Israël gaat door met ‘historisch’ plan om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 te verminderen

De sterk vervuilende industrie in de haven van Haïfa

Israël keurde wat het noemde een “historische” nationale strategie goed om het land tegen 2050 geleidelijk in de richting van een koolstofarme economie te brengen.

“De klimaatcrisis is echt en we ondernemen actie. Ons doel is dat Israël tegen 2050 een koolstofarme economie en een bloeiende economie zal hebben, die het prachtige land Israël voor ons zal behouden en de toekomst voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zal behouden”, zei premier Bennett op zondag.

Onder leiding van minister van Milieubescherming Tamar Zandberg, samen met de ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken, Energie, Transport, Economie en Binnenlandse Zaken, heeft Israël zichzelf doelen gesteld voor een nationale strategie om over te gaan naar een schone, efficiënte en concurrerende economie.

Israël streeft ernaar de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met ten minste 85 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2015 in het land. Als onderdeel van het plan heeft het land een tussentijdse doelstelling gesteld van een reductie van 27 procent in 2030.

Andere nationale doelen voor 2050 zijn onder meer een 96 procent reductie van de CO2-uitstoot van transport, een reductie van 85 procent van de elektriciteitssector en een reductie van 92 procent van de gemeentelijke afvalsector. Vanaf 2026 zullen alle nieuwe stadsbussen die worden aangeschaft schone voertuigen zijn.

“De klimaatcrisis vormt een dramatische bedreiging voor de mensheid. We moeten nu handelen als we verder willen groeien als een ontwikkelde natie en met een concurrerende economie. Ik ben blij dat we onze bestaande doelstellingen voor 2030 hebben kunnen verbeteren,” aldus Zandberg.

“Er is kritiek op onze bescheiden doelstellingen. Er is iets aan de hand, maar er is urgentie en er zijn compromissen. We hebben belangrijke doelen gesteld, onze internationale afspraak op tijd nagekomen en vooral de hele overheid gemobiliseerd voor geïntegreerde activiteiten”, vervolgt ze. “Dit is een historisch moment voor de gezondheid en het milieu van vandaag en voor toekomstige generaties. Vandaar het belang om morgen al samen te werken.”

Op de klimaatconferentie van Parijs, die eind 2015 werd gehouden, hebben wereldleiders beloofd tegen eind 2020 een visie en doelen te formuleren voor de overgang naar een koolstofarme of zelfs emissievrije economie tegen 2050. De meeste OESO-landen hebben dergelijke toezeggingen al gedaan, waaronder de VS, die hebben beloofd om tegen 2035 een koolstofvrije energiesector te creëren en uiterlijk in 2050 een economie zonder uitstoot.

De goedkeuring van de resolutie van zondag demonstreerde Israëls internationale inzet onder het VN-Raamverdrag inzake klimaatverandering, waarbij het zich aansluit bij de VS, EU-landen, Canada , Japan en China, aldus het ministerie van Milieu.

“Op deze manier loopt Israël voorop met de andere ontwikkelde landen van de wereld”, voegde Bennett eraan toe.

De ministeries van Milieu, Energie, Transport, Economie en Industrie en Binnenlandse Zaken zullen een budget toewijzen om de doelstellingen voor 2030 te realiseren, waaronder investeringen in de aanschaf van elektrische bussen, bevordering van laadstations, investeringen in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in industrie, bedrijven en lokale autoriteiten en meer.

Na de goedkeuring van het besluit zal Israël werken aan het vastleggen van doelstellingen voor hernieuwbare energie voor 2050 in de komende 12 maanden, evenals het creëren van een mechanisme om ervoor te zorgen dat zijn regeringsbeleid in overeenstemming is met de nationale klimaatdoelstellingen van Israël en efficiënte en koolstofarme ontwikkeling.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel Pushes Ahead With ‘Historic’ Plan to Cut Greenhouse Gas Emissions by 2050” van 25 juli 2021 op de site van he Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.