Het verhaal van Joods-Amerikaanse piloten die in 1948 voor Israël vochten

Nancy Spielberg, de zus van de beroemde regisseur Steven, produceerde een documentaire over de Joods-Amerikaanse piloten die vrijwillig deelnamen aan de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog. Niet zo beroemd als regisseur Steven Spielberg is zijn zus Nancy, de filmmaker.

Minder bekend dan de Israëli’s die vochten voor de onafhankelijkheid van hun land, waren de Amerikaanse piloten die zich in het geheim bij die strijd aansloten. In 1948, slechts drie jaar na de bevrijding van de nazi-vernietigingskampen, beantwoordde een groep Amerikaans-joodse piloten een oproep om hulp.

In het geheim en met groot persoonlijk risico smokkelden ze vliegtuigen de VS uit, trainden ze achter het IJzeren Gordijn in Tsjechoslowakije en vlogen ze naar Israël in zijn Onafhankelijkheidsoorlog. Als leden van de Machal – ‘vrijwilligers uit het buitenland’ – keerde deze losbandige groep broeders niet alleen het tij van de oorlog, maar begon ze ook aan persoonlijke ontdekkingsreizen en hernieuwde Joodse trots.

Het winnende publieksprijzen van Florida tot West Virginia, ‘Above and Beyond’ presenteert hun verhaal. Nancy Spielberg, een zakenvrouw, fondsenwerver en filantroop, heeft de afgelopen jaren haar energie en talenten gestoken in het produceren van documentaires.

Ze was adviseur van de met een Oscar bekroonde documentaire ‘Tsjernobyl Heart’ en is uitvoerend producent van ‘Elusive Justice: The Search for Nazi War Criminals’, dat landelijk werd uitgezonden op PBS. Ze produceerde ook een filmproject voor de Israëlische regering, ‘Celebrities Salute Israel’s 60th’, dat een maand lang te zien was op Times Square in New York City op de NASDAQ-beursschermen.

Spielberg zegt dat ze zich voor het eerst aangetrokken voelde tot het verhaal van de Amerikaans-Joodse piloten na het lezen van een overlijdensadvertentie van Al Schwimmer, die door velen wordt beschouwd als de vader van de Israëlische luchtmacht.

De piloten in ‘Above and Beyond’ zijn Leon Frankel, Coleman Goldstein, Lou Lenart, George Lichter, Gideon Lichtman, Harold Livingston, Milton Rubenfeld, Smoky Simon, Stan Andrews en Bob Vickman.

Kunststudenten aan de Universiteit van Californië, Los Angeles in 1948, Andrews en Vickman waren in de Tweede Wereldoorlog gestationeerd in de Stille Oceaan bij de Amerikaanse luchtmacht. Ze kwamen in juni 1948 aan in Israël.

In een bar in Tel Aviv creëerden ze het logo voor de eenheid van het 101 Squadron van de Israëlische luchtmacht, waarbij ze de Engel des Doods op een cocktail servet krabbelden. Hun ontwerp is nog steeds aanwezig op Israëlische F-16-straaljagers.

Beide mannen kwamen om toen hun vliegtuigen werden neergeschoten in afzonderlijke incidenten in juli en oktober 1948. Met uitzondering van Lenart, wiens familieleden destijds recente immigranten in de VS waren, waren de piloten allemaal Amerikanen van de tweede generatie. Ze maakten deel uit van de groep Amerikaanse joden die in het eerste kwart van de 20e eeuw uit Oost-Europa en andere plaatsen waren gekomen.

Grossman vertelde aan JNS.org:

Ze waren erg veramerikaniseerd en patriottisch. De strekking van die tijd was assimilatie geweest. Mensen veranderden nog steeds van naam en distantieerden zich van hun grootouders. De generatie van de grootouders sprak Jiddisch, de generatie van de ouders sprak wat, en toen leerden ze het hun kinderen niet. Tegen de tijd dat we bij de generatie van onze piloten komen, waren ze behoorlijk ingeburgerd, en het was ook een tijd van antisemitisme, dus stonden ze in de meeste gevallen los van hun Joodse identiteit.

Frankel was een bommenwerperpiloot in de Stille Oceaan in de Tweede Wereldoorlog en ontving het Navy Cross voor zijn heldhaftigheid in de Slag om Okinawa. Hij vloog 25 missies voor de Israëlische luchtmacht als lid van het 101 Squadron voordat hij terugkeerde naar Minnesota.

Ik heb net besloten dat ik het zou gaan doen‘, zegt hij in de film over zijn besluit om vrijwilligerswerk voor Israël te doen. ‘Ik zou niet met mezelf kunnen leven als ik het niet deed.’ Lenart diende bij de mariniers in het Pacific Theatre, bood zich toen vrijwillig aan om naar Israël te vliegen en leidde de eerste gevechtsmissie van de luchtmacht op 29 mei 1948, waarbij hij de Egyptenaren stopte op minder dan 50 mijl van Tel Aviv.

‘Ik ben geboren om daar op dat moment in de geschiedenis te zijn’, zegt hij in de film. ‘Het is het belangrijkste dat ik in mijn leven heb gedaan.’ Lenart hielp later Iraakse Joden naar Israël te vervoeren en werd piloot voor El Al Airlines.

De vader van acteur Paul Reubens (Pee Wee Herman), Rubenfeld was een voormalig stuntpiloot die vloog voor de Britse Royal Air Force en de U.S. Air Force. Hij was een van de eerste vrijwillige piloten in Israël en miste ternauwernood de eerste gevechtsmissie van de Israëlische luchtmacht toen er vijf piloten waren, maar slechts vier vliegtuigen te vliegen. Hij vloog de volgende dag – 30 mei 1948 – op een kritieke missie die het Iraakse leger stopte.

Naast een hervertelling van de oorlog van 1948, onderzoekt ‘Above and Beyond’ de motivaties van de buitenlandse vrijwilligers – die zowel joden als niet-joden waren. Het ontmijnt de spanningen tussen de Israëli’s en de buitenlandse vrijwilligers van Machal. Het laat zien hoe hard Israël destijds vliegtuigen en piloten nodig had.

En door de persoonlijke verhalen te vertellen van de Amerikaans-Joodse piloten, wiens ervaringen in Israël levensveranderend waren, is de film een ​​verhaal van Joodse identiteit.

Grossman zei:

De enorme historische, ondraaglijke botsing van de Holocaust en de geboorte van de staat Israël, en de luide kakofonie die plaatsvond tussen die twee gebeurtenissen, dompelde deze piloten in een Joodse identiteit die ze anders misschien niet hadden gehad.

De piloten vonden het hun plicht om te helpen, dat het het juiste was om te doen“, zegt Spielberg. “Ze hebben hun Joods-zijn gevonden door dit proces.”

Documentaire film “Above and beyond” van Nancy Spielberg:

Bronnen:

  • naar een artikelThe Story of Jewish American Pilots Who Fought for Israel in 1948” van 14 april 2021 op de site van United With Israel

2 gedachtes over “Het verhaal van Joods-Amerikaanse piloten die in 1948 voor Israël vochten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.