Populaire Argentijnse tv-show gebruikt Anne Frank om lied over ‘vrouwen die het huis niet verlaten’ te illustreren

In een recente aflevering van ‘Showmatch’, een van de populairste talentenjachtshows van Argentinië, zong een deelnemer over ‘vrouwen die het huis niet verlaten’ – voor een achtergrondafbeelding van Anne Frank.

Het lied, getiteld Yo no soy esa mujer (‘Ik ben die vrouw niet’) en geschreven door de Spaanse zangeres Paulina Rubio, verwijst naar mondige vrouwen die de traditionele maatschappelijke normen niet volgen.

Het beeld van Anne Frank verscheen op een gigantische monitor terwijl zangeres Sofia Jimenez de tekst Yo no soy esa mujer, esa niña perdida, la que firma un papel y te entrega su vida (“Ik ben niet die vrouw, dat verloren meisje, degene die een papier ondertekent en je haar leven geeft“) zong in een aflevering die op vrijdagavond 23 juli 2021 werd uitgezonden.

Het scherm toonde andere prominente vrouwelijke figuren tijdens het nummer, waaronder Oprah Winfrey en Moeder Teresa.

Argentijnse joodse instellingen veroordeelden het incident en enkele producenten van de show, evenals de gastheer, bezochten het Anne Frank Huis in Buenos Aires, een museum dat de zolder van de beroemde joodse dagboekschrijver herschept.

De Anne Frank Stichting schreef in een verklaring:

Anne Frank gebruiken als achtergrond voor een lied van een vrouw die weigert thuis te blijven, is om de banalisering van de Holocaust tot het uiterste te drijven. Anne Frank bleef niet thuis omdat ze een onderdanige vrouw was, maar moest zich verstoppen om te ontsnappen aan de vervolging van de nazi-machinerie.

De Joodse overkoepelende groep DAIA noemde de beeldkeuze van de show ‘ongelukkig en verwarrend’.

Showmatch, dat in 2005 debuteerde, is een van de meest bekeken en bekroonde tv-programma’s in de Argentijnse geschiedenis geworden. Een groep producenten onder leiding van gastheer Marcelo Tinelli zei dat het incident een ‘onopzettelijke fout’ was en organiseerde een bezoek aan het Anne Frank Huis. Jimenez woonde het bezoek ook bij.

Tinelli verontschuldigde zich bij een aflevering van de show die dinsdag werd uitgezonden.

Ik neem de verantwoordelijkheid voor die fout. Ik ben verre van het bagatelliseren van de Holocaust. Zelf heb ik vier keer het Anne Frank Huis in Amsterdam bezocht. Ik ben een vader die een van zijn zonen naar de ORT [Joodse] school stuurde, ik ken heel goed de geweldige opleiding die de Joodse gemeenschap in Argentinië heeft,” zei hij. ‘Ik bied mijn oprechte excuses aan.’

Het Anne Frank Huis en Museum in Argentinië zijn in 2009 geopend en bieden onderdak aan permanente tentoonstellingen en educatieve programma’s. Sinds 2014 staat er ook een standbeeld van Anne Frank in Buenos Aires.

Bronnen:

  • naar een artikelPopular Argentine TV show uses Anne Frank image to illustrate song about ‘women who don’t leave the house’” van 30 juli 2021 op de site van Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikelFrank que se usó en su coreografía de ShowMatch” van 25 juli 2021 op de site van La Nacion

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.