Het is tijd om de Amerikaanse Verenigde Kerk van Christus te berechten voor antisemitisme

De Amerikaanse United Church of Christ (UCC) werd opgericht in 1957 en is in hoofdzaak een protestants-christen netwerk met ongeveer 4.852 kerken en 802.356 leden

Eerder deze maand keurde de Algemene Synode van de Verenigde Kerk van Christus (UCC) een “vredesmakende” resolutie goed die Israël schuldig verklaarde aan zonden tegen het Palestijnse volk. 

De resolutie herhaalt het verhaal dat wordt aangeboden over het kwaad van de Joodse staat, uitgezonden door Palestijnse christenen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, die Israël al tientallen jaren demoniseren.

Zoals te verwachten was, maakte de resolutie, die werd aangenomen met 462 ja, 78 nee en 18 onthoudingen in een online stemming, geen melding van zonden begaan door de Palestijnen of hun leiders in de Gazastrook of de Westelijke Jordaanoever.

De resolutie had bijvoorbeeld niets te zeggen over het pay-to-slay-programma van de Palestijnse Autoriteit (PA), niets over de anti-joodse ophitsing die werd uitgezonden door media die door Fatah en Hamas worden gecontroleerd, en niets over het genocidale antisemitisme dat werd uitgezonden tijdens Vrijdagpreken door imams die prediken in de Al-Aqsa-moskee. 

En de resolutie zei niets over de raketaanvallen van Hamas op burgers, noch over de weigering van Palestijnse leiders om te goeder trouw met Israël te onderhandelen, omdat ze in de loop der jaren talloze vredesaanbiedingen hebben afgewezen.

Met het aannemen van deze resolutie heeft de Algemene Synode van de UCC zich geopenbaard als een toeschouwer van anti-joods geweld in het Heilige Land, en een promotor van een oneerlijk verhaal dat geweld tegen Joden in de rest van de wereld rechtvaardigt.

De resolutie spreekt in vage bewoordingen over het kwaad van “vervanging” en antisemitisme, maar erkent niet de rol die deze ideologieën spelen bij het aanwakkeren van vijandigheid jegens Joden en Israël in omgevingen met een moslimmeerderheid in het Midden-Oosten – noch de eigen rol van het UCC bij het aanwakkeren hiervan haat.

De resolutie van de UCC – de laatste in een lange lijst van antisemitische aanvallen – schildert de Joodse staat af als een unieke bron van zonde en lijden in het Heilige Land, en recapituleert veel van de berichten die christenen hebben aangeboden over het Joodse volk en hun instellingen in de afgelopen 2000 jaren, zelfs als het geloof probeert afstand te nemen van deze geschiedenis.

In een tijd waarin Joden wereldwijd fysiek worden aangevallen vanwege hun solidariteit met Israël, lijdend onder geweld dat duidelijk de grens overschrijdt van kritiek op het Israëlische beleid naar flagrant antisemitisme, zou men met recht kunnen verwachten dat een Amerikaanse christelijke kerk meer op haar hoede is in haar oordelen,” zei Rabbi Noam Marans, directeur van Interreligious and Intergroup Relations voor het American Jewish Committee.

“Waar wordt in deze resolutie voor een ‘rechtvaardige vrede’ melding gemaakt van Israëls meedogenloze streven naar vrede gedurende 73 jaar?”, vroeg Marans zich af.

Er moeten twee dingen gebeuren als reactie op de goedkeuring van de resolutie. Ten eerste is het tijd om een ​​Beit Din bijeen te roepen om een ​​oordeel te vellen over de decennialange oorlog van de UCC tegen de Joden en hun staat.

Ten tweede is het tijd voor gewone Joden om contact op te nemen met lokale UCC-kerken en hen te vertellen dat hoewel de resolutie werd aangenomen zonder enige echte inbreng van de leken in de denominatie, de mensen in de kerkbanken uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de leugens die worden uitgezonden door hun leiders in Cleveland en bevestigd door de Generale Synode.

De Beit Din zou kunnen en moeten verklaren dat de UCC herhaaldelijk het verbod heeft geschonden op het “praten” en op het werkeloos toezien wanneer de naaste wordt bedreigd. Deze verboden worden verwoord in Leviticus 19:6.

De UCC heeft ook het verbod op het afleggen van valse getuigenis, zoals uiteengezet in Exodus 20:13, geschonden.

Kortom, de UCC houdt zich bezig met het vertellen van verhalen door leugens en propaganda geproduceerd door Israëls vijanden in de detailhandel te verkopen en te herhalen; het legt een vals getuigenis af door cruciale informatie over het Arabisch-Israëlische conflict weg te laten in zijn zogenaamde vredestichtende resoluties; en het staat werkeloos bij het bloed van zijn buurman door te weigeren het Palestijnse terrorisme en de leugens die worden gebruikt om het te rechtvaardigen te veroordelen.

Het bewijs om deze beschuldigingen te ondersteunen is gewoon overweldigend.

In 2005 keurde de Algemene Synode van de UCC een “Breek de muur”-resolutie goed, waarin Israël werd gevraagd de veiligheidsbarrière te ontmantelen die het had gebouwd om terreuraanslagen vanaf de Westelijke Jordaanoever te stoppen, zonder de Palestijnen te vragen de terreuraanslagen die aanleiding gaven tot de bouw ervan te stoppen.

In 2015 nam de Generale Synode van het kerkgenootschap met veel tamtam een ​​resolutie aan waarin de investeringsmanagers van de kerk werden opgeroepen hun aandelen te verkopen in specifieke bedrijven die zaken doen met het Israëlische defensie-instituut en actief zijn op de Westelijke Jordaanoever. Het bleek dat het personeel dat het pensioenfonds van de denominatie en andere bedrijven beheert, wettelijk verplicht was om de oproep van de synode te negeren – een feit dat verhuld werd in de fanfare rond de goedkeuring van de desinvesteringsresolutie.

In 2017, twee jaar nadat de Algemene Synode van het kerkgenootschap de desinvesteringsresolutie had aangenomen, nam het orgaan een resolutie aan waarin de vermeende mishandeling door Israël van Palestijnse kinderen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, wordt veroordeeld. Dezelfde resolutie zweeg over Palestijns misbruik van kinderen, inclusief het gebruik van kinderarbeid om smokkeltunnels te bouwen tussen de Gazastrook en Egypte, en over Fatah en Hamas zomerkampen en andere programma’s die kinderen wapens geven en hen leren Joden te vermoorden.

Om goedkeuring van de resolutie te krijgen, gingen anti-Israëlische activisten in de UCC zelfs zo ver om tieners te coachen in het demoniseren van de Joodse staat bij de microfoon op de vloer van de Generale Synode. Tijdens de procedure vroeg een jeugdafgevaardigde: “Hoe kunnen we een ongelooflijk hoog bedrag aan belastingdollars betalen aan een land dat de martelende ondervraging van kinderen waardeert?” De denominatie leert haar kinderen om Israël te demoniseren en om voyeuristische toeschouwers te zijn van geweld tegen Joden.

Zowel joden als christenen moeten contact opnemen met de leken van de denominatie over de wandaden die zijn begaan door een coalitie van anti-Israëlische extremisten die al veel te lang vijandigheid jegens de Joodse staat en het Joodse volk hebben aangewakkerd.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dexter Van Zile “Time to Put the United Church of Christ on Trial for Antisemitism” van 27 juli 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Zack Stanton “It’s Time to Talk About Violent Christian Extremism” van 2 april 2021 op de site van Politico

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.