De beste sociale-mediaplatforms reageren niet op gemeld antisemitisme, blijkt uit onderzoek

Volgens een nieuw rapport treden sociale-mediaplatforms meestal niet op tegen antisemitische inhoud, zelfs niet wanneer deze door gebruikers wordt gemeld.

Het Centre for Countering Digital Hate (CCDH), een Britse en Amerikaanse non-profitorganisatie, zei dat het in een periode van zes weken eerder dit jaar officiële klachtensystemen gebruikte om honderden incidenten van anti-joodse haat te melden die het op Facebook, Twitter, Instagram , YouTube- en TikTok-platforms had gevonden, maar in 84 procent van de gevallen werd er niets aan gedaan.

De bevindingen tonen een ‘ernstig en systematisch falen om antisemitisme aan te pakken’, zei het Center for Countering Digital Hate in een verklaring bij het rapport Failure to Protect, dat vrijdag werd vrijgegeven.

Imran Ahmed, CEO van de CCDH, zei in een verklaring:

Dit gaat niet over algoritmen of automatisering; Ons onderzoek toont aan dat sociale-mediabedrijven toestaan ​​dat onverdraagzamen hun accounts open houden en dat hun haat online blijft, zelfs wanneer menselijke moderators op de hoogte worden gesteld. Niemand heeft een fundamenteel recht om een ​​account te hebben op een socialemediaplatform om Joden te pesten of haat te verspreiden waarvan we weten dat dit kan leiden tot ernstige offline schade.

Van 18 mei tot 29 juni dit jaar markeerde de CCDH 714 berichten. Slechts in minder dan één op de zes gevallen werden de accounts verwijderd of de inhoud verwijderd. Gecombineerd hadden die berichten zo’n 73 miljoen vertoningen, zei de CCDH.

Facebook handelde naar slechts 14 van de 129 meldingen van antisemitische berichten (10,9%); Twitter ondernam slechts actie op 15 van de 137 (11%); TikTok ondernam actie tegen 22 van de 119 (18,5%); Instagram trad op tegen 52 van de 277 incidenten (18,8%.); En YouTube hebben actie ondernomen tegen 11 van de 52 meldingen van aanstootgevende inhoud (21,2%).

De vijf sociale-mediaplatforms hebben nagelaten actie te ondernemen tegen 80% van de gerapporteerde berichten met ontkenning van de Holocaust, 74% met vermeende bloedsprookjes, 70% met racistische karikaturen van Joodse mensen en 70% van de neonazistische berichten.

In één specifiek geval meldde de CCDH aan Facebook een virale post van een artikel waarin de Holocaust werd ontkend, maar in plaats van te worden verwijderd, werd het door Facebook eenvoudigweg gemarkeerd als valse informatie. Volgens de CCDH heeft het artikel meer dan 246.000 likes, shares of comments op Facebook gekregen.

Andere antisemitische tropen zoals ‘joodse poppenspelers’ die de wereldwijde financiën, politieke figuren en wereldgebeurtenissen beheersen, kwamen ‘vaak’ voor in de steekproeven die door de CCDH werden beoordeeld, maar platforms ondernamen geen actie tegen 92% van dergelijke berichten wanneer gerapporteerd, ‘zelfs wanneer ze vergezeld waren van door duidelijke antisemitische karikaturen.”

TikTok verwijderde slechts 5% van de accounts die werden gebruikt om Joodse gebruikers direct racistisch te beledigen met berichten zoals Holocaust-ontkenning, aldus het rapport.

Sociale media zijn een veilige plek geworden voor racisten om hun samenzweringen en haatdragende retoriek te normaliseren zonder angst voor gevolgen“, zei Ahmed. “Dit is de reden waarom sociale media steeds onveiliger worden voor Joodse mensen, net zoals het wordt voor vrouwen, zwarte mensen, moslims, LGBT-mensen en vele andere groepen.

“Hoewel we vooruitgang hebben geboekt in de strijd tegen antisemitisme op Facebook, is ons werk nooit af”, zei Facebook-woordvoerder Dani Lever in reactie op de New York Times. “Gezien de alarmerende toename van antisemitisme over de hele wereld, hebben we en zullen we belangrijke maatregelen blijven nemen via ons beleid.”

Instagram, dat eigendom is van Facebook, gaf geen commentaar, meldde de Britse krant Guardian. Een Twitter-woordvoerder zei: “We erkennen dat er meer te doen is, en we zullen blijven luisteren en de feedback van belanghebbenden integreren in deze voortdurende inspanningen”, meldde de krant.

In een verklaring veroordeelde TikTok antisemitisme en zei: “we zijn onvermurwbaar over het voortdurend verbeteren van de manier waarop we onze gemeenschap beschermen“, meldde de Guardian. YouTube zei dat hoewel het ‘aanzienlijke vooruitgang‘ heeft geboekt tegen haatzaaien, ‘dit werk aan de gang is en we deze feedback op prijs stellen‘, aldus het rapport.

De CCDH adviseerde om financiële sancties in te voeren als stimulans voor een goede moderatie, evenals het inhuren en trainen van moderators om haatinhoud te verwijderen. ‘De huidige inspanningen van technologiebedrijven om hun platforms te modereren zijn duidelijk ontoereikend‘, zei het. De CCDH adviseerde ook om sociale-mediagroepen te verwijderen die zich bezighouden met antisemitisme en dat die platforms die hashtags gebruiken om op te treden tegen antisemitische tags.

Bronnen:

 • naar een artikel van Stuart Winer “Top social media platforms fail to act on reported antisemitism, study finds” van 2 augustus 2021 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “De beste sociale-mediaplatforms reageren niet op gemeld antisemitisme, blijkt uit onderzoek

 1. Wie zwijgt stemt in!

  Maar het gaat deze “sociale” platforms maar om één reden, namelijk nóg meer geld verdienen om nóg meer macht te krijgen.

  Het gaat hen niet om de wereld te verbeteren, wél te veranderen en dan alléén naar ‘hun morele waarden = nóg meer geld met nóg meer macht.

  En dus gaat er niets veranderen behalve als er een massale uittocht komt uit deze netwerken.

  De huidige CEO’s van deze bedrijven zijn de dictators van morgen…..maar de meeste mensen zijn te dom dit te begrijpen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.