Een ooggetuige van Arabisch antisemitisme in Palestina, 1847 – Deel 2

Koerdische Joden leefden duizenden jaren in bloeiende Koerdische gemeenschappen in Irak en Iran [beeldbron: Sara Distribution]

Een van de meest herhaalde leugens van Palestijnse Arabieren is dat Joden vóór het zionisme in harmonie leefden met de Arabieren van Palestina en in het hele Midden-Oosten. Maar dat is een MYTHE.

Israel Joseph Benjamin (1818‒64) was een Joodse ontdekkingsreiziger die in de 19de eeuw de wereld rondreisde om de tien verloren stammen van Israël te vinden. Hij beschrijft in zijn boek “Five years of travel in the Orient, 1846-1851” in eenvoudige bewoordingen zijn bezoeken aan Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

Zijn duidelijke getuigenis laat zien hoe slecht Joden werden behandeld door hun Arabische en islamitische buren.

Hier beschrijft hij de situatie van de Joden in een van zijn reizen doorheen het Midden-Oosten dat hij in 1847 bezocht. Hij merkt op dat hun toestand in sommige opzichten de ergste was die hij ooit onder joden had gezien.

Joden van Koerdistan

Het Koerdische Erbil werd in de eerste eeuw na Christus de zetel van de heerschappij van het koninkrijk Adiabene, grotendeels gelegen in het noordwesten in de regio van het hedendaagse Diyarbakir in Turkije. Na de slag bij Chaldiran in 1514 kwam Erbil onder het emiraat Soran. In de 18e eeuw nam het emiraat Baban de stad in, maar het werd heroverd door de Soran-heerser Mir Muhammed Kor in 1822.

Het emiraat Soran bleef heersen over Erbil totdat het in 1851 door de Ottomanen werd ingenomen. Een deel van de Musul Vilayet in het Ottomaanse rijk tot de Eerste Wereldoorlog, toen de Ottomanen en hun Koerdische en Turcomanische bondgenoten werden verslagen door het Britse rijk.

Erbil wordt in Joodse tradities herinnerd voor de opmerkelijke bekering van haar koningin, Helena van Adiabene, tot het jodendom voordat ze naar Jeruzalem verhuisde. Het vroege christendom zou ook bloeien in Erbil met een bisschop die al in het jaar 100 in de stad was gevestigd met een gemeenschap van volgelingen waarvan men aanneemt dat ze bekeerlingen waren van het jodendom.

Ongeveer 400 gezinnen van joodse afkomst wonen vandaag nog steeds in Iraaks Koerdistan, waar ooit een bloeiende gemeenschap woonde; Sommigen oefenen hun geloof nu in het geheim uit, terwijl anderen zich tot de islam hebben bekeerd.

Hieronder beschrijft Israel Joseph Benjamin wat hij tegenkwam in Erbil, in wat nu het Koerdische deel van Irak is.

Joden van Erbil

Erbil is verdeeld in twee delen waarvan de ene op de berg de stad is, de andere in de uitgestrekte vlakte de zetel van handel en industrie is. Honderdvijftig Joodse families wonen hier wiens Nassi Mailum Mordechai is. Ze worden echter zwaar onderdrukt door de fanatieke, onbeschofte en halfbeschaafde sekten van Allah, waarvan ik enkele voorbeelden zal geven.

Kort voor mijn aankomst liet een Joods meisje wat vuil water op straat leeglopen, waarbij zij per ongeluk een moslim besprenkelde die toevallig langskwam. Onmiddellijk verzamelde zich een menigte voor het huis, brak de deur open, greep het meisje en stortte zich op haar onder het roepen van allerlei dreigementen, haar vragend hoe zij, de dochter van een vervloekt ras, het aandurfde een ware gelovige te beledigen.

Het meisje verdedigde zichzelf naar beste vermogen, maar de leider van de opruiers riep haar toe: “Er is maar één manier om te ontsnappen, omarm ons geloof, en je zult met een van onze mensen trouwen, die jong, knap en rijk is en van een goede familie.”

Maar het meisje weigerde en antwoordde: “Ik ben een Jodin, zo geboren, en als zodanig zal ik sterven; nooit zal ik mijn God, mijn volk en mijn geloof verloochenen. Als je me doodt, zal God mijn bloed van je eisen.”

De gemeenschap wilde eerst een klacht indienen bij de Pacha van Bagdad en daarna in Constantinopel, maar ze zagen daarvan af uit angst voor andere vervolgingen en een algemeen bloedbad.

In hetzelfde jaar stierf Rabbi Perachia, afgevaardigde van de Portugese Joden in Jeruzalem, die de opdracht had gekregen om de liefdadige aalmoezen te ontvangen voor de arme Joden van Jeruzalem, in Erbil, en werd hij begraven met alle eer die bij zijn heilige ambt hoorde.

De nacht na de begrafenis scheurden de Musselmans het lichaam uit het graf, hakten een hand af en gooiden het stoffelijk overschot in een open greppel, zelfs zonder bedekking. De Joden begaven zich naar de begraafplaats en vulden het lege graf;dat was alles wat ze waagden te doen.

Het dagelijkse optreden van dergelijke onderdrukking heeft hen in zo’n mate verpletterd, en de angst voor nog groter ongeluk is zo groot, dat ze zich zonder morren onderwerpen aan alles…

Een ander bewijs van religieuze onderdrukking wekt bijzondere verbazing, omdat de onverdraagzaamheid van de moslims anders niet over de drempel van het huis van God gaat. De Joden van het lagere deel van de stad hadden een nieuwe synagoge gebouwd en wilden er volgens de gewoonte plechtig de manuscripten van de wet in overbrengen.

Onderweg werden ze aangevallen door moslims, een aantal van hen gedood, anderen gewond en de nieuwe synagoge afgebroken. Sindsdien is er een tweede tempel gebouwd; maar bij de plechtige overbrenging van de Pentateuch herhaalden zich dezelfde taferelen.

Ik was zelf getuige van de laatste onlusten en kan met recht verklaren dat de staat van mijn broeders in Erbil zeer ondraaglijk is.

Bij zijn terugkomst in Frankrijk, na acht jaar reizen, bereidde Israel Joseph Benjamin in het Hebreeuws zijn indrukken van reizen voor en liet het boek in het Frans vertalen. Na vele beproevingen te hebben doorstaan ​​bij het verkrijgen van abonnementen op zijn boek, gaf hij het in 1856 uit onder de titel Cinq Années en Orient (1846-1851):

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “19th century Muslim Jew-hatred in Erbil, Kurdistan” van 21 juli 2021 op de site van Elder of Ziyon
  • een artikel op deze blogEen ooggetuige van Arabisch antisemitisme in Palestina, 1847 – Deel 1” van 20 juli 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.