Paus Franciscus beperkt gebruik van Latijnse mis waarin Jodenhaat wordt gepropageerd

Paus Franciscus wil het gebruik van de klassieke Latijnse mis beperken waarin Joden worden geschoffeerd en gedemoniseerd als “verraderlijk” en “blind” voor het “ware geloof” (van de Rooms-Katholieke Kerk)

Paus Franciscus heeft het gebruik van de Latijnse mis beperkt, een vorm van de liturgie die de voorkeur geniet van traditionalistische katholieken die oproept tot de bekering van de joden en die tot 2008 een verwijzing naar joodse ‘blindheid’ bevatte.

De verklaring van Franciscus van vrijdag is een verwerping van een eerder decreet van zijn voorganger, paus Benedictus XVI, die het in 2007 gemakkelijker maakte om de Latijnse mis te gebruiken en aldus het gebruik van antisemitische troep in de liturgie opnieuw faciliteerde eerder dan het verder terug te dringen dan wel compleet af te schaffen..

Benedictus XVI, een religieus pseudoniem van de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger, was in zijn jonge jaren nog bij de Hitlerjugend geweest. en nam aldus weinig aanstoot in de antisemitische passage in de latijnse versie van de mis van de R-KK.

Op het moment van die verklaring uitten Joodse groeperingen hun bezorgdheid omdat in de Latijnse mis op Goede Vrijdag in het latijns een “gebed voor de Joden”, aka Oremus et pro perfidis Judæis, wordt opgezegd dat opriep tot hun bekering tot het christendom en verwees naar de “blindheid” van de Joden.

Laten we ook bidden voor die verraderlijke Joden: dat de Almachtige God de sluier van hun hart mag verwijderen; opdat ook zij Jezus Christus, onze Heer, zouden erkennen. Almachtige en eeuwige God, die zelfs Joodse ontrouw niet uitsluit van uw barmhartigheid: verhoor onze gebeden, die wij aanbieden voor de blindheid van dat volk; Opdat zij, door het licht van uw Waarheid, die Christus is, te erkennen, uit hun duisternis verlost kunnen worden. Door dezelfde onze Heer Jezus Christus, die leeft en regeert met u in de eenheid van de Heilige Geest, God, voor eeuwig en altijd. Amen.

Na de Tweede Wereldoorlog vroeg Eugenio Zolli, de voormalige opperrabbijn van Rome en een bekeerling tot het rooms-katholicisme, paus Pius XII om het adjectief ‘perfidis‘ uit het gebed voor de joden te schrappen.

Professor Jules Isaac, een Franse geleerde van katholiek-joodse betrekkingen, deed dat ook tijdens een audiëntie bij Pius in 1949. Pius antwoordde met een openbare verklaring dat het Latijnse woord ‘perfidus‘ ‘ongelovig’ betekent en niet ‘verraderlijk’? De Paus deed daarmee een ietwat onbeholpen poging om het algemeen woordenboek te herschrijven [sic].

Joodse groepen maakten zich destijds zorgen dat de beslissing van Benedictus een terugtrekking betekende van het Tweede Vaticaans Concilie, of Vaticanum II, dat in een document uit 1965 bekend als ‘Nostra Aetate’ verklaarde dat de Joden niet schuldig waren aan het doden van Jezus, en antisemitisme veroordeelden.

Beschuldigingen dat de Joden Jezus hebben vermoord, zijn lange tijd aanleiding geweest voor antisemitische aanvallen. In 2008 bevestigde Benedictus zijn toewijding aan Nostra Aetate en liet hij het woord ‘blindheid’ weg uit het gebed op Goede Vrijdag.

De encycliek Nostra aetate, afgekondigd door paus Paulus VI op 28 oktober 1965, stelde dat de joden uit de tijd van Christus, zonder onderscheid genomen, en alle joden van vandaag niet meer verantwoordelijk zijn voor de dood van Christus dan christenen:

Het is waar dat de Joodse autoriteiten en degenen die hun voorbeeld volgden, aandrongen op de dood van Christus; toch, wat er in Zijn lijden is gebeurd, kan niet ten laste worden gelegd tegen alle Joden, zonder onderscheid, toen nog in leven, noch tegen de Joden van vandaag. Hoewel de kerk het nieuwe volk van God is, mogen de Joden niet worden voorgesteld als verworpen of vervloekt door God. …De Kerk, zich bewust van het erfgoed dat ze deelt met de Joden en niet bewogen door politieke redenen maar door de geestelijke liefde van het Evangelie, veroordeelt haat, vervolgingen, uitingen van antisemitisme, gericht tegen Joden.

Volgens de Associated Press zei Francis dat hij het gebruik van de Latijnse Mis aan banden legde uit bezorgdheid dat degenen die er voorstander van zijn ook het Tweede Vaticaans Concilie verwerpen.

Vaticanum II bracht een aantal ingrijpende veranderingen aan in het katholieke ritueel en de katholieke praktijk, waaronder het toestaan ​​van het opzeggen van de mis in de volkstaal. Een groep katholieken die zich tijdens Vaticanum II van de kerk had afgescheiden, was doorgegaan met het opzeggen van de Latijnse mis vóór de verklaring van Benedictus.

Om nu de Latijnse mis te gebruiken, moeten priesters toestemming krijgen van hun plaatselijke bisschop, die er ook voor moet zorgen dat degenen die de Latijnse mis gebruiken, Vaticanum II accepteren.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Sales “Pope Francis restricts Latin Mass that caused controversy with Jews” van 18 juli 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikelPaus Franciscus beperkt controversiële Latijnse mis” van 20 juli 2021 op de site van Joods.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.