Bij de 78ste verjaardag van de opstand in het uitroeiingskamp van Treblinka

Treinstation in de buurt van het Treblinka moordcentrum. Van eind juli 1942 tot september 1943 vermoordde het kamppersoneel naar schatting 925.000 Joden in Treblinka

Op 2 augustus 1943 brak er een opstand uit in het vernietigingskamp in Treblinka. De gevangenen vielen de SS-soldaten en de bewakers aan en staken de kampgebouwen in brand. Ze wilden niet alleen ontsnappen, maar ook wraak nemen op de Duitsers en het nazi-vernietigingskamp vernietigen.

In sommige opzichten zijn we ons meer bewust van de Holocaust dan ooit tevoren. Gedenktekens ervoor staan ​​in steden over de hele wereld. Oskar Schindler en Anne Frank zijn bekende namen voor schoolkinderen in de Verenigde Staten. Er is een huisindustrie van romans, tv-shows en films in Auschwitz.

Waarom gaat de verjaardag van de Treblinka-opstand, een van de meest buitengewone gebeurtenissen van de oorlog, bijna elk jaar vrijwel onopgemerkt voorbij?

Treblinka was een nazi-vernietigingskamp in het oosten van Polen dat tussen juli 1942 en augustus 1943 13 maanden in gebruik was, met één doel: Joden vermoorden. Het Holocaust Memorial Museum in de Verenigde Staten schat dat daar 925.000 mensen zijn omgekomen.

De nazi’s die het runden, hielden een kleine slavenarbeidsmacht van ongeveer 1.000 gevangenen vast. Onder deze gevangenen ontstond uiteindelijk een verzetsbeweging. De kansen waren vanaf het begin tegen hen. Geen enkele dwangarbeider overleefde lang en ze hadden te maken met constante verliezen van leden en leiders.

De meesten van hen waren burgers die nog nooit een wapen hadden gebruikt. En zelfs als ze de controle over het kamp zouden overnemen, wat nu? Ze bevonden zich diep op het Poolse platteland, ver van onderdak of iemand die hen zou helpen. Maar ze zetten door, hoe dan ook.

Henryk Gawkowski, een Poolse treinbestuurder afkomstig uit Malkinia, getuigde in de documentaire uit 1985 van Jean-Claude Lanzmann hoe hij tussen 1942 en 1943 toen hij 20/21 jaar oud was, met treinen de Joden in veewagons vervoerde naar het uitroeiingskamp van Treblinka [beeldbron: screenshot uit ‘Shoah’ van J-C Lanzmann]

Op 2 augustus 1943 rond het middaguur begonnen ze in een zinderende hitte stille razzia’s in de voorraadkamers van het kamp, ​​waarbij ze zich bewapenden met bijlen, granaten, geweren en draadknippers. Ze besproeiden houten gebouwen – die al uitgedroogd waren door de zon – met benzine.

De opstand begon laat in de middag, met het lukraak afvuren van geweren en ontploffing van granaten. Het vuur verspreidde zich door het kamp. Een zwarte wolk, mijlenver zichtbaar, boerde erboven. Het verzet had snel geen munitie meer, maar niet voordat ze door de omheiningen waren gegaan.

Met geschokte bewakers die vanaf verhoogde posities in wachttorens op hen schoten, vluchtten ze. De historicus Yitzhak Arad schatte dat ongeveer 400 gevangenen ontsnapten, en ongeveer 100 overleefden de zoekactie van de nazi’s in de dagen erna.

Het is belangrijk dat we de Treblinka-opstand niet veranderen in iets dat het niet was. Er waren geen doden onder de Duitse staf van het kamp, ​​en het maakte geen verschil voor de uitroeiing van de Poolse Joden. Tegen de zomer van 1943 waren de meeste van de 3,3 miljoen die in 1939 in het land waren geweest al dood.

Het veranderde ook niets aan de plannen van de nazi’s om elders Joden te vermoorden. Ze zagen de opstand in ieder geval als bewijs dat Joden een dodelijke bedreiging vormden voor het ‘Arische ras’. Toen de nazi’s Treblinka in de herfst ontmantelden, was dat alleen maar om hun moorddadige programma naar het westen te verplaatsen, weg van de oprukkende Sovjets. De genocide ging door in Auschwitz tot ver in 1944.

Als de rebellen zo weinig kans op ontsnapping of succes hadden, dan kunnen we ons afvragen waarom ze überhaupt in opstand kwamen. Een van de redenen was om trots te redden. Volgens overlevende Shmuel Rajzman leidde een oudere, witharige man hen tijdens de laatste nachtelijke bijeenkomst van het verzet in een eed om te vechten tot de ‘laatste druppel bloed voor de eer van het Joodse volk’.

Een andere motivatie was om de herinnering aan Treblinka zelf te redden. In die zin heeft de opstand in ieder geval veel bereikt. Rajzman getuigde bij de processen van Neurenberg na de oorlog en bij de processen tegen Treblinka-bewakers in de jaren zestig.

Andere overlevenden deelden ook hun kennis van het kamp. Jankiel Wiernik, een meester-timmerman, bouwde er een model van voor het proces van Adolf Eichmann in 1961. Het is nu permanent tentoongesteld in het Ghetto Fighters’ House Museum in Israël.

Samuel Willenburg schreef een autobiografie en leidde jaarlijkse educatieve reizen door Polen. De lijst gaat verder. Misschien is de opstand uit het geheugen geglipt omdat hij afstak tegen de Holocaust-verhalen die de popcultuur van de 21e eeuw domineren.

Joden worden afgeschilderd alsof ze hun dood zijn ingegaan als ‘lammeren naar de slachtbank’, zoals Heather Morris schreef in haar roman De tatoeëerder van Auschwitz. De nazi’s worden afgeschilderd als meedogenloos georganiseerde machines, geobsedeerd door ‘discipline’ en ‘efficiëntie’, zoals in John Boyne’s roman The Boy in the Striped Pyjamas.

Tweedimensionale portretten zoals deze maken van de Holocaust amusement en strijken het glad tot iets dat gemakkelijk te begrijpen is. Ze distantiëren ons ook van de meest uitdagende vragen die het stelt over de menselijke natuur: wat maakt mensen tot barbaarsheid in staat, en hebben we dat allemaal?

Wat is er nodig om in tijden van terreur en vervolging een verzetsstrijder, een bondgenoot, een opstandeling te zijn? Dit jaar, op zijn 78e verjaardag, en met racisme en antisemitisme in de Verenigde Staten, moet de opstand in Treblinka ons inspireren om dergelijke vragen te stellen.

Ein juli 1944 werd het kamp haastig ontmanteld en geëvacueerd. Alle sporen ervan werden vernietigd. Op het terrein werden lupinebloemen gezaaid en een etnisch Duitse boer werd op het terrein geïnstalleerd om de realiteit te camoufleren van wat er op deze plek was gebeurd. Hierboven het monument op de voormalige site van Treblinka [beeldbron: Yossi Zeliger/Flash90]

Bronnen:

  • naar een artikel van Luke Berryman “Treblinka: The Uprising the World Forgot” van 1 augustus 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Sara Miller “Samuel Willenberg, last survivor of Treblinka revolt, dies at 93” van 20 februari 2016 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.