Brazilië: Joodse groepen protesteren tegen komst van AfD kopstuk en kleindochter van Hitlers minister van Financiën

Beatrix von Storch (links), vicevoorzitter van de nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD), samen met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro (midden) op de foto op 26 juli 2021

De president van Brazilië verwelkomde uitbundig het Duitse rechtse parlementslid wiens grootvader een hoge nazi-officier was, wat opschudding veroorzaakte onder Joodse groepen.

Jair Bolsonaro, die ondanks zijn openlijk pro-Israëlische toespraak, grote verdeeldheid zaaide onder de Braziliaans-joodse kiezers, ontmoette Beatrix von Storch, de vice-voorzitster van de nationalistische partij Alternative für Deutschland, AfD) en een lid van het Duitse parlement sinds 2017.

De rechtse Bolsonaro was een en al glimlach tijdens een ontmoeting met von Storch, een kleindochter van Lutz Graf Schwerin von Krosigk, die van 1932 tot mei 1945 minister van Financiën was tijdens het nazi-bewind van Adolf Hitler.

In een verklaring zei Claudio Lottenberg, voorzitter van de Braziliaanse Israëlitische Confederatie:

AfD is een extremistische, xenofobe partij waarvan de leiders de nazi-gruweldaden en de Holocaust bagatelliseren. Brazilië is een divers, pluralistisch land met een traditie van het verwelkomen van immigranten. We verdedigen en proberen de tolerantie, diversiteit en pluraliteit te vertegenwoordigen die onze gemeenschap kenmerken.

De AfD is gelinkt aan verschillende extremistische standpunten. De partij steunde de bestorming van het Capitool op 6 januari en heeft moslimimmigranten in Duitsland radicaal belasterd. Eind 2017 schorste Twitter von Storch tijdelijk nadat ze een groep immigranten ‘barbaarse, islamitische, verkrachtershordes‘ noemde.

De Anti-Defamation League (ADL) en het Braziliaanse kantoor van de pro-Israëlische non-profitorganisatie StandWithUs hadden ook kritiek op de bijeenkomst in Brazilië. “Noch Bolsonaro, noch enige gekozen functionaris zou een AfD-politicus moeten verwelkomen. De extreemrechtse AfD-partij van Duitsland accepteert de bagatellisering en ontkenning van de Holocaust en gebruikt xenofobe retoriek”, tweette de ADL dinsdag.

Vorige week werd Von Storch ook verwelkomd door Eduardo Bolsonaro, de zoon van de president die een populair federaal parlementslid is. Ze ontmoette ook congreslid Bia Kicis, voorzitter van de commissie Grondwet, Justitie en Burgerschap in de Kamer van Afgevaardigden.

De grootvader van Kicis was een onderscheiden Joodse oorlogsheld. Congreslid Bia Kicis zei:

Ik heb de eer om de kleindochter te zijn van generaal Samuel Kicis, erkend als een Braziliaans-joodse held die zich bij de Braziliaanse strijdkrachten voegde in de strijd tegen het fascisme en het nazisme in de Tweede Wereldoorlog. Als conservatieve congresvrouw verwelkomde ik een Duitse congresvrouw die, net als ik, de joods-christelijke waarden, het gezin en de soevereiniteit van haar thuisland verdedigt.

Bolsonaro, die een goede band had met de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu, en enkele van zijn assistenten waren verwikkeld in eerdere controverses over de nazi-geschiedenis. In 2019 noemde Bolsonaro de nazi’s links, maar verontschuldigde zich later voor de opmerking.

Vorig jaar werd zijn minister van Cultuur ontslagen wegens het gebruik van fragmenten uit een toespraak van de nazi-propagandistische leider Joseph Goebbels, en dit jaar werd een senior adviseur bekritiseerd voor het maken van een wit supremacistisch handsymbool tijdens een wetgevende zitting.

Een taart in het gezicht van Beatrix von Storch:

Bronnen:

 • naar een artikel van Marcus M. Gilban “Jewish groups slam Brazilian president’s warm welcome to granddaughter of Hitler’s finance minister” van 30 juli 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
 • naar een artikelClowns attack Germany’s nationalist party leader with a cake” van 28 februari 2016 op de site van Deutsche Welle (DW)

Een gedachte over “Brazilië: Joodse groepen protesteren tegen komst van AfD kopstuk en kleindochter van Hitlers minister van Financiën

 1. 90% van alle Duitse politici, journalisten, artiesten & alles er tussen in…..is de 3e generatie en hebben dus allemaal Nazi verwantschap.

  Moeilijk dus om daar een loepzuivere persoon tussen te vinden.

  Maar het gaat er niet om wat hun grootouders dachten/deden…..
  maar wat zij nu denken/doen.

  Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden en niet die van zijn voorouders.

  Worden zij beinvloed door hun voorgeslacht? Absoluut.

  Ten goede of ten kwade maar dat is ‘hun eigen keus!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.