In Berlijn bereiden Joden zich voor om te betogen tegen het snel toenemend antisemitisme in Duitsland

Aanstaande zondag 25 juli wordt in Neukölln, een district in de Duitse hoofdstad Berlijn, een demonstratie gehouden om te protesteren tegen de opkomende jodenhaat in Duitsland.

De recente wereldwijde golf van antisemitisme leidde tot talrijke uitingen van onverdraagzame antisemitische haat in Neukölln, wat leden van de lokale Joodse gemeenschap ertoe aanzette actie te ondernemen.

Het protest “Joods leven is geen provocatie” – georganiseerd door de nieuw gevormde Neukölln Alliance Against Antisemitism en mede gesponsord door de Combat Antisemitism Movement (CAM)  – zal om 17.00 uur CEST plaatsvinden voor het stadhuis van Neukölln.

Dit komt slechts twee weken nadat 3.000 mensen de “No Fear: A Rally in Solidarity With the Jewish People” in Washington DC bijwoonden

Voorafgaand aan de rally van zondag sprak CAM met organisator Jonathan Guggenberger over het evenement en de algemene kwestie van antisemitisme in Duitsland als geheel.

Wat motiveerde je om deze rally nu te organiseren?

“Op 15 mei waren er verschillende Nakba Day-protesten in mijn buurt, Neukölln. Twee van mijn vrienden die langs een van die protesten liepen, werden aangevallen door een menigte van 50 mensen omdat ze als joden werden erkend, vanwege een Magen David-halsketting en Hebreeuwse tatoeages.

“Dat is slechts een van de vele voorbeelden van aanvallen en antisemitische incidenten die plaatsvonden tijdens het laatste conflict in Gaza. In mijn ogen reageerde de politie niet zoals ze had moeten doen. Bovendien is het Duitse publiek nog steeds verontwaardigd om vormen van antisemitisme die niet passen in de eigen politieke agenda openlijk aan te pakken en effectief te bestrijden.”

“Daarom willen we specifiek spreken over islamitisch antisemitisme en antizionisme, en er ook voor zorgen dat de bedreiging van het Joodse leven in Duitsland serieus wordt genomen, met name door beleidsmakers. In september zijn er twee verkiezingen.”

Wat is de huidige antisemitismesituatie in Duitsland? Voelen joden zich veilig om daar als herkenbare joden over straat te lopen?

“Zoals in de meeste delen van Europa neemt het antisemitisme in Duitsland al jaren toe. Er zijn bepaalde gebieden en tijden waar en wanneer het zeer riskant is om publiekelijk je Joods-zijn te tonen zonder aangevallen of lastiggevallen te worden. Ik denk dat dit de laatste paar maanden erger is geworden, met antisemieten die zich veilig voelden om hun flagrante Jodenhaat de straat op te gaan en Joden fysiek aan te vallen, waarbij ze zich verontschuldigden dat hun acties uitsluitend werden gemotiveerd door kritiek op Israël. Je hoort dit de hele tijd, en het legt veel druk op Joden en anderen die openlijk solidair zijn met Israël.”

“We moeten ook de gewelddadige dreiging aanpakken die uitgaat van rechts-extremisten, georganiseerd in partijen, groepen en netwerken, ook met de politie, het leger en wetgevende instanties. Maar het publiek is zich hier al lang van bewust en autoriteiten en beleidsmakers stellen het aan de kaak, in ieder geval publiekelijk.”

“Terwijl sporen van dat extremisme nog steeds de kop opsteken in de Duitse samenleving, is een ander probleem het meer verborgen ongemak jegens het Joodse leven, met betrekking tot trotse openbare vertoningen van het jodendom en, vooral, steunbetuigingen voor Israël. Ik denk dat dit ongemak aangeeft dat Duitsland nog steeds geen plaats is waar Joden kunnen leven zonder zich zorgen te maken over mogelijke antisemitische wandaden.”

Hoe ontvankelijk is de Duitse regering, op alle niveaus, voor de zorgen van de Joodse gemeenschap van het land? Wordt er genoeg gedaan om Joodse gemeenschappen veilig te stellen en het Joodse leven te bevorderen?

“Zoals we in ons politieke programma vermelden, waarderen we de stappen die zijn genomen door de federale, staats- en lokale overheden om Joodse gemeenschappen te ondersteunen. Maar het is niet genoeg. Stel je voor, er was een terroristische aanslag zoals die in Halle in 2019 voor nodig om de politie voor elke synagoge te krijgen. En zelfs nu geldt dat misschien in de grotere gemeenschappen, maar niet in de kleinere. Dat moet veranderen.”

“Bovendien heeft de federale regering 22 miljoen euro extra toegewezen om Joodse sites te beveiligen na de aanval, maar dat slechts één keer. We vragen nog eens 25 miljoen euro aan jaarlijkse federale financiering. Voor een rijke natie als Duitsland, wiens economische kracht is gebaseerd op twee keizerlijke oorlogen en de Holocaust, is dit geen grote som geld, als het zijn benadering van Erinnerungskultur ‘Culture of Remembrance’ serieus neemt.

“Het is altijd gemakkelijk geweest om te praten over de dreiging van antisemitisme, nu moeten de beleidsmakers hun geld op de plaats zetten. Er is een enorme behoefte aan educatief werk – zowel in het schoolsysteem als in het maatschappelijk middenveld – om gefinancierd te worden. Ook zijn er sinds 2018 commissarissen aangesteld die zich inzetten voor de bestrijding van antisemitisme. Maar hun actieradius is vrij beperkt, grotendeels tot representatieve functies en openbare optredens, vanwege het ontbreken van financiële instrumenten om meer politieke impact te krijgen. Dat willen we ook aanpakken.”

Wat hoop je dat de rally van zondag oplevert?

“We willen dat het publiek ziet dat Joden en hun bondgenoten niet zullen aftreden, noch in Duitsland in het algemeen, noch in Berlijn-Neukölln in het bijzonder. We willen de Joodse gemeenschappen van Berlijn motiveren om hun rechten op te eisen. Daarom kwamen we met onze concrete politieke eisen. We willen dat ze worden gerealiseerd door de beleidsmakers die we hebben uitgenodigd om te spreken, en we willen dat die eisen op hun programma’s staan ​​als ze in september aan de macht komen.”

“Bovendien willen we dat het grote publiek islamitisch antisemitisme en antizionisme eindelijk erkent en kritisch aanpakt als reële bedreigingen die moeten worden aangepakt in de politieke arena en het dagelijks leven. We moeten daar echt naar handelen om de democratische rechten en waarden die Duitsland aan elke Joodse burger heeft beloofd, te handhaven en te garanderen.”

Wat kunnen mensen over de hele wereld doen om de Duitse Joodse gemeenschap te steunen en solidair te zijn?

“Zoals we ons allemaal realiseren, is antisemitisme een wereldwijd fenomeen, en we moeten internationale netwerken van steun en solidariteit opbouwen. Om een ​​einde te maken aan de jodenhaat over de hele wereld, moeten we lokale initiatieven, belangen, middelen en informatiestromen met elkaar verbinden. We moeten collectief onze eis voor gerechtigheid versterken.”

“Daarom heb ik met de #EndJewHatred-campagne gecoördineerd om op 25 juli op te roepen tot een Global Day of Action. Op hetzelfde moment dat we in Berlijn-Neukölln bijeenkomen, willen we dat mensen over de hele wereld Joodse symbolen op straat en online openbaren met de hashtag #EndJewHatredBerlin.”

“Activisten organiseren zich om lokale bijeenkomsten te houden voor Duitse ambassades en consulaten over de hele wereld, waar sjofars zullen worden geblazen om steun te betuigen aan Berlijnse joden. Laten we demonstreren dat Joden over de hele wereld het recht hebben om te zijn en te laten zien wie ze zijn – trotse Joden.”

Bronnen:

  • naar een artikelWe Must Collectively Amplify Our Demand for Justice’: Berlin Jews Set to Rally Against Rising Antisemitism” van 21 juli 2021 op de site van Combat Antisemitism

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.