Een ooggetuige van islamitisch antisemitisme in Shiraz, 1847 – Deel 4

De geschiedenis toont aan dat moslims nooit Joden hebben onderdrukt. Moslims hebben nooit Joden aangevallen. Moslims hebben zich nooit misdragen jegens joden. Het is niet alleen de geschiedenis die spreekt, de huidige tijd spreekt.” Amerikaanse islamitische geleerde Sjeik Tarik Ata van de Orange County Islamic Foundation op 20 mei 2021 [beeldbron: Memri]

Sjeik Tarik Ata liegt of hij kent zijn geschiedenis niet.

Een van de meest herhaalde leugens onder Palestijnse Arabieren en moslims in het algemeen, waar ook ter wereld, is dat “Joden vóór het zionisme in harmonie leefden met de Arabieren” van Palestina en in het hele Midden-Oosten.

Maar dat is een boosaardige MYTHE.

Het tegenovergestelde is de waarheid en daar bestaan talloze getuigenissen over. Eén van die getuigenissen is deze van Israel Joseph Benjamin die aantonen hoe slecht Joden werden behandeld door hun Arabische en islamitische buren.

Israel Joseph Benjamin (1818‒64) was een Joodse ontdekkingsreiziger die in de 19de eeuw de wereld rondreisde om de tien verloren stammen van Israël te vinden. Hij beschrijft in zijn boek “Five years of travel in the Orient, 1846-1851” in eenvoudige bewoordingen zijn bezoeken aan Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

Hieronder beschrijft de Joodse ontdekkingsreiziger de erbarmelijke toestand van de Joden in Shiraz, Perzië, het huidige Iran:

Slechts ongeveer twintig jaar geleden woonden er bijna 3000 Joden in deze eens zo prachtige en bloeiende stad. Door vervolgingen, onderdrukkingen en allerlei vormen van onderdrukking werden meer dan 2500 van hen gedwongen over te gaan naar de moslimsekte van Ali.

Hoewel ze uiterlijk afvallig zijn, bewaren een groot aantal van deze families in hun hart nog steeds het geloof van hun vaders, en vinden zelfs middelen om hun kinderen in het geheim te laten besnijden. Negen synagogen in de stad getuigen van de vroegere grootsheid van de joodse gemeenschap. Nu zijn ze helaas bijna allemaal verdwenen.

Benjamin beschrijft vervolgens hoe de Joodse vrouwen erin slagen trouw te blijven aan hun religie, zelfs nadat ze gedwongen waren zich te bekeren, en beschrijft vervolgens hoe een van de Joodse leiders in de stad genadeloos werd gemarteld toen hij weigerde zich te bekeren.

Hij eindigt met een ander verhaal:

Een rijke Pers viel op een Joods meisje en bracht haar in het huis van haar ouders. Omdat deze bezoeken echter gevaarlijk werden, probeerde hij het meisje over te halen het moslimgeloof aan te nemen, zodat ze zijn vrouw zou kunnen worden. “Mijn ouders zouden omkomen van verdriet,” zei de jodin, “als ik mijn religie zou verzaken.” – “Je hebt het gehoord,” zei de Pers tot zijn metgezellen, “ze zal het islamgeloof omarmen.”

Ondanks al haar protesten haastte hij zich naar de Achund (priester en rechter), en bevestigd door zijn metgezellen, verklaarde hij hem dat het meisje het islamisme wilde omarmen. De Achund zorgde er onmiddellijk voor dat het meisje, dat inmiddels verstopt was, bij haar ouders thuis werd gezocht. De boodschappers behandelden de ouders zeer wreed en hun dochter werd voor de Achund gesleept.

Na twee dagen waren de voorgeschreven zuiveringen afgelopen, en het meisje smeekte om toestemming om op het terras te lopen om van de avondlucht te genieten. Ze mocht, en ze wierp zich van het terras en brak haar schedel. De Perzen, die de oorzaak van deze zelfmoord kenden, stapelden de meest vreselijke beledigingen op het dode lichaam, hakten het in stukken en lieten het op straat achter. Pas ’s nachts waagden de Joden het om de overblijfselen te verzamelen en te begraven.

Shiraz bleef in de decennia daarna venijnig antisemitisme cultiveren.

Wikipedia vat samen:

Er is al 2500 jaar een aanzienlijke Joodse bevolking in Iran. Pogroms zijn niet onbekend. In 1892 werden verschillende Joden vermoord in Shiraz. Twintig Joden werden vermoord en drie synagogen werden platgebrand in 1897.

Pogroms, gedwongen bekering en verdrijving overspoelde Zarqon, Lar, Jahrom, Darab, Nobendigan, Sarvestan en Kazerun. Jamshid Sedaghat, een historicus in Shiraz, heeft gezegd dat aanvallen jaarlijks plaatsvonden aan het einde van de 19e eeuw en uiteindelijk eindigden als gevolg van druk vanuit Europa. vond plaats in 1910″ – wat een bloedsprookje was dat resulteerde in de moord op 12 Joden en de hele Joodse wijk verwoest.

Ya’acov Rahamani (links) en Pergula Aminoff
In klederdracht, Shiraz, Iran, 1930

Tijdens de constitutionele jaren (1906-1911) verbeterde de juridische status van de joden en enkele andere religieuze minderheden in Iran, al was het maar in beperkte mate, maar de vervolgingen duurden vele jaren tot in de 20e eeuw.

Op 30 oktober 1910 werd de Joodse wijk Shiraz aangevallen na valse beschuldigingen dat de Joden ritueel een moslimmeisje hadden vermoord. Als gevolg hiervan werden 12 Joden gedood en raakten nog eens 50 gewond, terwijl bijna de hele wijk werd beroofd door de aanvallende menigte.

Ongeveer 12.000-15.000 Joden woonden in 1948 in Shiraz. Volgens de Iraanse volkstelling van 1956 bleven 8.304 Joden in Shiraz, dat toen de op één na grootste Joodse gemeenschap in Iran was. Ongeveer 2.000 Joden vertrokken tussen 1956 en 1968 naar Israël.

De meesten waren ambachtslieden en venters, maar er waren ook kooplieden en geldschieters. Ongeveer de helft van de Joden ontving financiële steun totdat ze de stad verlieten. De overgeblevenen behoorden tot de middenklasse en in de jaren zestig begonnen joden hun wijk te verlaten.

Een yeshivah met 18 leerlingen, een lerarenseminarie met 20 leerlingen en scholen werden gerund door Otzar Ha-Torah en door ORT. De eerste had in 1949 1100 leerlingen en in 1961 2020. In 1960 gingen ongeveer 1.000 joodse kinderen naar overheidsscholen. De stad had een tak van de Iraans-joodse vrouwenvereniging en de jongerenvereniging, Kanun Javanan.

In 1967 telde de gemeenschap 7.000 Joden. In 1979, aan de vooravond van de islamitische revolutie, woonden er 8.000 joden in Shiraz. In april 2000 werden 13 Joden in Shiraz berecht op beschuldiging van spionage voor Israël. Na internationale verontwaardiging en druk werden de laatsten uiteindelijk in 2003 vrijgelaten.

Eind jaren 2000 werd het aantal Joden in Shiraz geschat op ongeveer 5.000. Hoewel er geen rabbijn was, waren er meer dan 15 actieve synagogen.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Persecution of Jews by Muslims in Shiraz, Persia in the 1850s” van 26 juli 2021 op de site van Elder of Ziyon
  • naar een artikelThe Jewish Community in Shiraz” op de site van ANU Museum of the Jewish People
  • een artikel op deze blog “Een ooggetuige van Arabisch antisemitisme in Palestina, 1847 – Deel 1” van 20 juli 2021 en een artikel “Een ooggetuige van Arabisch antisemitisme in Palestina, 1847 – Deel 2” van 22 juli 2021 en een artikelEen ooggetuige van islamitisch antisemitisme in Iran, 1847 – Deel 3” van 29 juli 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.