2000 jaar oude ‘Vrijheid voor Jeruzalem’-munten gevonden in Judea & Samaria

Twee munten van ongeveer 2000 jaar oud werden gevonden in de regio Binyamin in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever.

De ontdekking gebeurde tijdens een archeologisch onderzoek uitgevoerd door de Bar-Ilan University, de universiteit en de regionale raad van Binyamin zoals op dinsdag werd aangekondigd. De munten dateren uit de periode van de Joodse opstanden tegen de Romeinen.

Het gebied ligt in het noordelijke deel van de Judese woestijn.”We hebben het onderzoek ongeveer een jaar geleden uitgevoerd met een groep van mijn studenten”, zegt Dr. Dvir Raviv uit Bar-Ilan, die het initiatief leidde. “We hadden gehoord over antiquiteitenplunderaars die actief waren in het gebied, en vooral in een grot bij Wadi Rashash. Ik bezocht de grot en zag aardewerkscherven en potentieel voor interessante vondsten.”

Bij archeologisch onderzoek gaat het niet om uitgebreide opgravingen, maar om het laten bemonsteren van wat zich aan de oppervlakte van een gebied bevindt of slechts om zeer beperkte opgravingen.

Het Bar-Ilan-onderzoek was niet beperkt tot de grot, maar strekte zich ook uit tot de omgeving.Een munt werd ontdekt in de buurt van Wadi Rashash, en een andere op een locatie die bekend staat als Hirbet J’bait.

Het artefact gevonden in Hirbet J’bait werd rond 67 CE geslagen. Het heeft een wijnstokblad en de Hebreeuwse inscriptie Herut Zion (Vrijheid voor Zion) aan de ene kant, en een beker en de inscriptie “Year Two” aan de andere kant. Slechts drie jaar later, in 70 GT, zouden de Romeinen de tempel in Jeruzalem vernietigen. Verschillende andere overblijfselen uit die periode, waaronder een ritueel bad, zijn in het gebied ontdekt.

De tweede munt dateert uit de tijd van de Bar Kochba- opstand, zo’n 70 jaar later. Het draagt ​​een palmtak omringd door een krans en de inscriptie LeHerut Yerushalayim (Vrijheid voor Jeruzalem) aan de ene kant en een muziekinstrument en de naam “Shimon” aan de andere – de voornaam van de leider van de opstand, Bar Kochba.

De opstand – ook bekend als de Derde Joodse Opstand – brak uit vanwege de religieuze beperkingen die door de Romeinen waren opgelegd, evenals hun beslissing om een ​​Romeinse stad te bouwen boven de ruïnes van Joods Jeruzalem, inclusief een heidens heiligdom waar de tempel had gestaan.

In die tijd werden munten beschouwd als een belangrijke uiting van soevereiniteit, zoals Donald T. Ariel, hoofd van de muntafdeling van de Israel Antiquities Authority, in een recent interview aan The Jerusalem Post vertelde. “Het slaan van munten bedoeld om gratis te zijn.”

Meerdere honderden Bar Kochba-munten zijn gevonden bij opgravingen rond het Land van Israël – meestal in het gebied dat toen bekend stond als Judea – waar de opstandelingen erin slaagden een aantal belangrijke overwinningen op de Romeinen te behalen en een korte, onafhankelijke entiteit op te richten.

Sommige werden ontdekt in de grotten in verschillende gebieden in de woestijn van Judea. De vondst in Wadi Rashash markeert echter de eerste keer dat een dergelijk artefact op deze specifieke locatie is ontdekt. Destijds vormde het gebied het 11e district van de provincie Judea. De hoofdstad was Aqrabat; een modern Arabisch dorp met dezelfde naam staat nog steeds op dezelfde plek.

“De munt van Wadi Rashash duidt op de aanwezigheid van een Joodse bevolking in het gebied tot het einde van de Bar Kochba-opstand, in tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen door onderzoekers: dat de Joodse nederzettingen ten noorden van Jeruzalem allemaal werden vernietigd tijdens de Grote Opstand en het gebied is daarna niet hervestigd”, zei Raviv.

“Deze munt is in feite het eerste bewijs dat de regio Akrabat, de meest noordelijke van de Judese districten tijdens de Romeinse periode, werd gecontroleerd door de regering van Bar Kochba,” merkte hij op.

De dichtstbijzijnde vondst van Bar Kochba-munten was tijdens een door Amerika geleide opgraving in de jaren zestig in een grot op ongeveer zes kilometer van Wadi Rashash.

Naast de munten hebben archeologen aardewerkscherven en andere elementen blootgelegd die de continuïteit van de Joodse nederzetting in die tijd suggereren.

De grotten in Wadi Rashash waren veel kleiner dan die in andere delen van de Judese woestijn, waar joodse vluchtelingen zich verborgen hadden gehouden.

“Op basis van de hoeveelheid aardewerk kunnen we echter aannemen dat tientallen mensen daar onderdak hebben gevonden”, zei Raviv. De grotten hadden het voordeel dat ze heel dicht bij de bron waren en ook bij een oude nederzetting die bestond op de plek waar nu het Arabische dorp Doema staat.

“Daarom kunnen we aannemen dat deze vluchtelingen heel dicht bij hun huizen onderdak hebben gevonden”, zei Raviv. Tijdens het onderzoek vonden de archeologen tekenen van plundering, zei hij, wat gebruikelijk is in het gebied. In de toekomst hoopt Raviv een volledige opgraving op de site te kunnen uitvoeren.

Bronnen:

  • naar een artikel van Rossella Tercatin “2,000-year-old ‘Freedom to Zion’ coins found in biblical heartland” van 13 juli 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Efrat Forscher “2,000-year-old coins found in Binyamin depict Bar Kochba Revolt” van 13 juli 2021 op de site van The Jews News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.