Israël sluit zich weer aan bij de Afrikaanse Unie als waarnemer, met het oog op meer steun in wereldwijde forums

Israël’s ambassadeur voor Ethiopië, Burundi en Tsjaad, Aleligne Admasu (links) tijdens een ontmoeting met voorzitter van de Afrikaanse Unie H.E. Moussa Faki Mahamat [beeldbron: AUC]

Israël zal de status van waarnemer bij de Afrikaanse Unie met 55 staten terugkrijgen na bijna twintig jaar buiten de groep te hebben gestaan, in de hoop meer diplomatieke steun te krijgen in mondiale fora en op betere samenwerking bij de bestrijding van terrorisme en de pandemie.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei:

Dit is een feestdag voor de betrekkingen tussen Israël en Afrika. Deze diplomatieke prestatie is het resultaat van consistent werk van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Afrikaanse Divisie en de Israëlische ambassades op het continent. Dit corrigeert de anomalie die al bijna twee decennia bestaat en is een belangrijk onderdeel van het versterken van de structuur van Israëls buitenlandse betrekkingen. Het zal ons helpen onze activiteiten op het Afrikaanse continent en met de lidstaten van de organisatie te versterken.

De Afrikaanse Unie bestaat uit de 55 lidstaten van het Afrikaanse continent, met als doel groei en wereldwijde economische ontwikkeling te stimuleren. Het werd officieel gelanceerd in 2002 in Durban als opvolger van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid.

“Dit broeit al een tijdje”, vertelde Jonathan Ferziger, niet-ingezeten senior fellow bij de Atlantic Council in Jeruzalem, aan The Algemeiner . “Onder [de voormalige Israëlische premier Benjamin] Netanyahu heeft Israël geprobeerd de status van waarnemer terug te krijgen om te proberen de stem van de Afrikaanse naties in de Verenigde Naties opnieuw in evenwicht te brengen.”

“Het is belangrijk omdat het betekent dat Israël in de mix zit als er grote beslissingen worden genomen over projecten, bijvoorbeeld in infrastructuur. Maar ook op gebieden als agritech, hightech en cybersecurity zou dit Israëlische bedrijven klanten kunnen opleveren”, zei hij.

Video: Verwelkoming van Aleligne Admasu als Israël’s ambassadeur in Adis Abeba, Ethiopië op 31 maart 2021

De Israëlische ambassadeur in Addis Abeba, Aleleign Admasu, heeft Israëls handvest als waarnemend lid ingediend. Tijdens de bijeenkomst bespraken Admasu en de voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, HE Moussa Faki Mahamat, de al lang bestaande kwestie van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Mahamat benadrukte het standpunt van de AU over de noodzaak van een tweestatenoplossing voor een vreedzaam samenleven.

Israël onderhoudt officiële betrekkingen met 46 landen in Afrika en heeft uitgebreide partnerschappen en gezamenlijke samenwerking op een groot aantal gebieden, waaronder handel en hulp. In de afgelopen jaren heeft Israël zijn diplomatieke banden met Tsjaad en Guinee vernieuwd.

In oktober 2020 normaliseerde Soedan de banden met de Joodse staat als onderdeel van de door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel to Rejoin African Union as Observer, Eyeing More Support in Global Forums” van 22 juli 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.