Olympische Spelen 2020/21: Israël stuurt de grootste delegatie ooit naar Tokio

Op vrijdagavond 23 juli 2021 beginnen (met een jaar uitstel omwille van de Covid-19 epidemie) in de Japanse hoofdstad Tokio de 32ste Olympische Zomerspelen 2020.

Voor mij zijn de OS in Tokio de 16de Spelen op rij die ik sinds mijn jeugdjaren erg intensief volg, in het bijzonder de sporten atletiek, wielrennen, zwemmen en boksen. Ook deze keer zal ik op deze pro-Israëlblog de Joodse – en in het bijzonder in de Israëlische context – de komende drie weken de nodige aandacht besteden aan de Spelen en de prestaties extra belichten.

Persoonlijk volg ik de OS al sinds 1960, toen ik nauwelijks acht jaar oud, de Belg Roger Moens tijdens de 17de OS in Rome de 800 meter zag sprinten en een zilveren medaille behaalde. Tijdens de 21ste Olympische Spelen van 1976 in Montreal zal de Belgische atleet Ivo Van Damme het record op de 800 meter van Moens verbeteren en met een nieuw Belgisch record een zilveren medaille winnen.

Bovendien won hij enkele dagen later op de Spelen ook nog eens een zilveren medaille op de 1500 meter. Echter, lang zal hij niet genieten van zijn successen. Vijf maanden na de OS, op 29 december 1976 overleed Ivo Van Damme na een auto-ongeval in Zuid-Frankrijk toen hij huiswaarts keerde van een trainingskamp.

De Japanse maskotte’s voor de Spelen Miraitowa en Someiti [beeldbron: Eugene Hoshiko/Getty Images]

Israël naar de OS in Tokio

Israël heeft deelgenomen aan alle Olympische Zomerspelen tussen de Spelen van Helsinki in 1952 en de Spelen van Rio in 2016, behalve de Spelen van Moskou in 1980. Israël begon in 1994 mee te doen aan de Olympische Winterspelen.

Israël heeft negen Olympische Zomerspelen medailles gewonnen: Yael Arad (zilver, judo, 1992), Oren Smadja (brons, judo, 1992); Gal Fridman (brons, zeilen, 1996); Michael Kolganov (brons, kanoën, 2000); Ariel Ze’evi (brons, judo, 2004), Gal Fridman (goud, zeilen, 2004); Shahar Zubari (brons, zeilen, 2008), Yarden Gerbi (brons, judo, 2016) en Or Sasson (brons, judo, 2016).

Israël nam twee bronzen medailles mee naar huis – beide in judo – van de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio. Het Paralympische team behaalde drie bronzen medailles: roeien, schieten en zwemmen. Zullen er deze zomer in Tokio meer Israëlische atleten het podium van de winnaars bestijgen?

Dat is de grote vraag terwijl Israël zich voorbereidt om zijn grootste Olympische delegatie ooit van 89 atleten naar de Olympische Zomerspelen van 2020 te sturen,  die van 23 juli tot 8 augustus 2021 plaatsvinden – een jaar te laat vanwege de pandemie.

Israël stuurt ook ongeveer drie dozijn mannen en vrouwen naar Tokio voor de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september, waar atleten met een lichamelijke handicap zullen strijden in de Olympische faciliteiten.

Nooit vergeten en nooit vergeven. Olympische Spelen te München, 26 augustus 1972. De Israëlische Olympische delegatie paradeert op de openingsceremonie van de 20ste Olympische Spelen. Op 5/6 september 1972 werden 11 van deze deelnemende atleten vermoord door jihadisten van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September

Dit zijn Israëls 17 de Olympische Zomerspelen

Israël doet mee aan de volgende Olympische Zomersporten: boogschieten, atletiek, badminton, honkbal, wielrennen (weg en berg), paardensport, gymnastiek (artistiek en ritmisch), judo, zeilen, schieten, surfen, zwemmen (artistiek, competitief en open water ), taekwondo en triatlon.

Israël stuurde 47 atleten in 17 sporten naar de 2016 Rio Games. De selectie voor 2020/21 omvat 89 atleten die strijden in 18 sporten (zie item #10). De volledige delegatie, met coaches en ander personeel en officials, telt alles samen 219 mensen.

Zwemmer Yaakov Tomarkin, 29, en triple jumper Hannah Knyazeva-Minenko, 31, werden gekozen als vaandeldragers voor de Israëlische delegatie bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Dit jaar zullen Israëlische Olympiërs voor het eerst strijden in honkbal, boogschieten, surfen en paardensport. Het Israëlische nationale honkbalteam met 24 spelers  neemt het voor het eerst op het Olympisch toernooi op tegen de Verenigde Staten.

Israëlische ruiters die zich kwalificeerden om deel te nemen, zijn Ashlee Bond, Danielle Goldstein Waldman, Teddy Vlock en Alberto Michán Halbinger. Anat Lelior, 21, wordt de eerste Olympische surfer van Israël – een nieuwe sport dit jaar. Itay Shanny, 22, is de eerste Olympische boogschutter van Israël.

Vriendschap met Watari

Barak Shine van de Israëlische ambassade in Japan werd uitgenodigd om in juni deel te nemen aan de traditionele fakkelrace voor de Spelen. Toen de lopers bij Watari aankwamen, zwaaiden bewoners met Israëlische vlaggen en spandoeken.

Hun waardering komt voort uit het feit dat Israël het eerste land was dat medisch personeel naar Watari stuurde na de aardbeving en tsunami in 2011. Het stadhuis van Watari wappert de afgelopen twee jaar onder de Israëlische vlag, sinds de officiële ondertekening als de gaststad van Israël voor de Olympische Spelen.

Yaakov Tormarkin en Hannah Knyazeva-Minenko zullen de vlaggendragers van Israël zijn bij de openingsceremonie van de Tokyo Games. Foto met dank aan het Olympisch Comité van Israël

Het blijft een familieaangelegenheid

Zowel de Olympische als de Paralympische delegatie omvatten getrouwde stellen, elk met een joodse echtgenoot en een niet-joodse vrouw. Maru Teferi en Selamawit Dagnachew Teferi zijn Olympische lopers die oorspronkelijk uit Ethiopië komen.

Michael Rozin en Ilham Mahamid Rozin leiden Israëlische teams in Paralympische goalball, een voetbalachtige sport voor atleten met een visuele beperking.

Daarnaast hebben we broers en zussen: de broers Shachar (27) en Ran Sagiv (24) zullen strijden voor Team Israël als triatlonatleten, terwijl de 21-jarige tweeling Mark en Ariel Malyar deel uitmaakt van de Paralympische zwemploeg.

Het officiële uniform van Israël voor de openings- en sluitingsceremonie – t-shirts, chinoshorts en broeken en een transparant nylon jack – is geïnspireerd op de Davidster. Net als bij de afgelopen zes Olympische Spelen werden de uniformen ontworpen en vervaardigd door het Israëlische modehuis Castro.

sraëlische Olympische ritmische gymnasten Linoy Ashram en Nicol Zelikman met Israëlische Olympische postzegelontwerpen. In het midden staat Elhanan Shapira van het Ministerie van Communicatie. 
Foto met dank aan het Olympisch Comité van Israël

Drie postzegels werden uitgegeven door de Israel Stamp Service ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Tokio. Elke postzegel is ontworpen door Baruch Na’a en bevat één Olympische sport: zwemmen, paardrijden en gymnastiek. De atleten worden tussen twee blauwe golvende lijnen getekend om de nationale vlag te symboliseren.

Bronnen:

  • naar een artikel van Abigail Klein Leichman “11 things to know as Israel gears up for Tokyo Olympics” van 11 juli 2021 en een artikel van Karin Kloosterman “Israel answers Japan’s call for aid” van 21 maart 2011 op de site van Israel21C
  • naar een artikel van Adi Rubinstein “Israel to send largest-ever delegation to Tokyo Olympics” van 23 juni 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.