Daniel Pipes: Draait West-Europa wel echt naar rechts?

Nep-rechts draait naar links: Merkel en Macron besturen de EU

Een grootschalig en veelbesproken onderzoek, “The Conversion of Europeans to the Values ​​of the Right“, suggereert dat West-Europa conservatief neigt. Maar als we de onderzoeksgegevens van dichtbij bekijken, blijkt dat niet het geval te zijn.

La Fondation pour l’innovation politique (of de Fondapol Foundation), die zichzelf een ‘liberale, progressieve en Europese denktank’ noemt, ondervroeg 7.603 respondenten in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië tussen 20 januari en 10 februari 2021. In schril contrast met historische trends, vond het de jongeren conservatiever dan de oude, wat wijst op een beweging in de richting van conservatisme.

Om precies te zijn, 41% van de jongeren (gedefinieerd als 18-34 jaar) associeert zich met rechts, evenals 38% van de ouderen (vanaf 50 jaar). Evenzo gaat 24% van de jongeren om met links, evenals 30% van de ouderen. 

Het is opmerkelijk dat de opiniepeilers deze termen niet definiëren, maar de respondenten toestaan ​​dit te doen. De statistische verschillen zijn niet groot; maar aangezien jongeren doorgaans conservatiever worden naarmate ze ouder worden en, ervan uitgaande dat deze vier landen typisch zijn voor West-Europa als geheel, suggereren deze gegevens dat rechts in West-Europa zijn voorsprong op links waarschijnlijk verder zal uitbouwen.

De auteur van de Fondapol-enquête, Victor Delage, legt uit dat deze wending naar rechts voornamelijk te wijten is aan drie van de meest actuele kwesties in West-Europa: “vijandigheid jegens immigratie, wantrouwen jegens de islam en een voorkeur voor economisch liberalisme.”

Onderzoek van de gegevens van Fondapol over de eerste twee van deze kwesties is echter in een verbluffende tegenspraak met Delage’s uitleg. 

 • Ten eerste accepteren jongeren immigranten aanzienlijk meer dan hun ouderen: slechts 46% van de 18-24 cohort is het ermee eens dat “er te veel immigranten zijn” in hun land, terwijl gemiddeld 60% van de ouderen het ermee eens is. 
 • Ten tweede constateert Fondapol dat 44% van de jongeren in Frankrijk (het stelde deze vraag alleen daar) het ermee eens is dat “de islam een ​​bedreiging vormt voor het land”, terwijl 72% van de ouderen het ermee eens is – een enorm verschil.

Ervan uitgaande dat de Franse cijfers van toepassing zijn op de andere drie landen, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië, wijzen deze cijfers op een schijnbare tegenstrijdigheid: hoewel een groot aantal jongeren zich met rechts identificeert, maken ze zich ook minder zorgen over immigratie en de islam. geassocieerd met rechts. Hoe kunnen ze ooit meer rechts zijn dan hun ouderen, terwijl ze zich minder zorgen maken over de prioritaire kwesties immigratie en islam?

Kijken naar de partijen en leiders die met rechts in West-Europa zijn geassocieerd, lost het raadsel op. Geleid door Angela Merkel uit Duitsland, de dominante stem van respectabel rechts, haar epigonen in het Verenigd Koninkrijk (bijv. David Cameron), Nederland (Mark Rutte), België (Bart De Wever; Tom Van Grieken), Frankrijk (Nicolas Sarkozy), Spanje (Mariano Rajoy), Zweden (Fredrik Reinfeldt), en elders, hebben weinig problemen met het huidige aantal immigranten of de verenigbaarheid van de islam met inheemse waarden.

Om zich op Merkel te concentreren: ze promootte het idee van Willkommenskultur, of een cultuur van het verwelkomen van migranten, en suggereerde daarmee dat buitenlanders, ongeacht waar ze vandaan komen of wat hun wettelijke status ook is, een legitieme plaats in Duitsland hebben. 

In antwoord op haar minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehoffer, die verklaarde dat “de islam niet van Duitsland is”, drong Merkel erop aan dat “de islam bij Duitsland hoort”. Andere conservatieve figuren hebben soortgelijke uitspraken gedaan.

Met andere woorden, de “waarden van rechts” die in het Fondapol-onderzoek worden genoemd, vertegenwoordigen slechts een afgezwakte versie van wat een echte conservatief verstaat onder de uitdrukking. Het onderzoek richt zich op economie, met name op de omvang en rol van de staat. 

Het gaat nauwelijks om traditionele waarden, onderwijs, individuele verantwoordelijkheid, nationale onafhankelijkheid, vrije markten, één enkele wet voor iedereen, het kerngezin, strafrechtelijke straffen en vrijheid van meningsuiting en godsdienst; veel minder omvatten ze onderwerpen uit de cultuuroorlog als racisme, positieve actie, inkomensongelijkheid, klimaatverandering, cultuur annuleren, abortus, homohuwelijk of transseksualiteit.

Alleen onder de West-Europese politieke partijen die als “extreemrechts” worden beschouwd, vindt men zelfs maar een schijn van echt conservatisme, zoals die hierboven. Deze partijen worden echter gedelegitimeerd en beledigd, waardoor hun aantrekkingskracht wordt beperkt en tegelijkertijd randelementen worden aangetrokken.

Vanuit dit grotere perspectief wenden West-Europeanen zich niet in het minst tot de ‘waarden van rechts’, maar staan ​​er steeds verder vanaf. Fondapol heeft het precies bij het verkeerde eind: behalve in de economie zijn de waarden van links overheersend en groeiend, precies zoals het ons aan de buitenkant lijkt.

Bronnen:

 • naar een artikel van Daniel Pipes “Is Western Europe Really Turning to the Right?” van 19 juli 2021 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Daniel Pipes: Draait West-Europa wel echt naar rechts?

 1. Europa draait niet naar rechts, Europa draait door!

  Europa heeft haar eigen tradities & waarden in de ban gezet.
  Europa heeft géén identiteit meer of richting.
  Feestjes, vakantie & voetbal zijn de gouden koe.
  Multi Culti, Palestinisme, Antsemitisme & Woke is de religie.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.