Aan alle antisemieten: ‘een Jood is een Jood is een Jood’

Pnina Tamano-Shata (links), een voormalig journaliste, werd op 15 mei 2020 het eerste vrouwelijke Israëlische parlementslid die in Wuzaba, Ethiopië in 1981 werd geboren. In 1984 op 3-jarige leeftijd maakte ze met haar familie aliyah naar Israël [beeldbron: AFP/BBC]

De antisemieten kwamen voor de Israëli’s.

Ze vielen meedogenloos de enige democratie in het Midden-Oosten aan en de realisatie van een 3500 jaar oude visie, met als doel de vernietiging ervan. Geen soevereiniteit toegestaan ​​voor bijna zeven miljoen Joden!

Ze vielen Israëli’s in binnen- en buitenland aan met missiles en raketten, tunnels, ontvoeringen, vliegtuigkapingen, busbombardementen, brandballonnen en aanvallen op ambassades. Ondertussen voegden hun supporters en enablers 24/7 demonisering, delegitimisering, flottieljes, BDS-campagnes en juridische manoeuvres toe.

Maar hey, ik was geen Israëliër, dus het raakte me niet echt.

Decennialang hebben ze miljoenen Sovjet-joden onderdrukt.

Ze identificeerden die Joden aan de hand van interne Sovjetpaspoorten die de nationaliteit van een persoon verklaarden op basis van de nationaliteit van de ouders – en sinds de dagen van Stalin werden Joden officieel als een nationaliteit beschouwd. Daaraan ontsnap je niet. 

Door zondebokken en laster te maken, maakten ze het leven van Joden onmogelijk moeilijk als het ging om onderwijs, banen, straatleven en meer. En ze probeerden ervoor te zorgen dat joden geen toegang hadden tot nauwkeurige informatie over het jodendom, de joodse geschiedenis en traditie, de Hebreeuwse taal of Israël – met andere woorden, culturele genocide.

Maar hey, ik was geen Sovjet-jood, dus het raakte me niet echt.

Ze maakten het leven van Ethiopische joden zwaar.

Ethiopische joden, een van ’s werelds oudste gemeenschappen, vaak het doelwit van vervolging en discriminatie, leefden in constante angst voor hun niet-joodse buren, tot het punt dat duizenden stierven terwijl ze te voet probeerden te ontsnappen naar het naburige Soedan – en uiteindelijk een toevluchtsoord vonden in het Israël in het centrum van hun millennia-lange gebeden.

Maar hé, ik was geen Ethiopische Jood, dus het raakte me niet echt.

Ze ontruimden de meeste Arabische landen van hun Joodse gemeenschappen.

Honderdduizenden Joden, die eeuwenlang leefden in wat nu Algerije, Egypte, Irak, Libanon, Libië, Soedan, Syrië en Jemen zijn, ontvluchtten allemaal haat, dodelijke menigten en eindeloze vervolging. In Marokko en Tunesië bleven alleen kleine gemeenschappen over. En de Joodse bevolking in buurlanden Iran en Turkije is dramatisch afgenomen, terwijl in Afghanistan de Joden niet meer zijn.

Maar hey, ik was geen Mizrahi of Sefardische Jood, dus het raakte me niet echt.

Iets meer dan 20 jaar geleden begonnen de antisemieten opnieuw met wraak in Europa.

Joden werden het doelwit en vermoord in Parijs, Toulouse, Brussel, Burgas en Kopenhagen. Synagogen en begraafplaatsen werden aangevallen en ontheiligd. Joden werden opnieuw het doelwit van bizarre samenzweringstheorieën. 

Anti-Israël demonstranten gingen de straten van Europese steden in en zwaaiden met de vlaggen van Hamas en Hezbollah, genocidale terroristische groeperingen. Sommige openbare scholen konden Joodse kinderen niet meer bezoeken. Een aantal joden, vooral in Frankrijk, moest vanwege dreigementen van buurt veranderen. Duizenden Joden maakten alijah.

Maar ach, ik was geen Europese jood, dus het raakte me niet echt.

Ze bombardeerden het AMIA-gebouw, de hartslag van het Argentijnse jodendom, de grootste joodse gemeenschap in Latijns-Amerika. (En de volgende dag bliezen ze een binnenlandse vlucht op in Panama, waarin de meerderheid van de passagiers joods was.)

In Buenos Aires werden 85 mensen gedood. 300 raakten gewond. De daders waren Iran en Hezbollah. Tot op de dag van vandaag is de gemeenschap getekend en zit niemand in de gevangenis.

Maar hey, ik was geen Latijns-Amerikaanse jood, dus het raakte me niet echt.

De ontkenning van de Holocaust schoot omhoog, profiterend van het wereldwijde bereik van sociale media en de vervagende herinnering aan de feitelijke gebeurtenissen.

De Holocaust, de systematische moord op zes miljoen joden, waaronder 1,5 miljoen kinderen, door nazi-Duitsland en zijn medewerkers, werd op verschillende manieren ontkend, verdraaid, gebagatelliseerd, gerationaliseerd en gepolitiseerd.

Maar hey, mijn familie werd niet beïnvloed door de Holocaust, dus het raakte me niet echt.

Religieuze joden, herkenbaar aan hun kenmerkende manier van kleden, werden op straat belaagd, vooral in New York, lastiggevallen, bespot, geslagen en geslagen. Het lopen van en naar de synagoge bracht risico’s met zich mee. Bidden in een heiligdom hetzelfde. 

Winkelen in een koosjere voedingswinkel maakte iemand kwetsbaar. Dineren in een koosjer restaurant was niet langer per se veilig. Dus ook verzamelen voor een Chanoeka-feest.

Maar ach, ik was geen religieuze jood, dus het raakte me niet echt.

De haters kwamen voor pro-Israëlische Joden die zich vreedzaam in de VS verzamelden om hun steun aan Israël te tonen.

Dat was teveel voor de antisemieten. Vrijheid van vergadering verdoemd. Alleen al het zien van mensen die met een Israëlische vlag zwaaien, een Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten steunen, zich verzetten tegen de ongebreidelde terreur van Hamas, of zich associëren met het zionisme, de nationale bevrijdingsbeweging van het Joodse volk, leidde tot een gewelddadige reactie. Die Joden moesten op hun plaats worden gezet.

Maar hey, ik was niet pro-Israël, zelfs niet, de hemel verhoede, een zionist, dus het raakte me niet echt.

Pro-Israëlische studenten op tal van campussen werden aangevallen in de klas of op de quad.

Vijandige faculteitsleden, agressieve studentengroepen, de impact van intersectionaliteit en enkele slappe bestuurders zorgden samen voor het creëren van giftige omgevingen op een aantal plaatsen.

Een paar Joden werden zelfs ondervraagd over hun geschiktheid voor studentenoverheidsposities uitsluitend op basis van hun identiteit.

Maar hey, ik was niet alleen niet een van ‘die’ studenten die slachtoffer waren, maar ik steunde de daders gretig, dus het raakte me niet echt.

Wacht even. De muren beginnen dichterbij te komen. Al die ‘wakkere’ (woke-) bewegingen die ik steun, lijken steeds meer redenen te vinden om met de vinger naar Joden te wijzen, Joden de schuld te geven, Joden te labelen, Joden uit te sluiten, Joden te demoniseren.

Ik dacht dat ik ultraveilig was in mijn ruimte. Ik deed mee aan alle rituele veroordelingen van het zionisme. Ik stel altijd het universele, niet het bijzondere, voorop. Ik nam afstand van die ‘clannish’ joden, die joden die hun eigen geschiedenis nooit los konden laten.

Het was een punt van trots om andere Joden als laatste, niet als eerste, op mijn prioriteitenlijst te zetten. Ik was er volledig van overtuigd dat het gevaar voor iedereen alleen van extreemrechts kwam, de neonazi’s, de QAnon-menigte. Al mijn aandacht was doelbewust op hen gericht.

Ik probeerde aan te tonen dat er op deze Jood kon worden vertrouwd, zelfs toen ik, zo bleek, werd gebruikt om ‘mijn’ eigen groepen te beschermen tegen beschuldigingen van antisemitisme. Per slot van rekening, als ik een deel van de menigte was en vaak naar voren werd geduwd wanneer het mij uitkomt, hoe konden ze dan ooit worden beschuldigd van antisemitisme?

Oh mijn god, ze beginnen me nu te ondervragen. Maar wacht, er is niemand meer om me te verdedigen.

Waarom heb ik niet de moeite genomen om de geschiedenis van het Joodse volk te leren kennen? Antisemitisme is antisemitisme is antisemitisme. Dat betekent dat een jood een jood is een jood is.

Dus voor de antisemieten tellen mijn ‘goede’ (joodse) geloofsbrieven niet veel, althans niet lang. Geen vrijstellingen, zo lijkt het.

Ik dacht dat ik mezelf kon redden door in feite miljoenen andere Joden te verkopen. In plaats daarvan verkocht ik mijn waardigheid en kreeg er niets, absoluut niets voor terug, behalve een keiharde les in de realiteit.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Harris “To Antisemites, a Jew Is a Jew Is a Jew” van 19 juli 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Aan alle antisemieten: ‘een Jood is een Jood is een Jood’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.