Regisseur Olympische openingsceremonie ontslagen wegens Holocaust-grap

De directeur van de openingsceremonie van de komende Olympische Spelen werd op 21 juli ontslagen vanwege een grap over de Holocaust.

Kentaro Kobayashi kwam onder vuur te liggen nadat er een oude video van hem opdook, waarin hij slachtoffers van de Holocaust belachelijk maakte. De video van een sketch uit 1998 verscheen afgelopen nacht online en veroorzaakte een enorme shock in Japan.

In de sketch doen Kobayashi en zijn compagnon zich voor als een paar beroemde kinder-tv-entertainers. Terwijl ze brainstormen over een sketch met papier, verwijst Kobayashi naar enkele uitgeknipte papieren poppen en beschrijft ze als “degenen van vroeger die zeiden ‘laten we de Holocaust spelen’”, waarna het publiek begon te lachen. Het tweetal grapte vervolgens over hoe een televisieproducent boos werd door de suggestie van een sketch over de Holocaust.

Seiko Hashimoto, Olympisch Organiserend Comite voorzitter, zei in een verklaring:

We ontdekten dat de Kobayashi, in zijn eigen functioneren, een zin sprak waarin hij een historische tragedie ridiculiseerde. We verontschuldigen ons ten zeerste voor het veroorzaken van een dergelijke ontwikkeling de dag voor de openingsceremonie en voor het veroorzaken van problemen en zorgen voor veel betrokken partijen, evenals voor de mensen in Tokio en de rest van het land.

Kobayashi bood ook zijn excuses aan over de zaak.

Ik wil mijn excuses aanbieden aan degenen die beledigd waren. Ik bied mijn excuses aan voor elke overtreding die ik mogelijk heb veroorzaakt. Ik denk dat het een tijd was waarin ik mensen niet zoveel aan het lachen kon maken als ik wilde, en ik probeerde op een oppervlakkige manier de aandacht van mensen te trekken. Als persoon wiens taak het is om mensen te entertainen, zou ik mensen nooit ongemakkelijk moeten laten voelen. Daarna realiseerde ik me dat het niet goed voor me was, en ik veranderde van gedachten.

Associate Dean en Director of Global Social Action Agenda bij het Simon Wiesenthal Center Rabbi Abraham Cooper zei in een verklaring:

Iedereen, hoe creatief ook, heeft niet het recht om de slachtoffers van de nazi-genocide te bespotten. Het naziregime heeft ook Duitsers met een handicap vergast. Elke associatie van deze persoon met de Olympische Spelen in Tokio zou de nagedachtenis van zes miljoen Joden beledigen en een wrede bespotting van de Paralympische Spelen maken.

Het Amerikaans-Joodse Comité tweette ook: “We waarderen het besluit van de organisatoren van @Tokyo2020 om Kobayashi snel te ontslaan als showdirecteur. Antisemitisme hoort niet thuis in de sport.

De Olympische Spelen, die op 23 juni moeten beginnen, hebben geleid tot het aftreden van een aantal functionarissen vanwege controversiële opmerkingen; zo werd componist Keigo Oymada, wiens muziek zou worden gebruikt voor de openingsceremonie, gedwongen ontslag te nemen nadat hij had opgeschept over zijn reputatie van pesten op school.

Keio University Economics Professor Sayuri Shirai vertelde CBS News “dat de grotendeels insulaire, homogene samenleving van Japan heeft geleid tot een gebrek aan bewustzijn over etnische, religieuze, nationale en genderkwesties.”

Japan heeft een zeer kleine Joodse minderheid en kent historisch gezien amper antisemitisme. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zag Japan geen heil in het antisemitisme van Nazi-Duitsland en de Japanse consul in Kaunas (Litouwen), Chiune Sugihara, wist door middel van het uitgeven van visa duizenden Joden te redden van de ondergang. Hij is de enige Japanse Rechtvaardige onder de Naties.

Lod massacre 1972

Na de Tweede Wereldoorlog waren enkele Japanse communistische terroristen, het zogenaamde Japanse Rode Leger, verantwoordelijk voor de aanslag bij de luchthaven van Lod in Israël van 30 mei 1972, die zij samen met Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) op touw hadden gezet. In die aanslag vielen 28 doden waaronder acht Israëliërs. De leider van de sekte Aleph, Aum Shinrikyo, gaf de Joden de schuld toen hij werd neergestoken.

Amper drie maanden na de bloedige aanslag in Lod, op 5/6 september 1972, werd door acht Palestijnse terroristen van de terreurgroep Zwarte September het Olympisch Dorp van München overvallen en vermoordden 11 leden van het Israëlisch Olympisch team.

Al Fatah, de politieke factie van de chef van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, prees in mei 2016 naar aanleiding van de 44ste verjaardag van de aanslag de schutters die 24 mensen hebben gedood toen ze in 1972 de Israëlische luchthaven aanvielen.

Het bericht op de officiële Facebook-pagina van Fatah, las: “Duizend groeten aan de Japanse jager en kameraad Kozo Okamoto, de held van de operatie op de luchthaven van Lod“. Munir Jaghob, een Fatah-mediafunctionaris, zei: “We zijn trots op alle mensen die voor de Palestijnse zaak hebben gewerkt.

Al Fatah, de politieke factie geleid door Mahmoud Abbas plaatste een foto van de aanval, waarop plassen bloed op de vloer naast gescheurde en verspreide bagage te zien waren, en stuurde “groeten” naar de overlevende “held”, de moordenaar Kozo Okamoto, in een Facebook-bericht van 17 mei 2016 (PMW)

Bronnen:

  • naar een artikel van Aaron Bandler “Olympics Opening Ceremony Director Fired Over Past Holocaust Joke” van juli 2021 op de site van The Jewish Journal
  • naar een artikelOlympic opening ceremony director fired over Holocaust joke in 1998 comedy act” van 22 juli 2021 en een artikelAbbas’s Fatah praises 1972 Lod airport terror attack” van 16 mei 2016 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Luuk Smit “Regisseur openingsceremonie Olympische Spelen ontslagen” van 22 juli 2021 op de site van Cidi.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.