96-jarige ex-typiste van KZ Stutthof staat terecht voor oorlogsmisdaden

Biskupia Gorka (Stolzenberg) nabij Gdansk (Danzig) op 4 juli 1946 in Polen. Executie door ophanging van SS-Aufseherin Gerda Steinhoff (links) en SS-Oberscharführer Johann Pauls (midden) bewaker in het concentratiekamp Stutthof [beeldbron: Wikipedia]

Een 96-jarige voormalige stenotypiste van het concentratiekamp staat terecht voor een Duitse jeugdrechtbank, waar zij wordt beschuldigd van hulp aan de moord op en poging tot moord op meer dan 11.000 gevangenen in het vernietigingskamp Stutthof in het door de nazi’s bezette Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

KZ-Sekretärin

Vrijdag oordeelde een Duitse rechtbank in de stad Itzehoe, bij Hamburg, in het voordeel van het starten van het hoofdgeding in de zaak van Irmgard Furchner, die op 18-jarige leeftijd als typiste werkte bij kampcommandant Paul-Werner Hoppe [*] in Stutthof.

De eerste hoorzitting van het proces is gepland voor september. De gevangenen waren Joodse gevangenen, Poolse partizanen en Sovjet krijgsgevangenen. Er wordt aangenomen dat tussen 63.000 en 65.000 gevangenen, waaronder 28.000 Joden, daar werden vermoord. De verdachte ontkent alle beschuldigingen.

Volgens de aanklacht van het parket van Itzehoe, zoals gerapporteerd in de Duitse Bild Zeitung, wordt Furchner ervan beschuldigd “in haar rol als typiste en stenotypist in het kantoor van de kampcommandant van het voormalige concentratiekamp Stutthof tussen juni 1943 en april 1945 te hebben geholpen degenen die verantwoordelijk zijn in het kamp met het systematisch doden van degenen die daar gevangen zitten.”

 • Kampcommandant van Stutthof, SS-Obersturmbannführer Paul-Werner Hoppe, werd op 17 april 1953 door de West-Duitse autoriteiten gearresteerd in Witten, West-Duitsland. Hij werd berecht en veroordeeld als medeplichtigheid aan moord in 1955. Op 4 juni 1957 veroordeelde de rechtbank in Bochum Hoppe opnieuw tot negen jaar en werd hij in 1966 vrijgelaten. Hij stierf van ouderdom op 15 juli 1974.
Irmgard Furchner

‘Ich habe es nicht gewusst

Furchner, die momenteel in een verpleeghuis in de buurt van de stad Hamburg woont, heeft al twee keer als getuige getuigd over haar rol in Stutthof, in 1954 en 1962.

In 1954 verklaarde ze dat ze alle correspondentie met het hoofdbureau van de economische administratie van de SS afhandelde, en dat Hoppe haar dagelijks brieven had gedicteerd en radioberichten had besteld.

Furchner verklaarde dat ze destijds niets wist van de moordmachines die tienduizenden in de directe omgeving hebben uitgeroeid terwijl ze dienst had.

In maart van dit jaar, een rechtbank in Wuppertal, Duitsland, oordeelde dat een 96-jarige bewaker genaamd Harry S. van Stutthof “ongeschikt was om terecht te staan,” maar merkte op dat er een “hoge mate van waarschijnlijkheid” dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Bronnen:

 • naar een artikel van Sharon Wrobel “Former Nazi Concentration Camp Secretary, 96, to Stand Trial in Juvenile Court in Germany for WW2 Crimes” van 19 juli 2021 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Rob Hyde “Female nursing home resident, 96, will stand trial in German juvenile court over claims she helped in wartime massacre of 11,000 Jews, Poles and Soviets” van 18 juli 2021 op de site van The Dayly Mail
 • naar een artikel “Stutthoff Concentration Camp – deel 1 t/m 10” van 19 december 2013 op de site van Dachau KZ

♦ naar een artikel “Stutthof – Concentration Camp” op de site van Holocaust Education & Archive Research Team

2 gedachtes over “96-jarige ex-typiste van KZ Stutthof staat terecht voor oorlogsmisdaden

 1. Ja natuurlijk. Hiermee maken ze een karikatuur van het recht.

  Anderzijds wordt ook het signaal gegeven dat oorlogsmisdaden nooit verjaren. Ooit zal de boef worden berecht en zich moeten verantwoorden voor moord(en) en of hand- en spandiensten te hebben verleend aan moordenaars.

  Stel je voor dat Hitler zou ontkomen zijnen pas vandaag zou gearresteerd worden. Onwaarschijnlijk natuurlijk want dan zou hij al 132 jaar oud zijn. Ook dan zou ik deze gek zonder de minste scrupules meteen opknopen.

  Zelfs in het geval van Eichmann heeft Israël in de jaren ’60 voor korte tijd de doodstraf ingevoerd om hem op 1 juni 1962 op te knopen in Ramle, Israël. Eichmann was toen ook al 56 jaar oud.

  Nooit vergeten en nooit vergeven.

  Like

 2. Hier heeft écht niemand meer iets aan.

  Duitsland zou zich geloofwaardiger maken wanneer ze de huidige Jodenhaters oppakt én berecht, wanneer ze de anti Joodse/ anti Israel protest marsen verbied en haar politiek inzake anti Israel resoluties bijstelt.

  Een proces van een 96 jarige vrouw in het gehucht Itzehoe gaat écht de wereld niet verbeteren of Jodenhaat uitbannen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.