Algerijn geschorst van wereldjudo wegens weigering Israël te ontmoeten op Olympische Spelen

De Algerijnse judoka Fethi Nourine en zijn coach Amar Benikhlef werden zaterdag hun olympische accreditatie ingetrokken en zullen naar huis worden gestuurd, nadat ze hebben geweigerd om tegen een Israëlische atleet te vechten.

Het uitvoerend comité van de Internationale Judo Federatie (IJF) heeft aangekondigd dat ze Nourine en Benikhlef tijdelijk hebben geschorst. Als reactie hierop heeft het Algerijnse Olympisch Comité hun accreditatie ingetrokken en worden verdere sancties verwacht.

In een gesprek met een Algerijns televisiestation op donderdag zei judoka Nourine dat zijn politieke steun voor de Palestijnse zaak het hem onmogelijk maakte om te concurreren met een Israëliër.

“We hebben veel gewerkt om de Olympische Spelen te bereiken… maar de Palestijnse zaak is groter dan dit“, zei hij, eraan toevoegend dat zijn beslissing “definitief” was.

De IJF zei dat …

… het standpunt van Nourine in totale tegenspraak was met de filosofie van de Internationale Judofederatie. De IJF heeft een strikt non-discriminatiebeleid, waarbij solidariteit wordt gepromoot als een belangrijk principe, versterkt door de waarden van judo. Judosport is gebaseerd op een sterke morele code, met inbegrip van respect en vriendschap, om solidariteit te bevorderen en we tolereren geen enkele discriminatie, omdat dit indruist tegen de kernwaarden en principes van onze sport.

Nourine zou het maandag in zijn eerste gevecht opnemen tegen Mohamed Abdalrasool uit Soedan, met een mogelijke confrontatie in de tweede ronde tegen de Israëlische Tohar Butbul in de mannenklasse van 73 kg.

Butbul zal nu in zijn eerste gevecht de Sudanese Mohamed Abdalarasool ontmoeten.

Het is niet de eerste keer dat Nourine zich terugtrekt om een ​​Israëlische tegenstander te ontwijken, na een soortgelijke zet op de wereldkampioenschappen van 2019, ook in Tokio.

Iraanse judoka’s zijn ook onder vuur komen te liggen omdat ze weigerden te concurreren met hun Israëlische tegenhangers.

Tijdens de spelen van 2016 stopte de Egyptische judoka Islam El Shahaby met de sport, slechts enkele uren nadat hij weigerde zijn zegevierende Israëlische rivaal Or Sasson de hand te schudden in de eerste ronde van de mannenwedstrijd van meer dan 100 kg op de Olympische Spelen in Rio.

De 32-jarige Egyptenaar, een medaillewinnaar van het wereldkampioenschap in 2010, had te maken gehad met druk op sociale media en van hardline islamistische groeperingen in zijn thuisland om zich terug te trekken uit de wedstrijd, en kreeg daarna hevige kritiek te verduren omdat hij verloor van een Israëliër.

In april heeft de Internationale Judofederatie een verbod van vier jaar uitgevaardigd tegen de Iraanse Judofederatie vanwege de eis van Teheran dat haar atleten weigeren om Israëlische tegenstanders onder ogen te zien.

Bronnen:

  • naar een artikelAlgerian suspended from world judo for refusal to face Israeli at Olympics” van 24 juli 2021 en een artikel “Algerian judoka said to quit Olympics in order to not face Israeli opponent” van 23 juli 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.