op een olietanker vorige week bij Oman. Bij de aanval kwamen een Britse bewaker en een Roemeens bemanningslid om het leven. Het schip werd geëxploiteerd door Zodiac Maritime, dat eigendom is van een Israëlische miljardair.

Een Brit en een Roemeen werden gedood toen een door Israël beheerde tanker, de Mercer Street, voor aardolieproducten donderdag werd aangevallen voor de kust van Oman

Israël veroordeelde ook de deelname van de EU “in het licht van het feit dat de nieuwe Iraanse president het bloed van duizenden Iraanse burgers aan zijn handen heeft” en zei dat de stap “legitimiteit verleent aan de aanval [op de olietanker] en het agressieve beleid van het regime van de ayatollahs.”

“Vleierij en onderdanigheid aan gewelddadige totalitaire regimes nodigen alleen maar uit tot meer geweld en agressie”, aldus de verklaring. ‘We dringen er bij de EU met klem op aan om haar schandelijke deelname aan de inauguratie van de ‘slager van Teheran‘ snel te annuleren’, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Raisi staat op een zwarte lijst van Iraanse functionarissen die door Washington zijn gesanctioneerd, vanwege zijn medeplichtigheid aan het ‘meedogenloze optreden’ van protesten en ‘buitengerechtelijke executies van duizenden politieke gevangenen in 1988’.

Amnesty International heeft Raisi ervan beschuldigd een sleutelrol te hebben gespeeld als officier van justitie in de “doodscommissie” die in 1988 duizenden gevangenen de dood instuurde, die door de mensenrechtenorganisatie werd beschreven als een misdaad tegen de menselijkheid.

Een VN-functionaris belast met het onderzoeken van de mensenrechten in Iran steunde vorige maand een onafhankelijk onderzoek naar de rol van Raisi in de massale door de staat bevolen executies.

De geestelijke leider, een voormalige student van Khamenei, wordt door veel Iran-waarnemers gezien als de meest ‘compatibele’ president van Iran met de opperste leider sinds Khamenei de rol op zich nam in 1989.

De gevangenissen in Iran, een horror story apart

Bronnen:

  • naar een artikelFlattery and subservience: Israel raps EU plan to attend Iran pres. inauguration” van 3 augustus 2021 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “EU present op inauguratie van Ebrahim Raise, aka de Slager van Teheran, die president van Iran wordt

  1. Nee, Europa kan niet worden beschuldigd van de juiste keuzes te maken.

    Ze staan altijd stram & present te applaudiseren bij iedere foute leider, dictator & despoot…..behalve bij hen die volgens hun moraal maatstaven “”fout”” zijn…..zoals Putin & Orban.

    De EU aanwezigheid bij de inauguratie van deze Slager van Teheran //President van Iran is hét voorbeeld waarom het fout loopt in Europa.

    Het Europeese morele compas is alweer kapot!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.