Ismail Haniyeh gekozen voor een nieuwe termijn als Hamas-chef

Khartoem, 27 december 2011. Aankomst van Hamasleider Ismail Haniyeh op de luchthaven van Soedan, om er deel te nemen aan een conferentie omtrent de status van Jeruzalem. (foto: Ebrahim Hamid/AFP/Getty Images)

Hamas-leider Ismail Haniyeh is gekozen voor een tweede termijn als chef van het politieke bureau van de terreurgroep, zei een bron dicht bij Hamas zondagmiddag. Haniyeh, die voor het eerst werd gekozen in 2017, zou nu Hamas leiden tot 2025. Hij verving Khaled Meshaal, die de terreurgroep sinds 1996 leidde.

Volgens Al-Quds kwam de Shura-raad van Hamas zaterdag bijeen en koos Haniyeh. De Raad zal zondag opnieuw bijeenkomen en de plaatsvervanger van Haniyeh en de resterende leden van het politieke bureau van Hamas kiezen. De stemmen zouden een einde maken aan de maandenlange interne leiderschapsstemming binnen Hamas.

De verkiezingen zijn afgelopen maart officieel begonnen, hoewel het gerucht ging dat Hamas-gevangenen al lang daarvoor waren begonnen met stemmen. Hamas houdt om de vier jaar geheime stemmingen, waarbij de stemming wordt verdeeld in vier gebieden: Gaza, de Westelijke Jordaanoever, de diaspora en Hamas-gevangenen in Israëlische gevangenissen.

De verkiezingen benoemen leden op elk niveau in de hiërarchie van de terreurgroep: van lokale leiders in Gaza en de Westelijke Jordaanoever tot de Shura-raad, een quasi-wetgevende tak. Fatah-rivalen van Hamas houden normaal gesproken feestelijke verkiezingen die grote menigten naar openbare stembureaus trekken. Daarentegen wordt de Hamas-stemming in bijna totale geheimhouding gehouden.

Yahya Sinwar, hoofd van het Gaza-bureau – de feitelijke bestuurder van de enclave – zag een bijzonder bittere voorverkiezingen; Hij werd in april bijna omvergeworpen door hoge Hamas-functionaris Nizar Awadallah. Sinwar, 58, slaagde er niettemin in om een ​​overwinning te behalen, en zijn populariteit is alleen maar gegroeid sinds wat veel Palestijnen zien als een Hamas-triomf in de recente gevechten met Israël.

De huidige chef van de Westelijke Jordaanoever Saleh al-Arouri, een beruchte terrorist met een premie van $ 5 miljoen op zijn hoofd van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, won ook de herverkiezing, zei Hamas vorige maand.

Voormalige chef van het politbureau Meshaal, die volgens geruchten een comeback als leider wilde maken, werd in plaats daarvan benoemd tot hoofd van de diaspora-divisie van Hamas. Meshaal verblijft momenteel in Doha, de hoofdstad van de Qatarese beschermheren van Hamas.

Haniyeh, 59, werd geboren in het vluchtelingenkamp al-Shati in Gaza. Haniyeh, een oud-studentenactivist in de Moslimbroederschap, werd verschillende keren gearresteerd voor zijn deelname aan de Eerste Intifada.

In 1992 werd Haniyeh, samen met ongeveer 400 vooraanstaande figuren in Hamas, ’s nachts door Israël naar Zuid-Libanon gedeporteerd. De gedeporteerden richtten een kamp op in Marj al-Zuhur, in de buurt van door Israël gecontroleerd gebied, en trokken internationale aandacht.

Israël besloot uiteindelijk de meeste gedeporteerden, waaronder Haniyeh, terug te laten keren. Sinds hij terugkeerde naar Gaza, klom Haniyeh snel door de gelederen van de terreurgroep. Hij kreeg een goede band met sjeik Ahmad Yassin, de spirituele leider van Hamas, voordat deze in 2004 door Israël werd geëlimineerd.

Hamasleider en stichter Sjeik Ahmed Yassin (links) met aartsterroristenleider Yasser Arafat (rechts) van de PLO/Al Fatah aka de eerste president van de Palestijnse Autoriteit in 1998 [beeldbron: Le Monde]

Na de overwinning van Hamas bij de Palestijnse parlementsverkiezingen van 2006, werd Haniyeh gekozen om de fragiele eenheidsregering tussen Hamas en Fatah als premier te leiden. Vervolgens leidde hij de Gaza-divisie van Hamas voordat hij de leider van de terreurgroep werd.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft Haniyeh op 31 januari 2018 formeel op de zwarte lijst voor terrorisme geplaatst. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei destijds:

Haniyeh heeft nauwe banden met de militaire vleugel van Hamas en is een voorstander van gewapende strijd, ook tegen burgers. Hij is naar verluidt betrokken geweest bij terroristische aanslagen op Israëlische burgers. Hamas is verantwoordelijk voor naar schatting 17 Amerikaanse levens die zijn omgekomen bij terroristische aanslagen.

Bronnen:

  • naar een artikelIsmail Haniyeh elected to another term as Hamas chief” van 1 augustus 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.