De zaak van Hongarije: antisemitisme zonder geweld

Protest in Hongarije tegen Akte 447 omtrent compensatie voor Holocaust overlevenden

Is het mogelijk voor een land om de plaats te zijn van wijdverbreide antipathie jegens Joden en tegelijkertijd een relatief laag niveau van antisemitische haatmisdrijven te handhaven? Een nieuw gepubliceerd rapport van de Joodse gemeenschap in Hongarije toont aan dat dit het geval is.

Toen ik het rapport las dat werd gepubliceerd door Maszihisz, dat de 100.000 man sterke Joodse gemeenschap in Hongarije vertegenwoordigt, viel het me op hoe het een weerspiegeling was van een observatie van George Orwell met betrekking tot antisemitisme in Groot-Brittannië in de onmiddellijke nasleep van de Tweede Wereldoorlog. 

Jodenhaat daar, schreef Orwell, nam “geen gewelddadige vormen aan (Engelse mensen zijn bijna altijd zachtaardig en gehoorzaam), maar het is slecht genoeg, en in gunstige omstandigheden zou het politieke resultaten kunnen hebben.” 

Ik zal geen soortgelijke opmerking maken over de algemene gezindheid van Hongaren, als dat al mogelijk is, maar het is waar dat, hoewel een op de drie Hongaren tot op zekere hoogte een hekel heeft aan joden, ze zich niet bezighouden met gewelddadige aanvallen, verbaal geweld of anti- Semitisch vandalisme op elk niveau dat vergelijkbaar is met West-Europa. Maar dat betekent niet, in navolging van Orwell, dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de politieke effecten van dit vooroordeel.

Gegevens verzameld door Maszihisz registreerden 53 antisemitische incidenten in 2019 en 70 in 2020. Slechts één van deze incidenten betrof een fysieke aanval. Hoewel het een kostbare waarheid is dat één haatmisdaad er één te veel is, kan het de Hongaarse nationalistische regering niet worden verweten dat ze er de pest aan heeft dat zij een van de weinige landen in Europa is met een aanzienlijke Joodse bevolking die slechts zelden gestoord wordt door antisemitisch geweld.

Vergelijk Hongarije met Duitsland, dat een iets grotere Joodse bevolking heeft van 120.000. In 2019 registreerden de Duitse autoriteiten 1.839 antisemitische aanvallen – een recordaantal op dat moment, waaronder 72 geweldsmisdrijven.

Als het in 2019 moeilijk was om niet na te denken over de bittere ironie dat het naoorlogse Duitsland dagelijks de locatie werd van ten minste vijf antisemitische misdrijven, was dat nog meer het geval in 2020, toen het record van antisemitische wandaden andermaal een hoogtepunt bereikte. 

Gedurende een jaar dat werd bepaald door de lockdowns van het coronavirus, registreerde Duitsland nog steeds 2.275 antisemitische misdaden. Door mensen die thuis werden opgevangen, was het aantal gewelddadige aanvallen gedaald – 55 in 2020 – maar dat kwam nog steeds neer op minstens één fysieke aanval op een jood per week door moslimextremisten of neonazi’s of af en toe een linkse.

Gezien de situatie in Duitsland en een soortgelijke in Frankrijk, samen met de aanwezigheid van een uitgesproken anti-zionistische campagne van extreem-links en de toenemende vrijmoedigheid van extreem-rechts in landen in heel West-Europa, waarom zou je je zorgen maken over Hongarije?

Er zijn er, waaronder de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán, die zeggen dat we dat niet moeten doen. Waarom zouden we, vragen ze, als Joden veilig naar de synagoge in Boedapest kunnen lopen, in plaats van angstig over hun schouders te kijken als ze hetzelfde doen in Parijs of Wenen? Waarom zou Hongarije – een land met een consistente staat van dienst voor de staat Israël om op te starten – worden beschouwd als een land dat onvriendelijk is voor joden?

Dit zijn goede vragen, en het is zeker zo dat van alle uitingen die antisemitisme kan hebben, geweld de grootste bedreiging is. Maar er is nog een andere laag in het probleem die bestaat uit historische herinneringen en ingesleten vooroordelen die door de eeuwen heen zijn geabsorbeerd. “Antisemitisme is aanwezig in de hele Hongaarse samenleving en we moeten dit fenomeen bestrijden”, vertelde Andras Heisler, het hoofd van Maszihisz, vorige week aan de Budapest Times .

Dit is het soort antisemitisme dat men aan het einde van een opmerking betrapt, het soort dat discreet die joden verbannen die zich als joden identificeren uit sociale interacties. Om te illustreren hoe deze houding Hongaarse joden kan beïnvloeden, legde Heisler uit dat onlangs de eerste bat mitswa-ceremonie in de onlangs gerenoveerde Rumbach Street-synagoge in Boedapest, waarbij een groep van 12 meisjes betrokken was, werd gehouden. De ouders van de meisjes wezen een verzoek af om de gelegenheid op video vast te leggen uit “angst voor wat er zou gebeuren als hun collega’s, buren en kennissen erachter zouden komen dat ze joods zijn”, zei Heisler.

De gegevens in het Maszhisz-rapport bevestigen deze bezorgdheid. Samenzweringstheorieën zijn er in overvloed in Hongarije, en verzinsels op sociale media over rijke joden – met name de liberale Hongaarse joodse miljardair George Soros, die de publieke vijand is van Viktor Orbán – worden gretig opgepikt. 

In de lokale media is journalist en commentator Zsolt Bayer een luid antisemitische stem met een groot publiek en uitstekende politieke connecties. Bayer, samen met Orbán oprichter van de regerende Fidesz-partij, ontving in 2016 op verzoek van de premier een van de hoogste onderscheidingen van Hongarije, de Orde van Verdienste van het Ridderkruis.

In een aflevering van Bayer’s radioshow vorig jaar werd de pandemie van het coronavirus afgeschilderd als een wereldwijde Joodse samenzwering door de obscene taal waar hij bekend om staat (Bayer heeft eerder gezegd dat Roma-zigeuners “ongeschikt zijn om onder mensen te leven” en verwees naar zwarte mensen in een tijdschriftartikel uit 2020 met het woord “N”.)

“De joden zijn de bron van onze problemen”, zei Bayer in de show, in navolging van de beruchte nazi-slogan dat de joden “ongelukkig zijn”. Hij werkte dit punt verder uit door te beweren dat het coronavirus door Joden is ontworpen als voorwendsel om de hele wereld “krijgswet” op te leggen.

Uit opiniepeilingen die het Maszihisz-rapport vergezelden, bleek dat 20 procent van de Hongaren ‘sterk antisemitisch’ was, terwijl nog eens 16 procent werd beschreven als ‘matig antisemitisch’. Deze cijfers waren consistent met voorgaande jaren, constateerde de enquêteur, terwijl de overige 64 procent van de bevolking “helemaal geen antisemitische houding vertoont”. 

Bovendien benadrukte de analyse bij de peiling dat Hongaren de neiging hebben om antisemitische opmerkingen niet ongevraagd te maken, maar desalniettemin instemmen met een reeks antisemitische uitspraken die hun worden gedaan.

Ook de erfenis van de Tweede Wereldoorlog is belangrijk. Net als andere landen in Oost-Europa, herziet Hongarije actief zijn verslag van de Tweede Wereldoorlog om de mate van lokale samenwerking met de nazi’s bij de uitroeiing van de 500.000 Hongaarse Joden, die eind 1944 massaal werden gedeporteerd, tot een minimum te beperken nadat een groot deel van de Hongaren genoeg had van de herdenking van de Holocaust, en met bezorgdheid nota nam van “de toenemende prevalentie van Holocaust-ontkenning en relativering (het eerste komt voor bij ongeveer één op de tien respondenten, het laatste voor ongeveer één op de vijf respondenten).”

Of het discours uiteindelijk zal omslaan in geweld, blijft een open vraag. Het is de moeite waard eraan te denken dat antisemitisme in de Verenigde Staten tot voor kort vooral retorisch en attitude was; pas sinds de schietpartij in de Tree of Life Synagogue in Pittsburgh in 2018 is de dreiging van geweld een centraal onderdeel van het probleem geworden. Maar de waarschuwingssignalen zijn er altijd.

Aankomst van Hongaarse Joden op het ‘Jodenperron’ (Judenrampe) van KZ Auschwitz-Birkenau op 26 mei 1944. De vrouw op de voorgrond is Geza Lajtos, een werktuigbouwkundig ingenieur uit Boedapest. Ze zal worden overgebracht van Birkenau naar Mühldorf, een subkamp van Dachau waar ze op 16 september 1944 aankomt om er te werken aan de productie van het eerste straaljagervliegtuig in de geschiedenis, de Messerschmitt ME 262. Ze stierf op 29 maart 1945 kort voor het einde van WOII [beeldbron: Auschwitz Album]

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “The Case of Hungary: Antisemitism Without Violence” van 25 juli 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel van Felix Schlagwein “Rising anti-Semitism in Hungary worries Jewish groups” van 17 december 2020 op de site van Deutsche Welle (DW)

Een gedachte over “De zaak van Hongarije: antisemitisme zonder geweld

  1. Indien er net zoveel analyses & rapporten zouden worden geschreven over de vraag waar die eeuwenlange, intense & obsessieve Jodenhaat bij al die goede Europeese burgers & Christenen vandaan komt i.p.v. stééds maar weer het bekende feit ‘dat er Jodenhaat bestaat’ te beschrijven/analyseren…..
    dan zou er misschien een medicijn gevonden kunnen worden voor dit Westerse beschavings probleem.

    Het heeft namelijk niets met Joden te maken en zijn alleen het excuus voor de Westerse/Christelijke complexen……..en die zouden geanalyseerd moeten worden om tot een oplossing van hun probleem te komen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.