Joden en katholieken in Portugal werken samen om antisemitisme te bestrijden

Lissabon, Portugal: Vooraan de katholieke inquisitoren, achteraan branden de Joden. Een auto-da-fé (publieke verbranding van Joden op de brandstapel) tijdens de Rooms-Katholieke Portugese Inquisitie (1536-1821) [beeldbron: ingekleurde houtgravure van René de Moraine uit1846/AKG Images]

De leiders van de Joodse en Katholieke gemeenschappen in Porto, Portugal, kondigden aan dat de opbrengst van hun gezamenlijke project, een film met de titel 1618, naar sociale solidariteitsprojecten gaat.

De religieuze, sociale en culturele samenwerking tussen de Joodse gemeenschap van de stad en het rooms-katholieke bisdom begon in december 2019, met als doel het bestrijden van antisemitisme, het creëren van een dialoog en het bevorderen van welzijnsinitiatieven, aldus de gemeenschappen in een verklaring.

De twee hebben door de jaren heen vele malen samengewerkt en hebben een zaal gecreëerd die gewijd is aan de goede relatie tussen de religieuze gemeenschappen en zelfs geld gedoneerd aan een Israëlische voedselbank na het uitbreken van de pandemie van het coronavirus.

Gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, vertelt 1618 het verhaal van het bezoek van de inquisiteur aan Porto, waarbij hij op verzet stuitte van priesters, gewone burgers en het stadsbestuur zelf, die al eeuwenlang gewend waren om naast de Joden te leven.

De film werd geregisseerd door de Portugese regisseur Luís Ismael en ontving meer dan 50 internationale prijzen op verschillende filmfestivals. “1618” gaat in Portugal in première op 16 september 2021.

Synopsis: De Inquisitie zet de vervolging van Portugese Joden voort en stuurt Visitador Sebastião Noronha naar de stad Porto. Nu zijn familie en gemeenschap in gevaar zijn, besluit António Álvares een ontsnappingsplan op te stellen.

Trailer van de film “1618” van Luis Ismael

De Portugese Inquisitie

23 mei 1536 markeert de dag waarop de inquisitie formeel in Portugal werd geïntroduceerd. Dit gebeurde toen de paus, Paulus II, een wetsontwerp uitvaardigde om het tribunaal in het koninkrijk op te richten en een aantal bestaande maatregelen af ​​te schaffen die bedoeld waren om eerdere acties tegen vermoedelijke Judaïsten te verzachten.

Het instituut van de Inquisitie was opgericht in Rome aan het begin van de 13de eeuw en was bedoeld om ketterij binnen de kerk uit te roeien. Het was niet per definitie specifiek gericht op Joden, maar in landen waar Joden zich in grote aantallen tot het christendom hadden bekeerd, richtte het zich grotendeels op degenen die ervan werden verdacht het Jodendom in het geheim te blijven beoefenen.

De meeste van diegenen die ondervraagd werden door de Inquisitie werden niet geëxecuteerd. Dat was gereserveerd voor degenen die weigerden te bekennen en / of berouw tonen. Anderen werden onderworpen aan mindere straffen, naast de marteling die ze mogelijk hebben ondergaan om een ​​bekentenis van hen te krijgen.

Oprichting van de Inquisitie in Iberia, eerst in Spanje, daarna in Portugal, werd gevolgd door eerdere tribunalen in Rome zelf en ook in Frankrijk (tegen de christelijke sekte de Katharen). In Spanje kan de verdrijving van de Joden in 1492 worden gezien als een erkenning van het falen van de inquisitie, aanmoediging van bekering en andere maatregelen om de joodse aanwezigheid en invloed in de samenleving te elimineren. Duizenden joden gedwongen in ballingschap in Spanje trokken naar het westen op het schiereiland naar Portugal.

Als voorwaarde om te trouwen met de Infanta Isabella van Aragon, de dochter van de Spaanse vorsten Ferdinand en Isabella, de Portugese koning Manuel I, moest zij beloven om de Joden ook uit zijn koninkrijk te verdrijven. Hij voerde het bevel echter halfhartig uit en liet alle gedeporteerden uit Lissabon varen, waar maatregelen werden genomen om hen te overtuigen zich te bekeren in plaats van te vertrekken.

Een van die maatregelen was om hun kinderen van hen in beslag te nemen als ze niet werden gedoopt, ter adoptie door christelijke families. Tegen 1521 had koning Joao III, de opvolger van Manuel, de paus toestemming gevraagd voor de oprichting van een Portugese inquisitie. Maar de paus was terughoudend en de Joden waren bereid de kroon mooi te betalen om een ​​dergelijke beweging uit te stellen.

Uiteindelijk gaf paus Paulus op 23 mei 1536 groen licht voor de inquisitie. En in Portugal was het een inquisitie die al zijn aandacht richtte op nieuwe christenen (bekeerlingen) en crypto-joden. Hoewel de toestemming van de Heilige Stoel kwam, werd de grootinquisiteur door de koning gekozen en kwam hij altijd uit de koninklijke familie.

Het feit dat iedereen die door de inquisitie werd gearresteerd, zijn eigendommen in beslag moest nemen, verzekerde dat de campagne met enthousiasme werd uitgevoerd. Tribunalen werden opgericht in een aantal steden in Portugal, maar ook in de overzeese bezittingen van het koninkrijk, namelijk Brazilië, Goa en Port Verde.

Volgens historicus Antonio Jose Saraiva werden 40.000 personen door de Portugese inquisitie aangeklaagd. Van hen, alleen al op het vasteland, werden er 1.175 verbrand op de brandstapel, en een extra 633 verbrand in woningen. De laatste openbare auto-da-fe in Portugal vond plaats in 1765, maar de inquisitie zelf werd pas in 1821 afgeschaft, toen het land een constitutionalistische opstand doormaakte.

Portugal, Lissabon, 20 september 1540. De eerste auto-da-fé (publieke verbranding van Joden op de brandstapel) vindt plaats tijdens de Portugese Inquisiçao, die werd bevolen door de Rooms-Katholieke Kerk [beeldbron: Diário de uns Ateus]

Bronnen:

  • naar een artikelJews, Catholics in Portugal step up efforts to battle antisemitism” van 18 juli 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van David B. Green “1536: The Inquisition Is Formally Introduced Into Portugal – The Church’s anti-heresy force was formed after thousands of Jews forced into exile in Spain moved westward to Portugal” van 23 mei 2014 op de site van Haaretz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.