Een ooggetuige van islamitisch antisemitisme in Iran, 1847 – Deel 3

De Zionistische Federatie van Iran in 1920

Een van de meest herhaalde leugens van Palestijnse Arabieren is dat Joden vóór het zionisme in harmonie leefden met de Arabieren van Palestina en in het hele Midden-Oosten. Maar dat is een MYTHE.

Israel Joseph Benjamin (1818‒64) was een Joodse ontdekkingsreiziger die in de 19de eeuw de wereld rondreisde om de tien verloren stammen van Israël te vinden. Hij beschrijft in zijn boek “Five years of travel in the Orient, 1846-1851” in eenvoudige bewoordingen zijn bezoeken aan Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

Zijn duidelijke getuigenis laat zien hoe slecht Joden werden behandeld door hun Arabische en islamitische buren.

Hier beschrijft hij de situatie van de Joden in een van zijn reizen doorheen het Midden-Oosten dat hij in 1847 bezocht. Hij merkt op dat hun toestand in sommige opzichten de ergste was die hij ooit onder joden had gezien.

Voortbordurend op Acht jaar in Azië en Afrika van 1846-1855 door de joodse ontdekkingsreiziger Israël Joseph Benjamin, vat de auteur de benarde situatie van de joden van Perzië samen, niettegenstaande dat sommigen van hen zeer succesvol waren in zaken.

Onder de Perzische Joden zijn er die erg rijk zijn, en deze rijkdom is de bron van zoveel gevaren, dat ze genoodzaakt zijn hun schatten als misdaden te verbergen. — Ik vat hun onderdrukking samen onder de volgende hoofden:

1) In heel Perzië zijn de Joden verplicht om in een van de andere inwoners gescheiden deel van de stad te wonen; want ze worden beschouwd als onreine wezens, die besmetting met hun omgang en aanwezigheid veroorzaken.

2) Ze hebben niet het recht om handel te drijven in spullen,

3) Zelfs in de straten van hun eigen stadsdeel mogen ze geen winkel open houden. Ze mogen daar alleen specerijen en medicijnen verkopen of het vak van juwelier uitoefenen, waarin ze een grote perfectie hebben bereikt.

4) Onder dit voorwendsel dat ze onrein zijn, worden ze met de grootste strengheid behandeld, en als ze een straat betreden die wordt bewoond door moslims, worden ze bekogeld door de jongens en het gepeupel met stenen en vuil.

5) Om dezelfde reden mogen ze niet naar buiten als het regent; want er wordt gezegd dat de regen het vuil van hen zou wegspoelen, wat de voeten van de muzelmannen zou bezoedelen.

6) Als een Jood als zodanig wordt herkend op straat, wordt hij onderworpen aan de grootste beledigingen. De voorbijgangers spuwden hem in het gezicht en sloegen hem soms zo meedogenloos dat hij op de grond viel en naar huis moest worden gedragen.

7) Als een Pers een Jood doodt en de familie van de overledene twee moslims als getuigen kan aanvoeren, wordt de moordenaar gestraft met een boete van 12 tumauns (600 piasters); maar als twee van zulke getuigen niet kunnen worden geproduceerd, blijft de misdaad ongestraft, hoewel deze in het openbaar is begaan en algemeen bekend is.

8) Het vlees van de dieren die zijn geslacht volgens de Hebreeuwse gewoonte, maar zoals Trefe heeft verklaard, mag niet aan moslims worden verkocht. De slachters zijn gedwongen het vlees te begraven, want zelfs de christenen wagen het niet om het te kopen, uit angst voor de spot en belediging van de Perzen.

9) Als een Jood een winkel binnengaat om iets te kopen, is het hem verboden de goederen te inspecteren, maar moet hij op een respectvolle afstand staan ​​en de prijs vragen. Mocht zijn hand de goederen onvoorzichtig aanraken, dan moet hij ze nemen tegen elke prijs die de verkoper ervoor kiest om ze te vragen.

10) Soms dringen de Perzen de woningen van de Joden binnen en nemen bezit van alles wat hen behaagt. Als de eigenaar ook maar de minste tegenstand biedt ter verdediging van zijn eigendom, loopt hij het gevaar er met zijn leven voor te boeten.

11) Bij het minste geschil tussen een Jood en een Pers, wordt de eerste onmiddellijk voor de Achund (volksrechtbank) gesleept, en als de klager twee getuigen kan aanvoeren, wordt de Jood veroordeeld tot het betalen van een zware boete. Is hij te arm om deze boete in geld te betalen, dan moet hij die in zijn persoon betalen. Hij wordt uitgekleed tot aan zijn middel, vastgebonden aan een staak en krijgt veertig klappen met een stok. Mocht de lijder tijdens deze procedure de minste kreet van pijn uiten, dan worden de reeds gegeven slagen niet meegeteld en begint de straf opnieuw.

12) Op dezelfde manier worden de Joodse kinderen, wanneer ze ruzie krijgen met die van de moslims, onmiddellijk voor de Achund geleid en gestraft met slagen,

13) Een Jood die door Perzië reist, wordt belast in elke herberg en elke karavanseral die hij binnenkomt. Als hij aarzelt om te voldoen aan eventuele eisen die aan hem worden gesteld, vallen ze hem aan en mishandelen hem totdat hij zwicht voor hun voorwaarden.

14) Als, zoals eerder vermeld, een Jood zich op straat laat zien tijdens de drie dagen van de Katel (feest van rouw om de dood van de Perzische stichter van de religie van Ali), zal hij zeker worden vermoord.

15) Dagelijks en elk uur worden nieuwe verdenkingen tegen de Joden geuit om excuses te verkrijgen voor nieuwe afpersingen; het verlangen naar winst is altijd de voornaamste aansporing tot fanatisme.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “How Persian Muslims mistreated Jews in the 19th century” van 28 juli 2021 op de site van Elder of Ziyon
  • een artikel op deze blog “Een ooggetuige van Arabisch antisemitisme in Palestina, 1847 – Deel 1” van 20 juli 2021 en een artikel “Een ooggetuige van Arabisch antisemitisme in Palestina, 1847 – Deel 2” van 22 juli 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.