Algerijnse judoka verlaat Tokio 2020 om te vermijden tegen Israël uit te komen

De Egyptische moslim El Shehaby (blauw) weigert handen te schudden na nederlaag tegen Israëls Or Sasson in hun judowedstrijd van meer dan 100 kg op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, Brazilië, op 12 augustus 2016. (AFP/Toshifumi Kitamura)

De Algerijnse judoka Fethi Nourine heeft zijn plaats op de Olympische Spelen in Tokio verspeeld nadat hem was verteld dat hij de Israëlische judoka Tohar Butbul zou moeten ontmoeten, meldden Israëlische media donderdag.

De twee zouden in de tweede ronde tegenover elkaar hebben gestaan ​​als beiden door zouden gaan. Nourine werd in de Algerijnse media geciteerd: “We gaan de Israëlische vlag niet hijsen en we zullen onze handen niet vuil maken met concurrentie tegen een Israëliër.”

Een hooggeplaatst lid van de Algerijnse delegatie zou de reden voor het besluit van Nourine hebben uitgelegd door te zeggen: “We hebben pech gehad met de loterij. De reden voor het aftreden is omdat Nourine mogelijk geconfronteerd wordt met een Israëliër.

Het incident zou volgens de rapporten geen verrassing moeten zijn, aangezien Nourine twee jaar geleden stopte met een wedstrijd in Tokio om te voorkomen dat hij tegenover Tohar Butbul stond. De Israëliër eindigde op de zevende plaats op het WK.

Algerije heeft, net als veel moslimstaten, geen betrekkingen met Israël. In april 2018 veroordeelde een Algerijnse rechtbank acht mensen tot 10 jaar gevangenisstraf wegens spionage voor Israël.

In december noemde de leider van de grootste islamitische partij van Algerije de Marokkaanse premier Saad Eddine El-Othmani een “verrader” vanwege het besluit van zijn land om de banden met Israël te normaliseren.

Atleten uit landen die geen banden hebben met Israël trekken zich regelmatig terug uit sportwedstrijden om de confrontatie met Israëli’s te vermijden.

Het bekendste incident van de afgelopen jaren was dat van de Iraanse judoka Saeid Mollaei, die gedwongen werd een wedstrijd af te wijzen tegen Israëli’s, zelfs nadat de Internationale Judofederatie (IJF) en Iran een akkoord bereikten dat bepaalt dat Iran geen wedstrijden meer tegen Israëli’s zal boycotten .

Mollaei reisde later naar Duitsland om het proces van asielaanvraag te beginnen. Hij werd in november 2019 erkend als vluchteling in Duitsland en won onlangs een zilveren medaille op de Grand Slam van Tel Aviv, waar hij Mongolië vertegenwoordigde.

Bronnen:

  • naar een artikelAlgerian judoka quits Olympics to avoid facing Israeli” van 23 juli 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikelAlgerian judoka said to quit Olympics in order to not face Israeli opponent” van 23 juli 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Algerijnse judoka verlaat Tokio 2020 om te vermijden tegen Israël uit te komen

  1. Bang om te verliezen presenteert hij zichzelf als een principiele politieke weigeraar.

    Een échte loser!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.