Voorlopig nog geen hervatting van vredesproces met Palestijnen

Mahmoud Abbas: “Die Israëliërs blokkeren opnieuw het vredesproces” (cartoon van Menachem Jerenberg)

Abdullah, de koning van Jordanië, deed het bijna klinken alsof er meer Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen in de maak waren toen hij er zondag hartstochtelijk over sprak met Fareed Zakaria van CNN.

“We moeten de mensen weer aan tafel krijgen”, zei Abdullah. Blijkt dat hij geen tafel nodig heeft. Abdullah heeft deze maand afzonderlijk vergaderd met alle centrale partijen die bij dergelijke onderhandelingen betrokken zouden kunnen zijn: de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, premier Naftali Bennett en de Amerikaanse president Joe Biden.

Maar dat waren niet de enige gesprekken. Minister van Defensie Benny Gantz, Minister van Openbare Veiligheid Omer Bar Lev en president Issac Herzog hebben vorige week Abbas gebeld met vakantiewensen voor Eid al-Adha (Feest van het Offer). Abbas sprak ook met president Reuven Rivlin voordat hij zijn ambt verliet en met Herzog toen hij eerder deze maand binnenkwam.

Dan zijn er de bredere regionale gesprekken. Bennett heeft ook gesproken met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid bezocht Jordanië en legde de laatste hand aan de details van een grote waterovereenkomst. Hij vloog ook naar de VAE, de eerste Israëlische minister van Buitenlandse Zaken die dat deed, en opende daar de allereerste ambassade van Israël. De VAE opende ook haar eerste ambassade in Tel Aviv.

Dit alles heeft plaatsgevonden in de afgelopen zes weken, sinds de nieuwe regering onder leiding van Bennett en Lapid werd beëdigd. Maar degenen die zich bijna konden voorstellen dat er witte vredesduiven in de wind fladderen, moeten opmerken dat tegelijkertijd met de vloedgolf van goede wil, voorzitter van het PA Olympisch Comité, Jibril Rajoub, Olympische atleten in Tokio aanmoedigde om evenementen met Israëli’s te boycotten.

De PA is nog steeds bezig met rechtszaken voor oorlogsmisdaden tegen Israëli’s bij het Internationaal Strafhof. Maandag riep PA-premier Mohammad Shtayyeh de VN-Veiligheidsraad op om Israël te straffen.

Hier zijn acht redenen waarom de plotselinge golf van activiteit waarschijnlijk geen voorbode is van goed nieuws voor degenen die hopen op een hervatting van de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen:

1 Geen staakt-het-vuren in Gaza

De dreiging van hernieuwde vijandelijkheden en spanningen in Jeruzalem betekent dat alle vredesinspanningen onmiddellijk kunnen ontsporen. Pogingen voor een permanent staakt-het-vuren in de nasleep van de 11-daagse Gaza-oorlog in mei zijn mislukt, en zelfs pogingen om tot overeenstemming te komen om te zorgen voor rust aan de zuidgrens zijn niet succesvol geweest.

Als teken van de spanningen is de visserijzone van Gaza nooit volledig hersteld tot de 15 zeemijl die voor de oorlog was vastgesteld. Op zondag lanceerden Palestijnen brandgevaarlijke ballonnen tegen Zuid-Israël. Als reactie daarop werd de visserijzone van Gaza teruggebracht van 12 zeemijl naar zes, en Israël trof Hamas-doelen in een luchtaanval. Vergeet vrede; Israël staat nog steeds op de rand van oorlog.

2 VS, Israël geloven niet dat de tijd rijp is voor vredesbesprekingen

De VS en Israël geloven allebei dat de tijd niet rijp is om actief een vredesplan voor een tweestatenoplossing na te streven en hebben geen plan voorgesteld om dat doel te bereiken. Biden is op dit punt duidelijk geweest en zijn regering heeft gesproken in plaats van de optie voor vrede te behouden.

De Israëlische regering is verdeeld over het onderwerp en Lapid steunt een eventuele tweestatenoplossing voor het conflict. Bennett heeft zich in het verleden uitgesproken tegen de oprichting van een Palestijnse staat.

3 Geen overeengekomen vredesbemiddelaar

De PA wil niet dat de VS hun traditionele rol als bemiddelaar van vredesbesprekingen met Israël voortzet, ook al heeft ze de banden met de regering-Biden hersteld, die onder voormalig president Donald Trump werden verbroken.

De PA ziet liever dat dergelijke gesprekken worden beheerd door het Kwartet, dat is samengesteld uit de VN, de EU, de VS en Rusland. Mochten vredesbesprekingen gevorderd worden, dan wil Israël dat de VS de belangrijkste bemiddelaar wordt.

4 Geen stabiel leiderschap aan beide kanten

Het ontbreken van solide leiderschap aan zowel de Palestijnse als de Israëlische kant is de afgelopen drie jaar een van de belangrijkste struikelblokken geweest voor elk Israëlisch-Palestijns vredesproces.

De slechte gezondheid van Abbas en zijn hoge leeftijd van 85 betekent dat velen denken dat zijn ambtsperiode in de nabije toekomst zal eindigen. De PA heeft haar parlementsverkiezingen voor deze lente en zomer geannuleerd en heeft ze niet opnieuw gepland, dus er is geen proces waardoor Abbas zou worden vervangen.

De regering van Bennett is begin vorige maand beëdigd. Gezien de diepe politieke verdeeldheid tussen de rechter- en linkerflank, hebben experts gespeculeerd dat het onwaarschijnlijk is dat dit lang zal duren. De grootste test van het uithoudingsvermogen komt in november, wanneer het een budget moet doorstaan. Als je dat niet doet, zal de regering automatisch instorten.

Degenen die denken dat een vredesproces mogelijk is, zullen waarschijnlijk wachten tot na de begrotingsstemming in november voordat ze eraan beginnen. Dat is met name het geval, aangezien het grootste deel van september verloren zou gaan aan de Hoge Heilige Dagen.

5 Israëlisch-Palestijnse betrekkingen aan de top bevroren

De formele Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen zijn misschien sinds 2014 bevroren, maar van het straatniveau tot het officiële niveau vindt communicatie dagelijks plaats, vooral op veiligheidsniveau. Maar aan de top zijn de banden volledig verbroken en dat is met deze nieuwe regering niet veranderd.

Noch Bennett, noch Lapid hebben met hun Palestijnse tegenhangers gesproken, zelfs niet om vakantiewensen uit te wisselen. Israëlische toenadering tot de PA, zelfs economische, was moeilijk.

De PA verwierp een Israëlisch plan, ontworpen door voormalig premier Benjamin Netanyahu maar uitgevoerd door Bennett, waardoor het een vroege batch van een miljoen Pfizer-vaccins zou ontvangen. Het beweerde dat de vaccins zouden verlopen en niet langer levensvatbaar waren, en dat de inentingen in plaats daarvan naar Zuid-Korea werden verscheept.

Het volgende economische gebaar van Bennett werd indirect gedaan via het Hasjemitisch Koninkrijk, met een overeenkomst om het exportniveau van Jordanië naar Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever te verhogen van 160 miljoen dollar naar 700 miljoen dollar jaarlijks. Het is een stap die beide economieën zal helpen. Maar tot op heden heeft Israël geen ander belangrijk economisch initiatief aangeboden om de wankelende economie van de PA te helpen redden.

6 Abraham-akkoorden waren al in het spel

Een deel van de activiteit is een direct gevolg van de Abraham-akkoorden, die tot stand kwamen door Trump, onder wiens noemer Israël de banden met de VAE, Bahrein, Marokko en Soedan normaliseerde.

De activiteit van de afgelopen weken is een natuurlijke uitbreiding van de diplomatieke stappen die nodig zijn om die banden aan te halen op basis van acties die al door de regering van Netanyahu zijn ondernomen.

7 Toevallig aantal telefoontjes

De plotselinge golf van telefoontjes en gesprekken is meer toevallig dan indicatief en komt voort uit een samenloop van gebeurtenissen die meer worden gedicteerd door diplomatiek decorum dan door strategie.

Het aantreden van een nieuwe regering wordt vaak gevolgd door een hele reeks telefoontjes van staatshoofden en diplomatieke tegenhangers, zoals gebeurde toen Bennett vorige maand werd beëdigd. Met name in het geval van Jordanië omvatten deze inleidende gesprekken ook een deal om de jaarlijkse verkoop van water door Israël aan het Hasjemitisch Koninkrijk bijna te verdubbelen.

Vorige week was Eid al-Adha een andere reden voor een tweede ronde van dergelijke oproepen, dit keer door Israëlische functionarissen. Men kan in september een derde ronde verwachten voor Rosj Hasjana.

Het aantal telefoontjes nam deze zomer ook toe omdat Rivlin zijn termijn als president beëindigde en werd vervangen door Herzog, waardoor meer diplomatieke gesprekken nodig waren. De regering van Netanyahu bestond voornamelijk uit rechtse politici die geen patroon van communicatie met de PA hadden, en elk gesprek was een gebeurtenis.

De regering van Bennett heeft linkse politici die hun banden met de PA nooit hebben verbroken. Dergelijke besprekingen zullen waarschijnlijk worden voortgezet, wat de communicatie ter plaatse zal versterken, maar het zal geen onmiddellijke grotere beleidsimplicaties hebben.

8 Elk gesprek is een kans

De enorme hoeveelheid gesprekken kan echter ook kansen creëren voor nieuwe verbindingen. Elk gesprek kan de weg vrijmaken om de banden te verdiepen of te ontdooien en zo nieuwe kansen te bieden die uiteindelijk kunnen leiden tot een vredesproces.

Bronnen:

 • naar een artikel van Tovah Lazaroff “Flurry of Israeli Palestinian phone calls doesn’t spell peace – 8 takes” van 27 juli 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Voorlopig nog geen hervatting van vredesproces met Palestijnen

 1. Lijkt mij verstandiger dat de Jordaanse koning zich met de fragiele politieke situatie in zijn eigen land bezighoud…..voordat hij hierdoor van zijn té grote troon word gestoten.

  Jordanie leeft op té grote voet, heeft een té grote mond en de koning vind zichzelf té belangrijk.

  Alles gebaseerd op lucht.

  Jordanies financiele situatie is catastrofaal, haar politieke invloed nihil en zonder Israel’s bescherming is de goede man allang geschiedenis.

  Misschien is dát scenario niet het slechtste want dan kan daar eindelijk het land palestina uit de grond worden gestampt.

  Een win/win voor alle partijen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.