Is de toekomst van het Europese jodendom in gevaar?

Joden aan de Quinten Matsijslei te Antwerpen

Is het continent waar het grootste deel van het wereldjodendom zijn wortels heeft – en waar concepten als liberalisme, mensenrechten, nationalisme en zelfs zionisme zijn geboren – aan het afbrokkelen?

Zo’n vraag is moeilijk te beantwoorden. Aan de ene kant zijn de Joodse gemeenschappen in West-Europa levendig en bloeiend. Parijs regeert als de wereldhoofdstad van de joodse gastronomie, met meer dan 250 koosjere restaurants, waarvan sommige beslist luxe.

Londen is de thuisbasis van wat misschien wel de meest hechte Joodse gemeenschap ter wereld is. Twee jaar geleden bundelde Satmar Chassidim de krachten met vrouwelijke rabbijnen van de hervorming om Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labour Party, te bestrijden, en slaagde erin om antisemitisme een tijdlang uit het publieke domein en het politieke discours te verdrijven.

Duizenden Israëli’s zijn de afgelopen jaren naar Berlijn verhuisd. En over het algemeen is het leven voorlopig en economisch gezien nog erg aangenaam in de goede oude Europese galoet , of ‘ballingschap’.

Daarnaast heeft de 21e eeuw in West-Europa een onverwachte ontwikkeling doorgemaakt. Een nieuwe studie uitgevoerd door het in Londen gevestigde Institute for Jewish Policy Research geeft aan dat jonge Europese joden meer verbonden zijn met de joodse gemeenschap dan hun ouders.

Over het algemeen zijn de Joden in die plaatsen religieuzer meer oplettend dan 20 jaar geleden. Dienovereenkomstig neigt ook het aantal gemengde huwelijken naar beneden. Verrassend genoeg komen zelfs Joden die voorheen niet betrokken waren bij het Joodse leven en de Joodse gemeenschap weer bij elkaar.

Het proces dat momenteel aan de gang is, druist in tegen de historische trend van de Joodse achteruitgang die begon met de emancipatie en moderniteit. Het verschilt ook fundamenteel van de situatie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, zoals beschreven in de Pew-studie van mei 2021 over Amerikaanse Joden. In de Verenigde Staten zijn de meeste jonge joden minder religieus en minder verbonden dan hun ouders met joodse instellingen.

Als de Europese trends zo positief zijn, waarom maken we ons dan zorgen? En waarom zegt 45 procent van de jonge Europees-Joodse volwassenen dat ze overwegen het continent te verlaten omdat ze daar geen toekomst voor hun kinderen zien?

De beslissing om te emigreren wordt gedreven door zowel push- als pullfactoren. Toen Herzl zijn boek Der Judenstaat ( De Joodse staat ) publiceerde aan het einde van de 19e eeuw, woonden 90 procent van ’s werelds joden in Europa. Na de Holocaust vertegenwoordigde het Europese Jodendom 35 procent van de wereldwijde Joodse bevolking. Tegenwoordig woont daar slechts 9 procent van de Joden in de wereld – 1,2 miljoen.

Dit is een aanhoudende trend. Volgens de nestor van de joodse demografie, professor Sergio DellaPergola, hebben 100.000 Franse joden (20 procent van de lokale gemeenschap) Frankrijk de afgelopen twee decennia verlaten, de helft voor Israël, de helft voor andere landen waaronder vnl het Franstalige deel van Canada.

De toekomst van het Europese Jodendom is wazig omdat de toekomst van Europa zelf in mist gehuld is. Het gevaar van verslechtering van de toestand van het Europese jodendom is niet een kwestie van slecht functionerende gemeenschappen, maar eerder van mondiale trends die ook de joden op het continent treffen.

Drie overkoepelende trends veranderen Europa en kunnen als neveneffect de Joodse gemeenschappen doen afnemen: economische en sociale achteruitgang, massale migratie uit islamitische staten en toenemend antisemitisme.

Vluchtelingen afkomstig uit Arabische moslimlanden pakken zich samen aan de grens met Hongarije in 2015

Wat betekent dit voor de toekomst?

We moeten voorzichtig zijn als we proberen de Joodse toekomst te voorspellen. De Joodse geschiedenis kent vele verrassende wendingen en zal dat waarschijnlijk blijven doen. De Joden zijn een oneindig vindingrijk volk, experts in het smeden van nieuwe wegen om te overleven.

Als de bovengenoemde trends echter aanhouden, kan worden verwacht dat de Joodse bevolking van Europa zal blijven krimpen. Een aanzienlijk aantal Europese Joden zal verhuizen naar meer gastvrije omgevingen, terwijl anderen hun Joodse profiel zullen verkleinen en hun Joods-zijn zullen verbergen om aan de Jodenhaat te ontsnappen.

We kunnen verwachten dat degenen die in Europa blijven, het model zullen overnemen dat wordt gebruikt door de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse gemeenschappen. Ze zullen steeds meer geïsoleerd worden, gevestigd in beschermde enclaves die grotendeels zijn afgesloten van de rest van de samenleving.

Israël heeft natuurlijk de mogelijkheid om tot op zekere hoogte in te grijpen. Zoals opgemerkt, overweegt 45 procent van de jonge Joden het continent te verlaten. Uit enquêtes blijkt dat 60 procent van hen Israël als een voorkeursbestemming ziet, maar dat ze worden tegengehouden door verwachte moeilijkheden. 

In de komende vijf jaar zullen 50.000 Franse Joden en 50.000 extra opgeleide en vindingrijke West-Europese Joden naar Israël emigreren, is verre van een onhaalbare droom. Het zal de wereldgeschiedenis niet veranderen, maar het zal bijdragen aan een betere Joodse toekomst.

Als de Israëlische regering de nodige middelen en middelen zou verschaffen, zouden het Joods Agentschap en andere relevante organisaties in staat zijn om tienduizenden jonge, goed opgeleide Joden, velen met professionele kwalificaties, naar Israël te laten emigreren in plaats van te assimileren of te verhuizen naar Noord-Amerika.

Hiervoor zijn twee dingen nodig: een regering die om het wereldjodendom geeft, en de politieke wil om te handelen.

De enige oplossing om antisemitisme te bestrijden: Israël!

Bronnen:

  • naar een artikel van Dov Maimon “Is the future of European Jewry in danger?” van 25 juli 2021 op de site van The Jewish News Syndicate

Een gedachte over “Is de toekomst van het Europese jodendom in gevaar?

  1. Het Europeese Jodendom van de toekomst……..’kleine Joodse enclaves temidden van autochtone & Christelijke enclaves.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.