Hezbollah intomen vooraleer het de regio in een oorlog sleept, zegt Erdan in VN Veiligheidsraad

Ambassadeur Giald Erdan in de VN Veiligheidsraad

Hezbollah zou een regionale oorlog kunnen ontketenen, tenzij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties haar vredesmissie de bevoegdheid geeft om de bewegingen van de terreurgroep volledig te volgen, zodat haar activiteiten kunnen worden beperkt, zei de Israëlische ambassadeur bij de VN op woensdag.

“Als dat niet het geval is, kan Hezbollah de hele regio in een oorlog slepen die alleen maar grote vernietiging in Libanon zou brengen”, zei Erdan tegen de VN-Veiligheidsraad tijdens haar maandelijkse bijeenkomst over het Midden-Oosten.

Hij drong er bij de VN-Veiligheidsraad op aan om de bevoegdheden te vergroten die zijn toegekend aan de interim-troepenmacht van de VN in Libanon, die belast is met het toezicht op de schendingen van het staakt-het-vuren – gecodificeerd in resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad – waarmee een einde kwam aan de tweede Libanese oorlog van 2006. 

UNIFIL is sinds 1978 actief langs de Libanees-Israëlische grens en heeft een mandaat dat jaarlijks wordt vernieuwd. De VN-Veiligheidsraad zal naar verwachting volgende maand over dat mandaat stemmen.

“Deze Raad moet de gelegenheid aangrijpen om het mandaat van UNIFIL volgende maand te verlengen voor de terreuractiviteiten van Hezbollah in Zuid-Libanon door te verzekeren dat UNIFIL over de middelen, het gezag en de vastberadenheid beschikt om zijn mandaat te vervullen”, zei Erdan tegen de VN-Veiligheidsraad. 

Het gaat in het bijzonder om de toegenomen activiteit langs de noordgrens door de Iraanse proxy-terreurgroep Hezbollah, met name het groeiende raketarsenaal en de bouw in de laatste jaren van grenstunnels waarmee Israël kan worden aangevallen.

“Toen Resolutie 1701 werd aangenomen, had Hezbollah ongeveer tienduizend raketten op Israël gericht. Tegenwoordig heeft het 150.000 raketten verborgen tussen de scholen, moskeeën en huizen van Libanon”, zei Erdan.

“Iran werkt dag en nacht om Hezbollah te helpen bij het verkrijgen van precisiegeleide raketten en andere geavanceerde wapens”, legde hij uit.  “Vorige week werden twee raketten op Israël afgevuurd vanuit het operatiegebied van UNIFIL. Dit is volkomen onaanvaardbaar”, voegde hij eraan toe.

Erdan riep de VN-Veiligheidsraad op om Hezbollah “in zijn geheel als een terroristische organisatie aan te merken. Waarom zou Hezbollah toestaan ​​de Libanese soevereiniteit te ondermijnen, in plaats van krachtig op te treden om de terreuractiviteiten van Hezbollah te ondermijnen?” 

UNIFIL heeft 10.401 personeelsleden uit 46 landen die actief zijn in Zuid-Libanon, volgens een rapport over Resolutie 1701 dat de periodes 20 februari – 18 juni beslaat. Het werd goedgekeurd door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en eerder deze maand ingediend bij de VN-Veiligheidsraad de mandaatvernieuwing.

Woensdag zei Erdan in New York dat Israël hulp zou kunnen bieden aan Libanon met zijn watertechnologie, eraan toevoegend dat het dat ook met Iran zou kunnen doen. Hij schetste een beeld van hoe de regio eruit zou kunnen zien als er banden zouden bestaan ​​tussen Israël en die twee vijandige staten.

“Libanon verkeert in een crisissituatie. Volgens UNICEF staat het watersysteem van Libanon op instorten”, zei hij.” Delen van Iran worden geconfronteerd met een watercrisis die zo ernstig is dat demonstranten de straat op gaan, en het Ayatollah-regime reageert zoals altijd, met geweld en moord”, zei Erdan.”Israël is een wereldleider op het gebied van waterbeheer en technologie”, voegde Erdan toe. 

Bronnen:

  • naar een artikel van Tovah Lazaroff “Constrain Hezbollah before it drags region into war, Erdan tells UNSC” van 29 juli 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.