Nederlandse politie onderzoekt antisemitische muurschildering die topvoetbalster belastert

De Nederlandse politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een muurschildering in Rotterdam die een topvoetballer belasterde door hem af te schilderen als een Jood in concentratiekampuniform.

De muurschildering verscheen na het nieuws eerder deze week dat Steven Berghuis, die ook voor het Nederlands elftal speelt, de Rotterdamse kant Feyenoord zou verlaten voor hun bittere Amsterdamse rivalen, Ajax – een kant zonder formele banden met de Nederlandse Joodse gemeenschap, maar met een groep fans die zichzelf profileren als “Joden” (“Joden”) en met Israëlische vlaggen zwaaien bij wedstrijden, waarbij ze vaak worden geconfronteerd met antisemitisch misbruik van tegenstanders.

Berghuis werd afgebeeld (plaatje hierboven) met een concentratiekampuniform met een “Judenstern” of “Jodenster” erop. Hij werd ook afgebeeld met een keppeltje en een bizar grote “joodse” neus. Een slogan naast de tekening verklaarde: “Joden rennen altijd weg.”

De politie en het Openbaar Ministerie hebben de daders achter de muurschildering nog niet geïdentificeerd. Ondertussen veroordeelde de officiële supportersvereniging van Feyenoord de muurschildering als ‘smakeloos’.

“Als je moet uitleggen waarom dit smakeloos is, dan slaat het eigenlijk nergens meer op”, zegt Remco Ravenhorst, voorzitter van de vereniging SV De Feijenoorder.

Vertegenwoordigers van de club hebben zich niet verontschuldigd voor de muurschildering en beweren dat ze “geen idee hebben wie dit doet en dus ook niet in hoeverre ze echt een relatie met de club hebben”. 

De Nederlands-Joodse organisatie CIDI had er eerder bij het management van Feyenoord op aangedrongen, gezien “de ernst van deze muurschildering … om excuses aan te bieden aan iedereen die door dit beeld is gekwetst.”

Bronnen:

  • naar een artikelDutch Cops Launch Criminal Investigation Into Antisemitic Mural Vilifying Top Soccer Star” van 30 juli 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.